Allmänt stöd
Social- och hälsovårdsministeriet bereder ett allmänt stöd. Målet är att det ska finnas bara ett allmänt stöd som ska omfatta en grunddel för levnadskostnader, en del för boendet och en behovsprövad del som sistahandsskydd.
Under beredningen hörs centrala arbetsmarknadsorganisationer, civilsamhällesorganisationer och andra intressegrupper.
Regeringsprogrammets mål för det allmänna stödet
Enligt regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering ska regeringen genomföra en reform av grundskyddet som bättre ska uppmuntra till arbete, göra den sociala tryggheten smidigare och förenkla förmånerna med beaktande av rekommendationerna och utredningarna i mellanrapporten från kommittén för social trygghet.
Målet för reformen är att det ska finnas bara ett allmänt stöd, som ska omfatta en grunddel för levnadskostnader, en del för boendet och en behovsprövad del som sistahandsskydd. Det allmänna stödet ska så rätlinjigt som möjligt minska när arbetsinkomsterna stiger, så att det blir lättare att förutse den inkomst som blir kvar efter skatt och mera lockande att arbeta.
Beredningen av det allmänna stödet delas upp i faser. Den första fasen går ut på att bereda Fpa:s modell med en enda ansökan och att förbereda det allmänna stödet inför halvtidsöverläggningen. Samtidigt ska man sammanjämka bestämmelserna om förfarandena för de olika grundskyddsförmånerna och se över bestämningsgrunderna för förmånerna.
Syftet med det allmänna stödet är att uppmuntra till arbete och att samordna förmånerna med inkomsterna.
Det allmänna stödets arbetsgrupp
Den arbetsgrupp som bereder det allmänna stödet består av experter från social- och hälsovårdsministeriet, arbets- och näringsministeriet, finansministeriet, THL och Fpa.
Vanliga frågor och svar om det allmänna stödet
-
Enligt regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering ska regeringen genomföra en reform av grundskyddet som ska uppmuntra till arbete, göra den sociala tryggheten smidigare och förenkla förmånerna med beaktande av rekommendationerna och utredningarna i mellanrapporten från kommittén för social trygghet.
Målet för reformen är att det ska finnas ett enda allmänt stöd, som ska omfatta en grunddel för levnadskostnader, en del för boendet och en behovsprövad del som sistahandsskydd. Innehållet och detaljerna i det allmänna stödet preciseras i takt med att beredningen framskrider.
Det allmänna stödet ska så rätlinjigt som möjligt minska när arbetsinkomsterna stiger, så att det blir lättare att förutse och beräkna den inkomst som blir kvar efter skatt.
Syftet med det allmänna stödet är att det ska bli mera lönsamt att arbeta, att den sociala tryggheten ska fungera smidigare och att förmånssystemet ska bli enklare.
-
Beredningen av det allmänna stödet under regeringsperioden ska ske i etapper.
Den första fasen går ut på att bereda Fpa:s modell med en enda ansökan och att förbereda det allmänna stödet inför halvtidsöverläggningen. Samtidigt ska man sammanjämka bestämmelserna om förfarandena för de olika grundskyddsförmånerna och se över bestämningsgrunderna för förmånerna. Avsikten är att utkastet till den regeringsproposition som bereds i den första fasen ska sändas på remiss våren 2025.
I den första fasen granskar den arbetsgrupp som bereder det allmänna stödet också samordning av grunddagpenningen och arbetsmarknadsstödet så att det ska finnas bara ett allmänt stöd.
Arbetet med samordnandet av grundskyddsförmånerna inleddes redan i slutet av år 2023 när de skyddade beloppen och barnförhöjningarna slopades.
-
Social- och hälsovårdsministeriet har tillsatt en arbetsgrupp som ska bereda en modell för det allmänna stödet. Arbetsgruppen består av experter från social- och hälsovårdsministeriet, arbets- och näringsministeriet, finansministeriet, THL och Fpa.
Under beredningen hörs centrala arbetsmarknadsorganisationer, civilsamhällesorganisationer och andra intressegrupper.
-
Modellen med en ansökan innebär i praktiken att kunden i framtiden enkelt ska kunna ansöka om flera olika förmåner på samma gång. En bakomliggande tanke är att utnyttja den information om kunden som redan finns hos FPA och som kan fås från andra myndigheter. Kunden ska tillfrågas endast om nödvändiga uppgifter som FPA inte kan få någon annanstans. Det centrala i modellen är att den styr kunderna att ansöka om de stöd som de sannolikt har rätt till; kunden ska inte behöva känna till systemet för social trygghet.
FPA genomför tjänsten med en enda ansökan med hjälp av färdig programvara. Upphandlingen inleddes våren 2024 och utifrån anbuden valdes Gofore Abp som partner. Arbetet med att utveckla tjänsten pågår för närvarande.
Senast sommaren 2025 ska den nya ansökningstjänsten vara tillgänglig för kunder som ansöker om arbetslöshetsförmåner. Tjänsten omfattar också en möjlighet till kartläggning av kundens behov av bostadsbidrag.
Tjänsten kommer successivt att utvidgas till att omfatta även andra förmåner. Målet är att kunderna i fortsättningen ska kunna ansöka om flera förmåner på en gång. -
Nej. Det allmänna stödet ska vara en orsaksbaserad förmån, som betyder att det måste finnas någon orsak för att få stödet.
Villkoren och grunderna för beviljandet av en grundskyddsförmån varierar beroende på livssituationen. Den som beviljas förmånen ska vara förpliktad att söka jobb, ta emot erbjudna tjänster eller uppfylla andra särskilt nämnda förpliktelser, t.ex. att delta i utbildning eller rehabilitering.
Grundskyddsförmåner beviljas på basis av arbetsoförmåga, sjukdom, ålderdom, barnafödsel eller förlust av försörjare. Grundskyddsförmåner är till exempel minimibeloppen av dagpenningsförmånerna och arbetsmarknadsstödet.
-
Nej. Det allmänna stödet ska följa den finländska sociala trygghetens principer och särdrag.
-
Ja. Den sociala tryggheten reformeras under regeringsperioden genom regeringsprojekt och genom det arbete som görs i kommittén för social trygghet. Utöver modellen med allmänt stöd inom grundskyddet handlar projekten bland annat om att reformera utkomststödet och det allmänna bostadsbidraget.
-
Den parlamentariska kommitté för social trygghet som består av representanter för samtliga riksdagsgrupper föreslog i sin mellanrapport i mars 2023 att grundskyddsförmånerna ska förenhetligas och samordnas. Som en följd av detta ska man inom ramen för regeringsprogrammet genomföra det allmänna stödet genom ett regeringsprojekt där man beaktar rekommendationerna och utredningarna i mellanrapporten från kommittén för social trygghet.
Kommittén för social trygghet följer upp beredningen av det allmänna stödet.
-
Du kan följa beredningen via social- och hälsovårdsministeriets webbplats.
Mer information
Liisa Siika-aho, avdelningschef
social- och hälsovårdsministeriet, Avdelningen för social trygghet och försäkringar / SVO Telefon:0295163085 E-postadress: [email protected]