- Främjande av välfärd
- Social- och hälsotjänster
- Lagstiftning
- Organisation och ansvar inom social- och hälsovårdssystemet
- Socialtjänster
- Hälsotjänster
- Rehabilitering
- Läkemedelsbehandling och läkemedelsdistribution
- Klientavgifter
- Klientens och patientens rättigheter
- Personal inom social- och hälsovården
- Barn, unga och familjer
- Äldre
- Social trygghet och tjänster för asylsökande i Finland
- Informationshantering
- Utkomstskyddet
- Försäkringsverksamhet
- Arbetslivet
- Jämställdhet
- EU och internationella ärenden
- Finansiering och understöd
Specialistläkarutbildning och specialisttandläkarutbildning
Sidan uppdateras så fort som möjligt
Från den 1 februari 2015 har social- och hälsovårdsministeriet ansvarat för den riksomfattande styrningen av specialistläkarutbildningen och specialisttandläkarutbildningen.
Specialistläkarutbildningen och specialisttandläkarutbildningen är yrkesinriktade påbyggnadsutbildningar. I Finland ges utbildningarna inom 50 olika medicinska och 5 olika odontologiska specialiteter. Universiteten ansvarar för utbildningsinnehållet och utfärdar intyg över utbildningarna. Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira) beviljar legitimation för specialistläkare och specialisttandläkare på basis av intygen utfärdade av universiteten.
Den särskilda allmänläkarutbildning som avses i Europeiska unionens direktiv om erkännande av yrkeskvalifikationer bör avläggas för att få utöva allmänläkaryrket inom ramen för socialskyddssystemen i Europeiska unionens medlemsstater.
Det föreskrivs om specialistläkar- och specialisttandläkarutbildningen samt den särskilda allmänläkarutbildningen i den lagstiftning som bereds av social- och hälsovårdsministeriet.
- Lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (559/1994)
- Social- och hälsovårdsministeriets förordning om specialistläkarutbildning och specialisttandläkarutbildning samt om särskild allmänläkarutbildning (56/2015)
Samordningssektionen ansvarar för den strategiska styrningen
För den riksomfattande samordningen och den strategiska styrningen svarar samordningssektionen med representanter från alla centrala intressentgrupper inom specialistläkar- och specialisttandläkarutbildning. Samordningssektionen verkar självständigt i anslutning till delegationen för yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården.
Utbildningen ges vid fem universitet
Specialistläkar- och specialisttandläkarutbildningen ges vid fem universitet i Finland. Universiteten ansvarar för innehållet och kvaliteten.
- Helsingfors universitet
- Östra Finlands universitet
- Uleåborgs universitet
- Tammerfors universitet
- Åbo universitet
Staten ersätter utbildningskostnaderna
Social- och hälsovårdsministeriet ersätter det offentliga servicesystemets kostnader för läkar-, tandläkar-, specialistläkar- och specialistläkarutbildning. Bestämmelser om ersättningarna finns i hälso- och sjukvårdslagen och i förordningar av social- och hälsovårdsministeriet.
- Hälso- och sjukvårdslagen 1326/2010
- SHM:s förordning om grunderna för ersättning för läkar- och tandläkarutbildning år 2020
- SHM:s förordning om serviceproducenter som är berättigade till ersättning för kostnader för läkar- och tandläkarutbildning samt finansiering för hälsovetenskaplig forskning på universitetsnivå 1125/2013
Utredning om behovet av specialistläkare och specialisttandläkare
Samordningssektionen har gjort en utredning om behovet av specialistläkar- och specialisttandläkarutbildning per specialområde fram till år 2030. På basis av utredningen är läget i fråga om tillgången på specialistläkare och specialisttandläkare inte i balans. Samtidigt som många områden har brist på specialsakkunniga är arbetskraftsutbudet inom andra områden redan för stort. Dessutom varierar situationen beroende på området.
Behovet av specialistläkare har tidigare utvärderats även per specialupptagningsområde: HYKS / KYS / OYS / TAYS / TYKS
Universiteten och förbunden publicerar statistik och forskningar
Helsingfors universitet tar fram och uppdaterar riksomfattande statistik över utexaminerade specialistläkare och specialisttandläkare.
Statistik och forskningar samt övrig information om specialisttandläkarutbildning finns även på de webbsidor som upprätthålls av Suomen Hammaslääkäriliitto - Finlands Tandläkarförbund ry.
Finlands läkarförbund har utvecklat ett verktyg på webben som stöd för valet av medicinsk specialitet.