Nordiska ministrar: Sociala medier-jättarna måste ta sitt ansvar

18.4.2024 17.17
SHM
Skärmen är här för att stanna. Men det är inte utan bekymmer. Psykisk ohälsa ökar bland barn- och ungdomar i hela Norden. Därför kräver vi gemensamt nu att sociala medier-jättarna tar sitt ansvar. Det skriver ministrar från hela Norden.

Lagstiftningen om social- och hälsovårdspersonalen reformeras: Lagarna ska skapa möjligheter, inte hinder

8.4.2024 12.31
Även om personalbristen inom social- och hälsovården är ett svårt problem betyder det inte att det inte går att lösa. Ofta bygger de bästa lösningarna på just de omständigheter som gör att verksamheten fungerar bra och ger bra resultat.  

Gratulerar ettåringarna! – dags att vända blicken framåt!

24.1.2024 10.46
SHM
I flera välfärdsområden satsar man på främjandet av välfärd, hälsa och funktionsförmåga trots alla inbesparingar. På lång sikt ger detta också ekonomisk nytta. De bästa exemplen är så bra att de borde införas i alla välfärdsområden.

Klimatkrisen är en kris för hälsan och de mänskliga rättigheterna

1.12.2023 14.11
SHM
Världshälsoorganisationen WHO har bedömt att klimatförändringar utgör det enskilt största hotet mot mänskligheten under 2000-talet. Enligt en rapport från FN:s mellanstatliga klimatpanel IPCC lever uppskattningsvis 3,6 miljarder av världens människor i miljöer som är mycket utsatta för klimatförändringarnas effekter.

Våld är inte en privatsak

24.11.2023 13.22
SHM
Minister för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen
Våld förintar människan. Det orsakar inte bara blåmärken och kroppsliga sår, utan också sår som inte syns utåt – en känsla av att vara värdelös, och rädsla och skam. Imorgon är internationella dagen mot våld mot kvinnor. Dagen är en bra orsak att diskutera ett tema som alltför ofta stannar inom hemmets fyra väggar, fortfarande.

Psykisk hälsa är en mänsklig rättighet

10.10.2023 9.03
SHM
Den ökade psykiska ohälsan kräver snabba satsningar på tjänster och på stöd med låg tröskel inom mentalvården. Därför innehåller regeringsprogrammet flera åtgärder med syftet att trygga tillgången till mentalvårdstjänster och förbättra tjänsterna. Men det räcker inte med tjänster, utan den psykiska hälsan måste stödjas på alla områden i samhället. 

Att identifiera könsmångfald är av största vikt för att förverkliga jämställdhet och likabehandling

27.6.2023 9.47
SHM
Pridemånaden når sin kulmen i den pågående Prideveckan. Att förstå och acceptera könsmångfalden är viktigt för att främja hållbar välfärd. Social- och hälsovårdsministeriet arbetar på många olika sätt för att gynna jämställdheten och mångfalden i samhället.

7-dagarsgarantin är en drivfjäder för att uppnå målen för tillgången till vård och kontinuiteten i vården

21.4.2023 10.54
SHM
illustration
Regeringsförhandlarna pågår och i offentligheten diskuterar man intensivt hur de inbesparingar som eftersträvas ska göras under nästa regeringsperiod. Social- och hälsovårdsministeriet stöder den linje som utgår från att problemen inte kan lösas genom att skära ned tjänster, utan genom att göra saker på ett bättre och annorlunda sätt.

Männen har en viktig roll när det gäller att bekämpa våldet mot kvinnor

8.3.2023 9.02
SHM
Våldet mot kvinnor är ett av de största problemen med tanke på de mänskliga rättigheterna och jämställdheten i Finland och internationellt. Våldet har många olika fysiska och psykiska former, men enligt både den inhemska statistiken och de internationella utredningarna uttrycks våldet vanligtvis som våld i familjen och nära relationer, och är ett problem i alla olika kulturer.

Den hundraåriga barn- och mödrarådgivningarnas framtid i välfärdsområdena

10.6.2022 11.05
SHM
I år fyller barn- och mödrarådgivningsverksamheten 100 år. Verksamheten fick sin början i ett skjul i Barnens Borg i Helsingfors med bland annat arkiater och professor i barnsjukdomar Arvo Ylppö och översköterskan och friherrinnan Sophie Mannerheim.

