Avbrytande av graviditet
På den här sidan finns frågor och svar om lagstiftningen om avbrytande av graviditet och de lagändringar som trädde i kraft den 1 september 2023.
Förutsättningarna för avbrytande av graviditet fastställs
- i lagen om avbrytande av havandeskap (239/1970)
- samt i förordningen om avbrytande av havandeskap (359/1970)
Därtill har social- och hälsovårdsministeriet utfärdat en förordning om de blanketter som ska användas vid avbrytande av graviditet.
Den ändringsförordning genom vilken blanketterna ändrades så att de motsvarar de lagändringar som trädde i kraft den 1 september 2023 finns här:
För att avbryta en graviditet kan man uppsöka välfärdsområdets hälso- och sjukvård eller om man vill även den privata hälso- och sjukvården.
Frågor och svar om avbrytande av graviditet och de lagändringar som trädde i kraft den 1 september 2023
-
Förutsättningarna för och förfarandena vid avbrytande av graviditeter som överskridit graviditetens tolfte vecka har inte ändrats till sitt innehåll. Ärenden som inletts vid Valvira slutförs utifrån de blanketter och utlåtanden som lämnats in. De blanketter som lämnas in till Valvira från och med den 1 september 2023 ska fyllas i på de nya blankettmallarna.
Om hälso- och sjukvården håller på att behandla ett avbrytande av en graviditet som inte har överskridit graviditetens tolfte vecka ska ett förfarande där en eller två läkare ger tillstånd för abort inte slutföras. Abort fås i stället på begäran av den gravida. I samband med aborten fyller läkaren i de uppdaterade AB1- och AB4-blanketterna.
Om en läkare inom hälso- och sjukvården behandlar en graviditet som överskridit graviditetens tolfte vecka och abort söks på så kallad hälsoriskgrund ska ärendet slutföras enligt de bestämmelser som gällde före den 1 september 2023. I ett sådant ärende behöver man till exempel inte använda de nya blanketterna.
Enligt den lagstiftning som gällde före den 1 september 2023 behandlade Valvira alla aborter som söktes på basis av fosteravvikelse oberoende av graviditetens längd. Om Valvira behandlar ett ärende där abort söks på basis av fosteravvikelse men graviditeten inte har överskridit graviditetens tolfte vecka förfaller ansökan. Abort fås alltså på den gravidas egen begäran och läkaren ska fylla i de uppdaterade AB1- och AB4-blanketterna. Om Valvira dock behandlar ett ärende där man på grund av att gränsen för graviditetens tolfte vecka närmar sig vet eller kan anta att graviditeten inte i praktiken hinner avbrytas innan den överskridit graviditetens tolfte vecka, kan Valvira fortsätta att behandla ansökan och bevilja tillstånd för avbrytandet i enlighet med de bestämmelser som gällde när lagändringarna trädde i kraft utifrån de handlingar som redan lämnats in.
I ovannämnda situationer är det viktigt att myndigheterna och hälso- och sjukvården ser till att den som sökt sig till en abort är medveten om hur ärendet behandlas och att inget ärende lämnas på hälft eller blir obehandlat trots att förfarandena ändras.
-
För att avbryta en graviditet krävs fortfarande läkarmottagning. Enligt lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (559/1994) ska legitimerade läkare besluta om medicinska undersökningar av en patient, ställa diagnos och besluta om vården och behandlingen i samband därmed. Endast en läkare kan ordinera de läkemedel som ska användas vid abort. Läkaren ska alltid när en graviditet avbryts fylla i och underteckna AB1-blanketten som används vid avbrytande av graviditet.
Enligt lagen om avbrytande av havandeskap ska innan havandeskap avbryts den som begär abort underrättas om vad aborten innebär och vilka verkningar den har. Kvinnan vars graviditet avbrutits bör få vägledning beträffande barnbegränsning, dvs. preventivmedelsrådgivning.
Inom ramen för lagreformen ändrades bestämmelserna om vem som får ge upplysning och rådgivning. Tidigare fick upplysning och preventivmedelsrådgivning ges endast av en läkare. I och med lagändringarna får den som begär abort underrättas och ges preventivmedelsrådgivning inte bara av en läkare utan även av en annan legitimerad yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården som har tillräcklig kompetens för uppgiften. En sådan annan yrkesutbildad person är framför allt en hälsovårdare, en barnmorska och en sjukskötare med tillräcklig kompetens. Det är dock i sista hand läkaren som ansvarar för att patienten som en del av vården har fått den upplysning som krävs med tanke på den medicinska behandlingen. Läkaren ska själv ge upplysning och rådgivning om det är nödvändigt med tanke på patientens hälsotillstånd eller graviditetens särdrag.
Om begäran eller ansökan om avbrytande av graviditet dock grundar sig på en misstänkt eller konstaterad avvikelse hos fostret, ska upplysningen ges av en specialistläkare som är förtrogen med avvikelser hos foster oberoende av graviditetens längd.
