Reform av läkemedelsärenden
Målet med reformen är att förbättra kostnadseffektiviteten inom läkemedelsförsörjningen och att trygga läkemedelssäkerheten och läkemedelsrådgivningen. Målet är också att trygga tillgången på tjänster samt att se till att tjänsterna är tillgängliga och fungerar smidigt.
Läkemedelsförsörjningen ska reformeras på ett långsiktigt sätt i enlighet med riktlinjerna i den färdplan som ingår i social- och hälsovårdsministeriets rapport (2019:5).
Åtgärderna i färdplanen för läkemedelsärenden sträcker sig över flera regeringsperioder.
Reformen av läkemedelsförsörjningen ingår i regeringsprogrammet för statsminister Marins regering.
Genomförandet av färdplanen för läkemedelsärenden består av tre helheter
- Utveckling av styrningen och finansieringen av läkemedelsbehandlingen
Målet för utvecklingen av styrningen och finansieringen är en rationell användning av läkemedel och kostnadshantering. Den offentligt finansierade läkemedelsbehandlingen ska i sin helhet bestämmas på medicinska grunder, utifrån en bedömning av evidens och kostnadseffektivitet. Målet är också att stärka den nationella styrningen och stödja bildandet av regional styrning inom läkemedelsförsörjningen.
- Utveckling av apoteksekonomin och distributionen av läkemedel
Målet för utvecklingen av apoteksekonomin och distributionen av läkemedel är att minska apotekssystemets andel av kostnaderna för läkemedelsbehandlingen. Man får dock inte äventyra tillgången till läkemedel, tjänsternas tillgänglighet eller en rationell läkemedelsbehandling. Avsikten är att fastställa målet och uppgifterna för detaljdistributionen av läkemedel och utifrån dem utreda utvecklingsbehoven.
- Utveckling av informationshanteringen och de digitala verktygen
Målet är att informationen ska vara bättre tillgänglig och kunna användas i rätt tid och på ett informationssäkert sätt. Målet är också att utveckla bättre digitala verktyg och tjänster för såväl yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården som läkemedelsanvändare. Dessa mål stöder bl.a. en trygg och lyckad läkemedelsbehandling.
Samordningsgrupp följer upp och stöder genomförandet av färdplanen för läkemedelsärenden och beredningen av utvecklingsåtgärderna
Samordningsgruppen har inrättat tre sektioner till stöd för genomförandet och beredningen av färdplanen. Sektioner är styrnings- och finansieringssektionen, sektionen för informationshantering och apotekssektionen.
Samordningsgruppens medlemmar är från olika ministerier och ämbetsverk. Gruppen kan vid behov bjuda in sakkunniga till stöd för arbetet. Social- och hälsovårdsministeriet svarar för genomförandet och beredningen av färdplanen för läkemedelsärenden och för överlämnandet av regeringspropositionerna.
Aktuellt
Mot kunskapsbaserad ledning av rationell läkemedelsbehandling och läkemedelsförsörjning - utredningen är klar
Apoteksekonomin behöver reformeras - ny utredning om utvecklandet av apotekssystemet
Utredningar om europeiska detaljhandels- och apotekssystem samt apotekens läkemedelsrådgivning har blivit klara
Förslag till ny lag om behandlingen av kunduppgifter inom social- och hälsovården
Regeringsproposition om utbyte av biologiska läkemedel på apotek har sänts på remiss
Regeringens proposition om kostnadseffektiviteten inom läkemedelsförsörjningen
Utredningen om kunskapsunderlaget för styrningen av läkemedelsbehandlingen och behoven att utveckla den är klar
Regeringens proposition med förslag till lagändringar som gäller Kanta-läkemedelslistan på remiss
Parlamentariska arbetsgruppen som bereder avvecklingen av flerkanalsfinansieringen är klar med sitt betänkande
En översikt över de nordiska ländernas webbapoteksverksamhet och distansförsäljning av läkemedel har publicerats
Mer information
Elina Asola, specialsakkunnig
social- och hälsovårdsministeriet, Avdelningen för säkerhet och hälsa / TUTO, Enheten för bioteknik och läkemedel / BILA Telefon:0295163437 [email protected]
Lauri Pelkonen, direktör
social- och hälsovårdsministeriet, Avdelningen för social trygghet och försäkringar / SVO, Läkemedelsprisnämnden / HILA Telefon:0295163218 [email protected]
Anne Hautala, specialsakkunnig
social- och hälsovårdsministeriet, Avdelningen för säkerhet och hälsa / TUTO, Enheten för bioteknik och läkemedel / BILA Telefon:0295163703 [email protected]