- Reform av den sociala tryggheten
- Vårdreformen
- Reform av familjeledigheterna
- ARBETE2030 – Utvecklingsprogrammet för arbetet och välbefinnandet i arbetet
- Programmet för arbetsförmåga
- Strategi för psykisk hälsa
- Barnstrategi
- Reformen av rehabiliteringssystemet
- Hyteairo Programmet för artificiell intelligens och robotik i välfärden
- Reform av läkemedelsärenden
- Individualiserad medicin
- Utveckling av social- och hälsovårdstjänster med syftet att minska bostadslösheten
- Det nationella åldersprogrammet
- Program för psykisk hälsa i arbetslivet
Program för psykisk hälsa i arbetslivet
Programmet hänför sig till strategin för psykisk hälsa, där en av huvudlinjerna gäller att stödja den psykiska hälsan i arbetslivet.
Målen för programmet och programåtgärderna beskrivs närmare i projektplanen.
Målet är att minska sjukfrånvaron och pensioneringen
Genom programmet vill man förbättra arbetsplatsernas beredskap att stödja arbetstagarnas psykiska hälsa och förmåga att hantera risker för psykisk ohälsa.
Man utvecklar en verksamhetsmodell för samarbetet med företagshälsovården och sprider information till arbetsplatserna och företagshälsovården om stödmetoder och verktyg och främjar deras kunnande vad gäller psykisk hälsa.
Programmets mål på lång sikt är att påverka arbetsplatsernas verksamhetskultur så att man i stället för att stödja arbetsförmågan på en individnivå där det handlar om att korrigera problem börjar prioritera arbetsgemenskapen och den förebyggande verksamheten.
Gemensamt för alla åtgärder är att man strävar efter att den sjukfrånvaro och de invalidpensioner som beror på psykisk ohälsa ska minska. Genom att se till att de som arbetar kan fortsätta arbeta kan man hålla sysselsättningsgraden på den nuvarande nivån och bidra till att sysselsättningsmålet på 75 procent kan uppnås.
Stöd för återhämtningen efter coronakrisen
Coronapandemin har påverkat arbetslivet på många sätt. Genom programmet inleder man åtgärder som stöder återhämtningen under och efter coronakrisen.
Åtgärderna ska hjälpa arbetstagarna när de återvänder till vardagen till exempel efter distansarbete och stärka välbefinnandet och förutsättningarna att orka i arbetet för de som har arbetat under mycket belastande omständigheter under undantagsförhållandena.
Programmet beaktar de arbetstagare som har varit borta från arbetet under undantagsläget och stöder dem när de återvänder till arbetet. På det här sättet kan man också i fortsättningen garantera att det finns tillgång till arbetsföra arbetstagare.
Mer information
Jaana Vastamäki, specialsakkunnig
social- och hälsovårdsministeriet, Avdelningen för arbete och jämställdhet / TTO, Policyenheten / TY Telefon:0295163468 [email protected]