Istanbulkonventionen förpliktar oss att bekämpa våld mot kvinnor och främja jämställdhet

8.3.2022 9.07
SHM
Vi lever i en tid av osäkerhet, och mitt i kriser som skakar om hela världen. Under de senaste två åren har vi varit tvungna att hitta nya verksamhetssätt för att hantera den globala covid-19-pandemi som hotat befolkningens hälsa. Erfarenheterna har visat att våldet mot kvinnor och sexuellt våld ofta ökar under kriser, och speciellt under militära konflikter. Hos oss i Finland har det under pandemin rapporterats en ökning åtminstone i det antal personer som kontaktar hjälptelefoner och chat-tjänster. För att kunna bedöma läget behövs det i framtiden exaktare uppgifter om pandemins och coronarestriktionernas verkningar på våldet mot kvinnor och våldet i nära relationer.

Konkurrens och samarbete för att främja jämställdhet

7.2.2022 11.43
SHM
Europeiska jämställdhetsinstitutet EIGE offentliggjorde sitt jämställdhetsindex i slutet av oktober 2021, nu för sjätte gången. Indexet mäter förändringar i fråga om jämställdhet i EU:s medlemsländer och på EU-nivå sedan 2010. Medlemsländerna konkurrerar naturligtvis sinsemellan om de bästa placeringarna.

Rapporterna om socialskyddets problem, val och  grundläggande principer är klara

17.1.2022 14.48
SHM
Att beskriva de gällande problemen, valen och de grundläggande principerna inom den sociala tryggheten har varit det första ledet i arbetet som kommittén för social trygghet har utfört. Sektionerna under kommittén har sammanställt arbetets resultat i fem rapporter som nu är färdiga att ges ut. 

Det nordiska samarbetet för att trygga LGBTI-personers rättigheter är viktigt också globalt sett

3.1.2022 11.55
JM SHM
Social- och hälsovårdsministeriet och justitieministeriet ordnade tisdagen den 30 november 2021 ett gemensamt seminarium om LGBTI-personers välfärd och trygghet. Seminariet var en del av programmet under Finlands ordförandeskap i Nordiska ministerrådet.

1,3 miljoner olika sätt att vara pappa

12.11.2021 11.06
SHM
Ministerit Hanna Sarkkinen, Krista Kiuru, Thomas Blomqvist
Det finns över en miljon pappor i Finland. Bland dessa finns det många olika berättelser och erfarenheter av vad faderskap är och hur pappans roll har förändrats under årtiondenas lopp.

Sektorsövergripande tjänster för arbetslösa ska beaktas vid beredningen av strukturella reformer

8.11.2021 11.16
SHM
Största delen av de arbetslösa har komplicerade hinder för sysselsättning som är kopplade till varandra, ett eller flera. Enligt OECD:s forskningsrapport (2020) är sådana hinder i Finland i synnerhet hinder som hänför sig till arbetsförmåga, incitament och jobbsökning. Situationen upplevs vara särskilt svår för de personer som har varit arbetslösa utan avbrott i ett år eller längre.

Vi återgår inte till det som en gång var, trots att rekommendationen om distansarbete upphör

1.10.2021 10.32
SHM
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen
Den riksomfattande rekommendationen om distansarbete upphör i mitten av oktober, då vaccinationstäckningen bedöms ligga nära statsrådets mål. Återgången till arbetsplatserna kan inledas redan tidigare, om det är möjligt utgående från en riskbedömning och det regionala epidemiläget. Detta gör det möjligt att kombinera distansarbete och arbete på arbetsplatsen på ett hälsosäkert sätt.

Främjandet av lönetransparens har skrivits in i regeringsprogrammet

16.4.2021 11.07
SHM
Lönerna väcker diskussion igen. Arbetet i social- och hälsovårdsministeriets arbetsgrupp för lönetransparens och det initiativ för att förbättra lönetransparensen som för närvarande behandlas i gruppen har väckt livlig diskussion de senaste dagarna. 

Olika alternativ har bedömts ingående vid beredningen av en modell för testning vid gränserna

18.3.2021 9.08
SHM
I offentligheten har det i olika sammanhang hävdats att regeringens lagförslag fortfarande inte innehåller några bestämmelser om krav på förhandstest i anslutning till hälsosäkerheten vid gränserna och att det förutsätts att sådana bestämmelser snarast ska tas med i lagen om smittsamma sjukdomar. Denna fråga behandlades till exempel i två olika artiklar i Helsingfors Sanomat (HS) den 14 mars 2021.

Ministeri Blomqvist: De nordiska länderna arbetar tillsammans för jämställdhet

17.3.2021 9.20
SHM
Finland är ordförande i Nordiska ministerrådet år 2021. Visionen för det nordiska samarbetet är att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region. Jämställdhet är en av hörnstenarna i de nordiska välfärdssamhällena. Vårt arbete för att öka jämställdheten har pågått i 40 år – och fortsätter än i dag.