Blanketter för statsunderstöd
- Ansökningsblankett
- Ifyllnadsanvisningar för ansökan om statsunderstöd
- Projektplan
- Projektets budget
- Anvisning för ifyllande av blanketten för projektets budget
Blanketter för utbetalningen
- Ansökan om utbetalning och anvisningar för ifyllande av blanketterna (STM)
- Ansökan om utbetalning och anvisningar för ifyllande av blanketterna (AVI)
- Ansökan om utbetalning bilaga 1: Huvudboksnyckel (mall)
- Ansökan om utbetalning bilaga 2: Ekonomiskt utfall av projektet
- Ansökan om utbetalning bilaga 3: Redogörelse för personalkostnader (mall)
Blanketter för projektets slutrapportering
- Slutredovisning (STM)
- Slutredovisning (AVI)
- Slutredovisning bilaga: Ekonomiskt utfall av projektet
- Anvisning för revisorsrapport om social- och hälsovårdsministeriets statsunderstödsobjekt
- Revisionsrapport om separat avtalade åtgärder relaterade till användning av statsunderstöd
Överföring av statsunderstöd till välfärdsområdena
- Välfärdsområdets samtycke (malldokument)
- Ansökningsblankett: ansökan om overföring av statsunderstöd till ett välfärdsområde
- Ansökningsblankett: ansökan om ändring av användare av statsunderstöd (delgenomförare)
Frågor och svar om statsunderstöd och överföringen av organiseringsansvaret från kommunerna och samkommunerna till välfärdsområdena
-
Överföringen av understöd förutsätter en ansökan av mottagaren, samtycke av välfärdsområdet eller HUS-sammanslutningen och ett beslut av social- och hälsovårdsministeriet. Social- och hälsovårdsministeriet har tagit fram blanketter och anvisningar för detta. Blanketterna och anvisningarna finns på social- och hälsovårdsministeriets webbplats och de sänds också via kontaktpersonerna till understödsmottagarna. Ansökningar kan lämnas in. Det finns ingen tidsfrist för ansökningarna, och de behandlas vartefter som de kommer in. Social- och hälsovårdsministeriet strävar efter att ta besluten snarast möjligt efter att ha fått ansökningarna. I oklara fall kan du vända dig till kontaktpersonen för ditt projekt.
-
För konsekvenserna för personalen redogörs på sidan soteuudistus.fi.
-
Utgångspunkten att det är välfärdsområdesfullmäktige som utövar beslutanderätten i välfärdsområdet. I sin förvaltningsstadga kan välfärdsområdesfullmäktige delegera beslutanderätt till välfärdsområdets övriga organ och tjänsteinnehavare. Beroende på förvaltningsstadgan kan det därför finnas skillnader i hur samtycket behandlas inom olika välfärdsområden. Samtycket behandlas enligt varje välfärdsområdes egen förvaltningsstadga.
-
Nej, det behövs inte, om det inte förutsätts i statsunderstödsbeslutet. För närvarande planeras inte heller särskilda anvisningar om att en redovisning ska göras i sådana situationer.
-
Social- och hälsovårdsministeriet kräver ingen preliminär redovisning när projektet överförs till välfärdsområdet. Enligt den lagstiftning som ska tillämpas (616/2021) överförs ansvaren till välfärdsområdet och välfärdsområdet har rätt att få tillgång till de ytterligare uppgifter och handlingar som välfärdsområdet bedömer vara nödvändiga. När det har getts samtycke till att statsunderstödsprojektet överförs till välfärdsområdet och när projektet har överförts är det välfärdsområdet som ansvarar för genomförandet och den slutliga redovisningen. I statsunderstödsbeslutet förutsätts det en redovisning efter att projektet har avslutats. Redovisningen ska innehålla ekonomirapporterna och revisorns utlåtande.
