Tjänster och förmåner för äldre
Den sociala tryggheten för äldre består av olika serviceformer och utkomstskydd. Tjänsterna tillhandahålls som en del av social- och hälsovården. Ansvaret för att organisera tjänsterna ligger hos kommunerna. Kommunen beviljar service utgående från en individuell bedömning av servicebehovet. Kommunerna kan tillhandahålla tjänsterna själva, köpa dem av andra kommuner eller lägga ut dem på privata tjänsteleverantörer.
Förebyggande tjänster
Förebyggande tjänster och rehabilitering är till för att bevara de äldres funktionsförmåga. Sådana är bl.a. rådgivningstjänster (såsom seniorinfo), hembesök som ska främja välbefinnandet, dagcenter, vaccineringar osv.
Bedömning av servicebehovet
När en äldre person behöver hemtjänst, närståendevård, anstaltsvård, handikappservice, utkomststöd eller andra sociala tjänster utvärderas servicebehovet av en kommunal myndighet.
Hälsotjänster
Hälsovårdscentralen i den egna kommunen ordnar hälsokontroller, tandvård, hemsjukvård, rehabilitering och hjälpmedel. Sjukvårdsdistriktet sköter den specialiserade sjukvården efter behov.
Veterantjänster
Veterantjänster och förmåner är avsedda för rehabilitering, vård och utkomst för dem som tjänstgjorde i krigen 1939-1945. Mer information i sektionen Utkomst
Boendeservice
Boendeservice är till för att möjliggöra självständigt boende. Ersättning kan beviljas för ombyggnad i hemmet eller också kan servicebostad erbjudas. Mer information i sektionen Socialservice
Hemtjänst och hemsjukvård
I många kommuner har hemtjänsten och hemsjukvården sammanslagits till hemvård som kompletteras av olika stödtjänster. Mer information i sektionen Socialservice.
Institutionsvård
Om det blir omöjligt att bo kvar hemma eller i en servicebostad kan vården ordnas som institutionsvård. Mer information i sektionen Socialservice.
Stöd för närståendevård
Kommunen kan bevilja stöd till person som sköter en anhörig eller annan närstående person i hemmet. Mer information i sektionen Socialservice
Minnesrehabilitering
Personalen inom social- och hälsovården erbjuder också specialtjänster i form av råd och handledning för personer som lider av minnessjukdomar. Flera kommuner har minnesskötare, -rådgivare eller koordinatorer som hjälper personer med minnesstörningar. Demensföreningar och föreningar för minnessjuka har regionala expert- och stödcentraler, MinnesLotsar, som tillhandahåller rådgivning och handledning.
- Suomen muistiasiantuntijat ry (på finska)
- Minnesförbundet rf
Mer information
Satu Karppanen, konsultativ tjänsteman
social- och hälsovårdsministeriet, Avdelningen för gemenskaper, organisationer och funktionsförmåga / YTO, Enheten för funktionsförmåga / TOK Telefon:0295163549 [email protected]