Om graviditeten har överskridit 12+0 veckor och avbrytande av graviditet söks hos Valvira på grund av att förlossningen och skötseln av barnet med beaktande av den gravidas och hennes familjs levnadsförhållanden samt övriga omständigheter skulle vara avsevärt betungande för henne (1 § 3 mom. 1 punkten i lagen), ska den AB2-blankett som används för upplysningen undertecknas av en socialarbetare, en sjukskötare eller en motsvarande yrkesutbildad person inom social- och hälsovården (helst någon annan än den läkare som ger sitt utlåtande till Valvira). AB3-blanketten ska fyllas i av en läkare.
Vem som kan fylla i de blanketter som ska användas vid abort och vilka punkter som ska fyllas i vilka situationer framgår i närmare detalj av de anvisningar som finns på själva blanketterna.
-
De uppdaterade blanketterna finns på webbplatsen för Institutet för hälsa och välfärd:
I en del av patientsystemen har blanketterna integrerats i patientdatasystemen. Om blanketterna inte finns i det egna patientdatasystemet eller om systemet ännu inte har uppdaterats i enlighet med lagändringarna, kan man använda de pdf-blanketter som finns på Institutet för hälsa och välfärds webbplats. AB4-blanketten som ska lämnas in till Institutet för hälsa och välfärd kan även fyllas i som ett webbformulär. Länken till blanketten för de olika verksamhetsenheterna fås av Institutet för hälsa och välfärd.
I början av hösten publiceras på institutets webbplats en anvisning om hur man fyller i blanketterna. Social- och hälsovårdsministeriets tidigare anvisningar om hur man fyller i blanketterna (Social- och hälsovårdsministeriets rapporter 2008:43) har löpt ut och tas ur bruk.
-
Förfarandet vid avbrytande av graviditet varierar beroende på hur långt graviditeten framskridit.
Om graviditeten inte har överskridit den tolfte veckan (12+0 graviditetsveckor) behöver man från och med den 1 september 2023 inte längre ha en orsak eller en motivering för att avbryta graviditeten. Graviditeten kan avbrytas på den gravidas begäran och läkaren kan inte förbjuda avbrytandet eller begära att den gravida ska motivera sitt beslut. Läkaren ska i samband med vården fortsättningsvis fylla i AB1-blanketten för avbrytande av graviditet, men blanketten är inte ett tillstånd för abort. Som en följd av lagändringarna förutsätter lagstiftningen inte längre att två läkare deltar i förfarandet (tidigare tillstånd av två läkare).
Om graviditeten har överskridit 12 veckor men inte 20 veckor (graviditetsveckor 12+1–20+0), ska tillstånd för avbrytandet sökas hos Valvira. Lagstadgade grunder för avbrytande av graviditet när tillstånd söks hos Valvira är
- förlossningen och skötseln av barnet med beaktande av den gravidas och hennes familjs levnadsförhållanden samt övriga omständigheter skulle vara avsevärt betungande för henne,
- hos barnets föräldrar eller någondera av dem sjukdom eller någon annan därmed jämförbar orsak allvarligt begränsar deras förmåga att sköta barnet,
- den gravida har blivit gravid under förhållanden som avses i 17 kap. 22 § eller 20 kap. 1, 2, 5, 12, 13 eller 16 § i strafflagen (39/1889) (sexualbrott eller samlag med nära släkting),
- det finns skäl att förmoda att barnet skulle komma att vara behäftat med eller senare komma att få en svår sjukdom eller kroppsskada,
- den gravida vid den tidpunkt då hon blivit gravid fyllt fyrtio år eller när den gravida redan fött fyra barn,
- den gravida vid den tidpunkt då hon blivit gravid inte fyllt sjutton år.
I ansökan till Valvira ska det dessutom anges och motiveras varför graviditeten har upptäckts sent eller varför avbrytandet av graviditeten har fördröjts; dock inte om den gravida vid den tidpunkt då hon blivit gravid inte fyllt sjutton år. När man ansöker om tillstånd hos Valvira krävs alltid en AB1-blankett som fyllts i av en läkare. Om abort söks på grund av avsevärt betungande omständigheter behövs därtill en AB 2-blankett och om abort söks på grund av fosterindikation en AB 3-blankett.
Tillstånd för abort kan även sökas hos Valvira om hos fostret genom fostervattens- eller ultraljudsundersökning, serologiska undersökningar eller någon annan motsvarande tillförlitlig undersökning konstaterats en svår sjukdom eller kroppsskada, om graviditeten har överskridit 20 graviditetsveckor men inte 24 veckor (graviditetsveckor 20+1–24+0).
Om grunden för avbrytande är att graviditetens fortskridande eller förlossningen på grund av sjukdom, kroppsskada eller svaghet hos den gravida skulle medföra fara för hennes liv eller hälsa (s.k. hälsoriskgrund), ges tillstånd för avbrytandet från och med graviditetsvecka 12+1 inte av Valvira utan av två läkare. Vid abort ifylls en AB1-blankett. Ingen maximal veckogräns har fastställts för abort. Om läkaren eller läkarna fattar ett negativt beslut kan tillstånd för abort sökas hos Valvira.
