Kirsi Varhila: Finland förberedde sig för coronaviruset redan innan det var allmänt känt

5.3.2020 14.54
SHM
Social- och hälsovårdsministeriet svarar för att Finland har beredskap för både överraskande situationer och situationer som utvecklas efter hand och som på ett eller annat sätt berör eller kan beröra social- och hälsovården.

Minister Kiuru: Flera alternativ behövs när det gäller äldres boende

20.2.2020 11.49
SHM
Lösningarna när det gäller boende och service för äldre personer har diskuterats redan länge. I den offentliga debatten har det bland annat uttryckts oro över resurserna inom hemvården, alltså om vårdarna räcker till när den personaldimensionering för serviceboende med heldygnsomsorg och institutionsvård som föreslås i äldreomsorgslagen träder i kraft.

Minister Pekonen och forskningsprofessor Moisio: Reformen av den sociala tryggheten drar nytta av kommittéarbete

20.2.2020 10.36
SHM
Ministeri Pekonen ja tutkimusprofessori Moisio puolikuvissa kasvot kohti kameraa.
Kommittéarbete belyser fakta och lyfter också fram konflikter. Att presentera olika slags synvinklar och värderingar är ett arbetssätt som också kan fungera som modell för andra former av samhällsdiskussion.

Minister Pekonen: Psykisk hälsa är arbetsplatsernas mest värdefulla kapital

11.2.2020 11.36
psykisk hälsa är individens, familjernas, samfundens och samhällets kapital som ska tas hand om och investeras i. Detta gäller också arbetslivet, eftersom befolkningens psykiska hälsa påverkar produktiviteten i arbetslivet och hela sysselsättningen.

Pasi Pohjola (STM) och Pekka Rissanen (THL)
Världen förändras – social- och hälsovårdssystemet måste också förändras

8.1.2020 17.28
SHM
De viktigaste motiveringarna till en reform av social- och hälsovården har trots flera regeringsbyten förblivit oförändrade: befolkningen åldras och behöver mera service, tjänsterna är utspridda, människor vårdas delvis på fel ställe och vid fel tidpunkt.

Minister Kiuru: En nödsituation kan uppstå när och var som helst – ökad patientsäkerhet genom förordningsändring

30.12.2019 12.51
SHM
Ministeri Kiuru
Finland är ett glesbebyggt land med långa avstånd, men sjukdomsfall och olyckor kan inträffa var som helst. Därför är det viktigt att se till att hjälp finns tillgänglig i nödsituationer. I förordningen om arbetsfördelning och centralisering av vissa uppgifter inom den specialiserade sjukvården föreslås nu ändringar som ska säkerställa patientsäkerheten i hela Finland oberoende av patientens bostads- eller vistelseort. Samtidigt upprätthålls och stärks regionernas livskraft.

Minister Kiuru: Frontveteranerna förtjänar vår respekt och allt det stöd som de behöver

18.12.2019 15.50
SHM
Nu när julen närmar sig är det naturligt att fundera över framgångar under året och sådant som vi kan vara stolta över. En av de saker som vi kan vara stolta över är regeringens satsningar på veteranförmånerna.

Minister Pekonen: Under Finlands EU-ordförandeskap har man aktivt sökt lösningar på problemen med tillgången till läkemedel

16.12.2019 13.25
SHM
Under de senaste åren har störningar i tillgången till läkemedel ökat och gäller hela EU. Hanteringen och förebyggandet av störningar i tillgången förutsätter gränsöverskridande samarbete mellan myndigheterna och aktörerna inom läkemedelsbranschen.

Eva Ojala: Fastställandet av dagpenningsförmånerna ändras – dagpenningen motsvarar bättre inkomsterna före förmånen

5.12.2019 13.42
SHM
Eva Ojala
Sjukförsäkringslagens bestämmelser om fastställande av dagpenningsförmåner ändras vid ingången av 2020. Ändringen gäller bestämmande av såväl föräldradagpenningen som sjukdagpenningen, specialvårdspenningen och den rehabiliteringspenning som Folkpensionsanstalten betalar.

Minister Kiuru: Barn och unga med psykisk ohälsa bör få hjälp i sin vardagsmiljö

21.11.2019 10.51
SHM
Igår firades barnkonventionens dag. Dagen till ära tog hundra barn och ungdomar över statsrådet och framförde sina hälsningar till regeringen. I den deklaration om barnens vilja som de överlämnade föreslås bland annat att det i skolorna införs årliga kontroller av den psykiska hälsan i likhet med tandkontrollerna.

