- Främjande av välfärd
- Social- och hälsotjänster
- Utkomstskyddet
- Försäkringsverksamhet
- Arbetslivet
- Jämställdhet
- EU och internationella ärenden
- Finansiering och understöd
Kosmetiska preparat
Social- och hälsovårdsministeriet ansvarar för utvecklandet av kosmetiklagstiftningen och styr säkerhets- och kemiklaieverket Tukes i verkställandet av lagen. Målet är att det på marknaden enbart ska finnas säker kosmetik i enlighet med EU-förordningarna.
Kosmetiska preparat är till exempel smink, tvål, parfym, solkrämer, hårfärger och nagellack. De är ämnen eller blandningar som används på människokroppens yttre delar, tänderna eller munnens slemhinnor i syfte att rengöra, skydda eller bibehålla dem i gott skick.
Lagstiftningen som gäller kosmetiska produkter överfördes från början av 2013 till social- och hälsovårdsministeriet. Övervakningen av skönhetsvårdsservicen omfattas även i fortsättningen av konsumentskyddslagen under arbets- och näringsministeriet.
Lagstiftning som gäller kosmetika
Inom Europeiska unionen regleras kosmetiska produkter från och med 11.7.2013 genom en ny EU-förordning som ska tillämpas.
Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1223/2009 om kosmetiska produkter. EU-förordningen som sådan är förpliktande, och den innehåller bestämmelser som gäller företag som tillverkar, importerar, utsläpper på marknaden och säljer kosmetiska produkter. I Finland är därtill den nya lagen om kosmetiska produkter (492/2013) i kraft. Lagen föreskriver om tillsyn över EU-förordningen samt nationella språkkrav.
Alla kosmetiska produkter inom EU-området som ska släppas ut på marknaden ska ha en ansvarig person som ansvarar för att produkten är säker för människors hälsa. Alla produkter ska även anmälas till databasen CPNP (Cosmetic Product Notification Portal) som förs av EU-kommissionen. Produkterna ska ha märkningar på finska och svenska, och i reklam för dessa får vilseledande påståenden inte användas.
Ändringar, tillägg och preciseringar som utfärdas i förordningsform görs fortlöpande i bilagorna till EU:s kosmetikaförordning. Ändringsförslagen görs under kommissionens ledning utgående från utlåtanden av vetenskapskommittén för konsumentsäkerhet.
Bilagorna till kosmetikaförordningen:
Bilaga I: säkerhetsrapport
Bilaga II: förbud
Bilaga III: begränsningar
Bilaga IV: tillåtna färgämnen
Bilaga V: tillåtna konserveringsmedel
Bilaga VI: tillåtna UV-filter
Bilaga VII: symboler
Bilaga VIII: validerade alternativa metoder till djurförsök
Bilaga IX: upphävda direktiv
Ändringsförordningar till kosmetikaförordningen:
- Kommissionens förordning (EU) nr 1298/2015 om ändring av bilagorna II och VI (3-Bensylidenkamfer som UV-filter)
- Kommissionens förordning (EU) nr 1190/2015 om ändring av bilaga III (9 hårfärgningsämnen och tioglykolsyra)
- Kommissionens förordning (EU) nr 1004/2014 om ändring av bilaga V (parabener)
- Kommissionens förordning (EU) nr 1003/2014 om ändring av bilaga V(methylisothiazollinone och methylchloroisothiazolinone
- Rättelse till kommissionens förordning (EU) nr 866/2014 om ändring av bilagorna III, V och VI Kommissionens förordning (EU) nr 866/2014 om ändring av bilagorna III, V och VI (Bilaga III och V: kvartära ammoniumderivat, citronsyra och silver citrate, bilaga VI: tris-biphenyl triazine (även nanoform))
- Kommissionens förordning (EU) nr 358/2014 om ändring av bilagorna II och V (triclosan och parabener)
- Kommissionens förordning (EU) nr 658/2013 om ändring av bilagorna II och III (26 hårfärger)
- Kommissionens förordning (EU) nr 344/2013 om ändring av bilagorna II, III, V och VI (anpassning av bilagorna till förordning 1223/2009 (EG) till ändringarna av bilagorna till direktiv 76/768/EG
- Kommissionens förordning (EU) nr 655/2013 om gemensamma kriterier för påståenden om kosmetiska produkter
- Kommissionens förordning (EU) nr 1197/2013 om ändring av bilaga III (21 hårfärger)
- Kommissionens genomförandebeslut om riktlinjer avseende bilaga I
Tillsynen över kosmetiska preparat
Ansvaret för tryggheten hos kosmetiska preparat ligger hos produkttillverkaren och den som släpper ut produkten på marknaden. Myndigheterna enligt konsumentskyddslagen är ansvariga för tillsynen över kosmetika.De kosmetiska preparat som finns på marknaden övervakas av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes).
Importerade preparat övervakas av Finska tullen.