Projektadministratören och delgenomförarna får själva besluta om de gör en sammanställning av ekonomin vid årsskiftet. Områdena får bestämma hur och när projektaktörerna ska komma överens om redovisningen och lämna redovisningen till den nya projektadministratören. Projektaktörerna ansvarar för förvaringen av handlingarna och ska därför internt besluta hur informationen ska överföras vid redovisningen år 2024.
-
Delgenomförare, dvs. användare av understödet, är de organisationer till vilka en del av understödet överförs, dvs. delegeras, för genomförande av en del av projektet. Delgenomförare är också de som deltar i projektet enbart med arbetsinsats. I oklara fall kan du vända dig till kontaktpersonen för ditt projekt.
-
Tidigare gav skrivningarna i budgeten inte möjlighet till att välfärdsområdena eller HUS- sammanslutningen använder understödet. Därför ändrade riksdagen skrivningarna via tilläggsbudgetförfarande. Förändringen inverkar inte på hur mycket social- och hälsovårdsministeriet har beviljat för projektet.
-
Det finns två olika ansökningsblanketter, av vilka man väljer den som passar i situationen:
- I situationer där administrationen av understödet överförs till välfärdsområdet (understödsmottagaren byts ut) ska man använda ansökan om överföring av statsunderstöd till ett välfärdsområde. På blanketten kan man också anmäla ändringar som gäller delgenomförare. Som bilaga krävs samtycke av välfärdsområdet och eventuella delgenomförare för överföringen av understödet.
- I situationer där understödsmottagaren (projektadministratören) inte ändras, men förändringar sker i delgenomförarna ska man använda ansökan om ändring av användare statsunderstöd (delgenomförare). Som bilaga krävs samtycke av välfärdsområdet som blir delgenomförare.
-
På social och hälsovårdsreformens webbplats finns mer information om överföringen av organiseringsansvaret.
I fråga om enskilda statsunderstödsbeslut kan du vända dig till de kontaktpersoner som anges i understödsbeslutet.
-
Om samma projektadministratör/statsunderstödstagare har flera projekt eller understöd som ska överföras, ska en separat ansökningsblankett fyllas i för vart och ett av dem. Var alltid noga med att skriva understödsbeslutets diarienummer på ansökningsblanketten. Samma samtycke kan skickas som bilaga till samtliga ansökningar. I välfärdsområdets samtycke ska man ange vilka statsunderstödsprojekt samtycket gäller. Om man använder social- och hälsovårdsministeriets malldokument för välfärdsområdets samtycke, kan de projekt som samtycket gäller räknas upp under Projektets namn.
Exempel: Projektadministratören är en kommun. Den har två projekt som är ändamålsenliga att överföra till välfärdsområdet. Kommunen fyller i två ansökningsblanketter och lämnar in bilagan om samtycke med båda ansökningsblanketterna
-
Ja, samtycke behövs om HUS-sammanslutningen kommer att vara projektadministratör eller delgenomförare. Tidigare har det konstaterats att det ur ett juridiskt perspektiv inte är helt klart om statsunderstödsprojekten överförs direkt till välfärdsområdena och HUS-sammanslutningen med stöd av lagen. Det här gäller både välfärdsområdena och HUS-sammanslutningen. På grund av aktörernas rättsskydd och de praktiska omständigheterna har man dragit slutsatsen att förfarandet för överföring av understöd även gäller HUS. Det betyder alltså att det behövs samtycke av HUS-sammanslutningen när man överför statsunderstöd. I en del fall nämns det i beslutet om statsunderstöd att det krävs ett överföringsförfarande.
-
Ansökan om utbetalning ska i regel göras av den som är projektadministratör enligt beslutet, dvs. efter årsskiftet välfärdsområdet eller HUS-sammanslutningen. Den tidigare administratören och delgenomförarna ska skicka sina delar av ansökan om utbetalning till välfärdsområdet/HUS-sammanslutningen, som sedan sänder vidare. Efter utbetalningen överför den nya projektadministratören den del som hör till respektive ansökan aktör. I eventuella frågor kan ni kontakta kontaktpersonen eller den som övervakar ert projekt.