Teemupekka Virtanen: Cybersäkerheten inom social- och hälsovården förbättras genom samarbete

21.11.2019 7.30
SHM
Under den senaste tiden har det ofta talats om it-problem inom hälso- och sjukvården. Problem i informationssystemen eller datatrafiken har till exempel lett till att bokade vårdbesök har flyttats och att mottagningar har överbelastats, men också till brist på läkemedel och mycket extra arbete för personalen.

Johanna Laisaari: Barnets rättigheter tillgodoses endast delvis, trots att konventionen om barnets rättigheter fyller 30 år

20.11.2019 7.00
SHM
För trettio år sedan skrevs historia. Världens länder enades om barns mänskliga rättigheter och upprättade FN:s konvention om barnets rättigheter. Länderna är skyldiga att följa konventionen.

Skammen kring psykisk ohälsa minskar – hela samhället gynnas

18.11.2019 11.35
SHM
Enligt Barometern för psykisk hälsa 2010 upplevde 38 procent av människor med psykisk ohälsa att de blev stämplade. Sju år senare var siffran ungefär densamma. Lyckligtvis kan man se tecken på att en förändring håller på att ske, eftersom stämplingen har många ne-gativa konsekvenser.

Heidi Tahvanainen: Läkemedelsområdet utvecklas som en del av social- och hälsovårdsreformen

31.10.2019 10.58
SHM
Heidi Tahvanainen
Målet för utvecklandet av läkemedelsområdet är att förbättra kostnadseffektiviteten inom läkemedelsförsörjningen samt säkerställa läkemedelssäkerheten och läkemedelsrådgivningen. Målet är också att trygga tillgången på tjänster samt att tjänsterna är tillgängliga och fungerar smidigt. Statsminister Antti Rinnes regering har förbundit sig att reformera läkemedelsförsörjningen i enlighet med färdplanen i social- och hälsovårdsministeriets rapport 2019:35 (Olika synpunkter på behovet av förändringar inom läkemedelsbehandling och läkemedelsdistribution).

Riitta Burrell:
Arbetet för att främja rättigheterna för personer med funktionsnedsättning fortsätter

10.9.2019 11.11
FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (funktionsrättskonvention-en) har varit i kraft i Finland i drygt tre år. Konventionen ger delegationen för personer med funkt-ionsnedsättning (Vane) ett starkt mandat och en skyldighet att främja att rättigheterna för personer med funktionsnedsättning tillgodoses i hela samhället.

Minister Krista Kiuru:
Social- och hälsovårdsreformen genomförs med fokus på servicen, strukturerna förnyas samtidigt

29.8.2019 9.46
SHM
Det kan ta flera veckor att få en läkartid. Osäkra klienter irrar runt i servicedjungeln och söker efter rätta tjänster. Kommunernas vårdutgifter skenar iväg och kommunerna överväger nedskärningar i basservicen.

Minna Saario:
Digitaliseringen låter oss göra saker på ett nytt sätt – En lyckad förändring bygger på expertisen inom branschen

14.5.2019 16.23
SHM
Använde du en mobilapp för att räkna steg eller det du åt? Bokade du läkartid elektroniskt via din egen dator? Frågade du råd av hälsovårdaren via distanskontakt? De vardagliga sysslorna ändras i och med digitaliseringen och samtidigt ändras också de handlingssätt som vi är vana vid.

Kirsi Varhila och Vuokko Lehtimäki:
Valmöjligheter med servicesedlar – mot framtiden med lärdomar och jämlikhet i åtanke

13.5.2019 14.20
SHM
Servicesedlar ger många kunder inom social- och hälsovården valmöjligheter redan nu. Användningen av sedlarna kan utökas i framtiden, men lagstiftningen måste utvecklas, eftersom nuläget inte garanterar likabehandling.

Liisa Siika-aho:
En reform av den sociala tryggheten ska utgå från värderingar och användarnas behov

26.2.2019 11.52
SHM
Liisa Siika-aho
Jag har under denna regeringsperiod funderat över reformen av den sociala tryggheten inom Toimi-projektet (reformprojekt som hänför sig till grundskydd och aktivitet). Den sociala tryggheten har reformerats under varje regeringsperiod. Vi har inte stått stilla.

Viljami Hätönen:
Jourhjälp 116117 är en bra och meningsfull arbetsplats

13.12.2018 11.11
SHM
Verksamhetsområdet för tjänsten Jourhjälp 116117, en tjänst för rådgivning och handledning inom social- och hälsovården, utvidgas vid årsskiftet, så att det täcker hela Nyland. För närvarande är tjänsten tillgänglig i tre sjukvårdsdistrikt.