Boendeservice och ändringsarbeten i bostad
Social- och hälsovårdsministeriet svarar för beredning av lagstiftningen om boendeservice och den allmänna styrningen.
De boenderelaterade sociala tjänsterna är sociala tjänster i enlighet med socialvårdslagen. Kommunerna har ansvar för ordnandet av tjänsterna. Boendeservice ordnas även enligt handikappservicelagen och lagen angående specialomsorger om utvecklingsstörda (lag om utvecklingsstörda).
- Socialvårdslag 1301/2014
- Lag om service och stöd på grund av handikapp 380/1987
- Lag angående om specialomsorger om utvecklingsstörda 519/1977
Boendeservicen riktar sig till personer som av olika orsaker har ett behov av stöd och service för att ordna sitt boende. Ett mål inom socialvården är att behovet av institutionsvård eller andra serviceformer inte får orsakas av bristfälliga boendeförhållanden.
Ändringsarbeten i bostad
Med stöd av socialvårdslagen kan kommunen enligt prövning stödja personers möjlighet att klara sig självständigt i den egna bostaden genom att bevilja ekonomiskt stöd för bostadsanpassning (bland annat ramper, stöd, badrumsanpassning osv.). Stödet kan beviljas äldre samt personer med funktionsnedsättning som kan bo kvar hemma om deras bostad anpassas. Reparationsunderstödet för bostäder söks hos kommunen. Personer med grav funktionsnedsättning får ersättning för kostnader för nödvändiga ändringsarbeten i bostaden enligt handikappservicelagen. Finansierings- och utvecklingscentralen för boendets (ARA) reparationsunderstöd för bostäder för äldre och personer med funktionsnedsättning söks hos ARA.
Stöd- och serviceboende
Stödboende eller serviceboende kan ordnas för personer som behöver mer stöd i sitt boende än vad som är möjligt i en vanlig bostad. Stöd- och serviceboende kan ordnas för äldre, personer med funktionsnedsättning, personer med utvecklingsstörning, rehabiliteringsklienter inom mentalvården och klienter inom missbrukarvården.
Intensifierat serviceboende
Intensifierat serviceboende ordnas för personer som behöver mycket hjälp, vård och övervakning. Personerna har ett eget rum eller bostad och dessutom gemensamma utrymmen. Personalen är på plats dygnet runt.
Kommuner, organisationer och privata aktörer tillhandahåller serviceboende
Stöd- och serviceboende samt intensifierat serviceboende tillhandahålls av kommuner, organisationer och privata företagare. Serviceboende som ordnas av kommunen kan ansökas hos kommunala äldreomsorgen, handikappomsorgen, mentalvården eller missbrukarvården.
För service betalas enligt kommunens prislista eller prislistan för en annan tillhandahållare av boendeservice. Avgifterna för service- och stödservice som kommunen ordnar är i regel inkomstrelaterade. För boendet tas vanligtvis ut hyra separat enligt ett hyresavtal.
Serviceboende i enlighet med handikappservicelagen
Serviceboende i enlighet med handikappservicelagen ordnas för personer med grav funktionsnedsättning som på grund av sitt handikapp eller sin sjukdom har ett ständigt behov av assistans för att klara av de vardagliga sysslorna. Till serviceboendet hör sådana boendetjänster som är nödvändiga för personens självständighet. Serviceboende kan ordnas i ett servicehus, som gruppboende eller individuellt boende. Det är också möjligt att ordna serviceboende hemma. Tjänsterna är avgiftsfria.
Regeringen har godkänt principbeslutet om program för ordnande av boende och anslutande tjänster för personer med utvecklingsstörning år 2010–2015.
- Statsrådets principbeslut om tryggande av individuellt boende och tjänster för personer med utvecklingsstörning (Social- och hälsovårdsministeriets publikationer 2012:15)
- Statsrådets principbeslut om program för ordnande av boende och anslutande tjänster för personer med utvecklingsstörning
- Kommunbrev 16.10.2010: Genomförande av statsrådets principbeslut: Program för ordnande av boende och anslutande tjänster för personer med utvecklingsstörning (pdf, 464 kB)
- Från institutioner till individuellt boende. Riksomfattande plan för utvecklande av tjänster i närmiljön (Rapporter och promemorior 2012:27)
Rekommendationer om kvaliteten på och utvecklandet av den kommunala boendeservicen
Bland annat följande publikationer om kvaliteten på och utvecklandet av den kommunala boendeservicen har publicerats:
-
Kvalitetsrekommendation för att trygga ett bra åldrande och förbättra servicen 2017–2019 (SHMs publikationer 2017:7)
- Vammaisten asumispalveluiden laatusuositus (STM:n Oppaita 2003:4, finska)
Institutet för hälsa och välfärd publicerar årligen information om institutionsvård och boendeservice med heldygnsomsorg och icke heldygnsomsorg inom socialvården, institutionernas verksamhet och deras klienter.
Tillsyn av boendeservicen
Kommunen har i uppgift att övervaka tjänster som den ordnat själv och tjänster som köpts utifrån samt serviceproducenternas verksamhet inom den privata socialvården i kommunen.
Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira) och regionförvaltningsverken övervakar ordnandet av boendeservice på riksnivå. Valviras tillsynsprogram tillämpas på både kommunal och privat boendeservice.