En läkare kan utföra abort utan att pröva de förutsättningar som fastställs i lagen och utan att fylla i de blanketter som behövs för abort, om graviditeten måste avbrytas på grund av ovannämnda hälsoriskgrund och det dröjsmål som orsakas av att man iakttar de lagstadgade förfarandena kan medföra allvarlig fara för den gravidas liv eller hälsa (s.k. nödavbrytande).
Förutsättningarna för och förfarandena vid avbrytande av graviditet är mer eller mindre oförändrade när det gäller avbrytandet av graviditeter som överskridit graviditetens tolfte vecka. Tidigare fanns i lagen bestämmelser om ”synnerliga skäl” på basis av vilka Valvira kunde bevilja tillstånd för avbrytande. Denna bestämmelse har i lagen ersatts med den ovannämnda bestämmelsen som i praktiken motsvarar Valviras förfarande och enligt vilken det i ansökan ska anges och motiveras varför graviditeten har upptäckts sent eller varför avbrytandet av graviditeten har fördröjts.
Bestämmelsen om att man innan beslut om avbrytande av graviditet fattas, om det anses finnas skäl till det, ska ge det väntade barnets far tillfälle att framföra sin uppfattning i saken, ska framöver gälla endast sådana avbrytanden som överskridit graviditetens tolfte vecka. Arbetsfördelningen mellan hälso- och sjukvårdspersonalen har till vissa delar ändrats. Ändringarna tas upp nedan under en separat fråga. Tidigare angavs det i lagen att om avbrytande söktes på grund av att kvinnan blivit gravid som en följd av vissa sexualbrott, fick graviditeten inte avbrytas om inte åtal väckts för brottet eller detta anmälts till åtal eller brottet på grund av i saken förrättad polisundersökning ansågs uppenbart. Denna förutsättning upphävdes från och med den 1 januari 2023 i samband med revideringen av lagstiftningen om sexualbrott.
Om den sökande på grund av en psykisk sjukdom, en annan mental störning eller en utvecklingsstörning inte själv kan framställa en giltig begäran om avbrytande, kan ansökan i vissa fall göras av en laglig företrädare.
Hälso- och sjukvården ska för varje utförd abort göra en separat registeranmälan till Institutet för hälsa och välfärd (AB4-blankett).
Mer information om ansökningsförfarandet hos Valvira finns på Valviras webbplats.
Blanketterna AB1–AB4 (liksom även blanketterna ST1 och ST2 för sterilisering) har uppdaterats och måste nu tas i bruk. De uppdaterade blanketterna och mer information om dem finns på webbplatsen för Institutet för hälsa och välfärd.
-
Tidigare behövde en läkare inom den privata hälso- och sjukvården tillstånd av Valvira för att skriva ett utlåtande i samband med abort. Valvira beviljade även sjukhus tillstånd att sköta aborter (abortsjukhus). En läkare som var anställd vid ett sådant sjukhus fick fungera som ingreppsläkare vid abort.
Dessa bestämmelser har upphävts från och med den 1 september 2023 och specialtillstånd av Valvira behövs inte längre. De blanketter och utlåtanden som behövs vid abort kan ifyllas och aborten utföras av en legitimerad läkare.
För att tillhandahålla privat hälso- och sjukvård behövs ett tillstånd i enlighet med lagen om privat hälso- och sjukvård (152/1990) (från och med 1.1.2024 en registrering enligt lagen om tillsynen över social- och hälsovården (741/2023)).
-
Enligt hälso- och sjukvårdslagen (1326/2010) ska ett välfärdsområde ordna mentalvård för sina invånare som omfattar handledning och rådgivning inom hälso- och sjukvården, dvs. även i samband med avbrytande av graviditet, i fråga om de faktorer som dels skyddar, dels hotar den psykiska hälsan och, vid behov, psykosocialt stöd till individen, familjen och andra närstående och samordning av det.
Även enligt socialvårdslagen (1301/2014) omfattar mentalvårdsarbetet behövligt psykosocialt stöd som hänför sig till faktorer som dels skyddar, dels äventyrar den psykiska hälsan för individen eller familjen och samordnande av psykosocialt stöd för individen och gemenskapen.
Dessa skyldigheter preciserades i de lagändringar som trädde i kraft den 1 september 2023 så att det i lagen om avbrytande av havandeskap fastställs separat att den som begär eller överväger abort samt den andra föräldern har rätt att få behövligt psykosocialt stöd.
Lagen om avbrytande av havandeskap gäller även den privata hälso- och sjukvården. Enligt lagen om patientens ställning (785/1992), patientlagen, har varje patient rätt till hälso- och sjukvård av god kvalitet. Vården ska ordnas och patienten bemötas så att hans människovärde inte kränks och att hans övertygelse och integritet respekteras.
Även patientlagen gäller den privata hälso- och sjukvården. Därför ska man även i samband med aborter inom den privata sektorn se till att det finns tillräckliga möjligheter till diskussion och rådgivning. Välfärdsområdena ska vid behov ge psykosocialt stöd även till patienter som ska genomgå eller har genomgått en abort inom den privata sektorn, samt även stöd till den andra föräldern.