Våld är inte en privatsak
Våld förintar människan. Det orsakar inte bara blåmärken och kroppsliga sår, utan också sår som inte syns utåt – en känsla av att vara värdelös, och rädsla och skam. Imorgon är internationella dagen mot våld mot kvinnor. Dagen är en bra orsak att diskutera ett tema som alltför ofta stannar inom hemmets fyra väggar, fortfarande.
Mycket arbete återstår för att få slut på våldet mot kvinnor i Finland. Av kvinnorna har 34 procent utsatts för våld av sin nuvarande eller tidigare partner, och av männen utgör motsvarande andel 18 procent. Endast en bråkdel av våldet i nära relationer kommer till myndigheternas kännedom. Sexuellt våld av någon annan än en partner har 34 procent av kvinnorna och 8 procent av männen över 15 år erfarit. Det finns många olika former av våld: fysiskt, sexuellt och psykiskt. En allt vanligare form av våld är våldet på webben.
Kvinnor utsätts oftare för upprepat och grovt våld, och männen oftare för våld av engångskaraktär. För offren är båda formerna av våld lika hemska. Varje slag är ett för mycket – oberoende av om offret är en man eller kvinna, eller tillhör något annat kön. Men just i dag är det ett bra tillfälle att stanna upp och tänka på kvinnorna – att alltför många kvinnor känner sig otrygga i sitt eget hem.
Våldet är aldrig offrets fel. Ansvaret ligger alltid hos våldsutövaren. Det är naturligt att lita på en människa som man älskar och att tro på en förändring. Det är fråga om ett maktmissbruk som leder till att offret börjar ifrågasätta och till och med beskylla sig själv.
Våldet i familjer och i parförhållanden är en skamfläck för jämställdheten i Finland. Våld är inte en privatsak, utan det kräver samhälleliga åtgärder och politisk uppmärksamhet. Därför innehåller regeringsprogrammet flera åtgärder med syftet att få ett slut på våldet mot kvinnor.
Allting börjar med att myndigheterna har kunskap om hur man känner igen våld i nära relationer och kan hjälpa offren att söka hjälp. Det är viktigt att de som utsätts för våld vet att det finns en möjlighet att få stöd och komma i säkerhet. Regeringen förbinder sig i dess regeringsprogram att trygga tillgången till skyddshem och till krisstöd för våldtäktsoffer. Därför ökade vi finansieringen för skyddshemmen genast vid de första budgetförhandlingarna.
I enlighet med regeringsprogrammet har jag också inlett beredningen av ett förslag om att slopa medlingen i fall av familjevåld och våld i nära relationer. Att man kan slippa en dom för upprepat våld i en nära relation bara genom att delta i medling är inte rätt. Vid våld i nära relationer är maktförhållandet mellan offret och förövaren särskilt förvrängt. Av den anledningen kan det vara svårt att säkerställa att offret deltar frivilligt i medlingen. När det handlar om känslor, familjerelationer och ofta också om föräldraskap kan det hända att den som utsatts för våld skyddar förövaren i strid med sin egen säkerhet och sitt eget bästa.
Regeringsprogrammet innehåller också åtgärder för att öka kunskapen om hur man känner igen och bekämpar hedersrelaterat våld. Dessutom har regeringen förbundit sig till att se till att könsstympningen av flickor och kvinnor kriminaliseras tydligare. Det ska också vara entydigt att det är olagligt att föra flickor till ett annat land för könsstympning.
Ingen ska behöva vara rädd på grund av hot mot sin trygghet och personliga integritet. Inte ute på gatorna. Inte i hemmen. Och inte i skolorna, på arbetsplatserna eller i de sociala medierna.
I dag går mina tankar till alla som har upplevt någon form av våld eller som till och med just nu lever i rädsla. Du är inte ensam. Hur hopplöst det än verkar vara, så kan du få hjälp.
Sanni Grahn-Laasonen
Minister för social trygghet