Statsunderstöd för forskning i socialt arbete på universitetsnivå
Social- och hälsovårdsministeriet beviljar årligen statlig finansiering för projekt inom forskning i socialt arbete på universitetsnivå. Målen och insatsområdena för forskningen fastställs i samarbete med en utvärderingsgrupp och anges i en förordning av social- och hälsovårdsministeriet som utfärdas varje år.
- Socialvårdslag (60 c §) (Finlex)
- Social- och hälsovårdsministeriets förordningom finansiering av forskning i socialt arbete på universitetsnivå (605/2020)
Understödet beviljas sådana projekt som gäller forskning på de bestämda insatsområdena. Understödet beviljas på basis av ansökan. Av samtliga ansökningar görs en inbördes jämförelse.
Syftet är att finansiera omfattande samarbetsprojekt som genomförs av flera olika aktörer. Genom sådana projekt kan man skapa de bästa förutsättningarna för att stärka en forskningsbaserad arbetskultur inom det sociala arbetet och koppla forskningen till servicessystemet.
Social- och hälsovårdsministeriet utlyser finansiering forskningsprojekt inom socialt arbete på universitetsnivå för 2021. Ansökningstiden är 17.3.–17.5.2021.
Avsikten är att med stöd av 60 c § i socialvårdslagen finansiera i synnerhet sådan forskning inom socialt arbete som stärker en forskningsbaserad arbetskultur inom socialt arbete och forskningsbaserad utveckling av social- och hälsovårdssystemet.
År 2021 är insatsområdena för forskningen enligt förordning (205/2021) följande:
- forskning som gäller socialt arbete i systemet med förmåner och tjänster inom social- och hälsovården,
- forskning som gäller arbetsmetoderna i fråga om det sociala arbetet,
- forskning som gäller genomslagskraften i fråga om det sociala arbetet,
- forskning som gäller livssituationen och servicebehoven hos klienter som behöver särskilt stöd,
- förutseende, förebyggande och strukturell forskning samt innovationer inom det sociala arbetet,
- forskning som gäller klienternas delaktighet och aktivitet i det sociala arbetet.
SHM ordnar ett informationsmöte om finansieringen via Teams onsdagen den 14.4.2021 kl. 15 –16
- Utlysning av finansiering för forskningsprojekt inom socialt arbete på universitetsnivå 2021
- Användningsvillkor för finansieringen för forskningsprojekt inom socialt arbete på universitetsnivå
- Ansökningsblanketten
- Budgetkalkyl
- Kriterier för bedömning av ansökningar
Ytterligare information
socialråd Juha Luomala, tfn. 0295 163 492, [email protected]
Social- och hälsovårdsministeriet tillsätter en utvärderingsgrupp för forskning i socialt arbete för fyra år i sänder.
Utvärderingsgruppen har till uppgift att årligen för ministeriet lägga fram förslag till insatsområden och mål för forskningsverksamheten för det följande året samt att följa och utvärdera genomförandet av de projekt som fått finansiering. Utvärderingsgruppen ska även följa behoven av forskning i socialt arbete och forskningens tillstånd samt lägga fram förslag för att utveckla forskningens genomslagskraft.
Utvärderingsgruppen utför inte den kollegiala bedömningen av projektansökningarna. Social- och hälsovårdsministeriet hör dock utvärderingsgruppen innan det fattar beslut.
Frågor och svar
-
Understöd delas ut till ett belopp om 4 miljoner euro varje år. Ingen självfinansieringsandel krävs för att få understöd. Det beviljade understödet kan användas för forskningsprojektet i cirka två år (användningsperioden fastställs i närmare detalj i understödsbeslutet).
Det beviljade understödet betalas till stödmottagaren i två lika stora poster (den första posten under det första stödåret och en motsvarande post under det andra stödåret).
-
Understöd kan sökas under den tidpunkt som social- och hälsovårdsministeriet meddelar separat. Utlysningen av ansökan publiceras på ministeriets webbplats. I samband med ansökan offentliggörs en förordning om forskningsprojektens insatsområden som social- och hälsovårdsministeriet utfärdar årligen. I utlysningen av ansökan finns information om ansökningsschemat och ansökningshandlingarna.
-
Finansiering kan beviljas projekt vid till exempel universitet, yrkeshögskolor, forskningsinstitut, sociala kompetenscentrum, kommuner, samkommuner och organisationer. Finansiering beviljas den sökande organisationen, som verkar som administratör för forskningsprojektet.
Finansiering beviljas inte privatpersoner.
Anslaget för forskning i socialt arbete på universitetsnivå som beviljas utifrån ansökan är ett statsunderstöd och budgetanslag för den organisation som erhåller finansiering. Projektets forskargrupp får rätt att använda budgetanslaget, men en subjektiv rätt lik den som gäller stipendier uppstår inte.
-
Med forskning på universitetsnivå avses framför allt forskningens höga vetenskapliga standard oberoende av om ett universitet deltar i forskningsprojektet eller inte.
Av den ansvariga forskaren/ledaren för forskningsprojektet krävs doktorsexamen samt sådan vetenskaplig dokumentation som krävs på professors- eller docentnivå eller annan motsvarande dokumentation av ledarskap inom krävande vetenskapliga forskningsprojekt.
Den ansvariga forskarens/ledarens meritförteckning (CV) ska bifogas ansökan. De övriga forskarnas meritförteckningar behövs inte.
-
I utvärderingen av ansökningar om finansiering fästs särskild uppmärksamhet vid den vetenskapliga nivån på forskningen samt forskningens och forskningsresultatens användbarhet med tanke på de praktiska förfarandena inom och utvecklingen av servicesystemet.
Vetenskaplig relevans:
- Forskningens vetenskapliga nivå och ambition
- Målens, metodernas och resursernas kompatibilitet
Praktisk relevans:
- Beaktande av projektets intressent- och målgrupper under projektets gång och beredning
- Forskningsresultatens användbarhet inom socialvårdens förfaranden
- Projektkunskapens användbarhet som stöd för beslutsfattandet
-
Ansökan görs på social- och hälsovårdsministeriets ansökningsblankett. Den forskningsplan som ska bifogas ansökan utformas enligt Finlands Akademis anvisningar om planens struktur och längd. Innan ansökan och forskningsplanen formuleras ska den ansökningsutlysning som offentliggörs varje år läsas noggrant.
-
Social- och hälsovårdsministeriet är statsbidragsmyndighet i fråga om finansieringen och ansvarar för besluten om understöd och övervakningen av finansieringens användning.
Regionförvaltingsverket i Sydvästra Finland är statsbidragsmyndighet i fråga om utbetalningen av finansieringen.
Mer information
Juha Luomala, sosiaalineuvos
social- och hälsovårdsministeriet, Avdelningen för klienter och tjänster inom social- och hälsovården / APO, Enheten för klienter och personal / ASI Telefon:0295163492 [email protected]
Salme Kallinen, konsultativ tjänsteman
social- och hälsovårdsministeriet, Avdelningen för klienter och tjänster inom social- och hälsovården / APO, Enheten för klienter och personal / ASI Telefon:0295163290 [email protected]