Männen har en viktig roll när det gäller att bekämpa våldet mot kvinnor
Våldet mot kvinnor är ett av de största problemen med tanke på de mänskliga rättigheterna och jämställdheten i Finland och internationellt. Våldet har många olika fysiska och psykiska former, men enligt både den inhemska statistiken och de internationella utredningarna uttrycks våldet vanligtvis som våld i familjen och nära relationer, och är ett problem i alla olika kulturer.
I Finland möter kvinnor våld i nära relationer näst mest av EU-länderna. Av de kvinnor som levt i ett parförhållande har nästan en tredjedel utsatts för våld av en nuvarande eller tidigare partner. Enligt utredningarna utsätts kvinnor också för våld i arbetet oftare än män.
Våld handlar alltid också om maktutövning. Våldet är ett försök att kontrollera offret. Det har gjorts många undersökningar och framförts många teorier om mäns våldsamma beteende mot kvinnor. De har alla en gemensam nämnare, nämligen ojämställdheten mellan kvinnor och män. Kvinnornas ställning är svagare än männens. Därför kan man konstatera att man kan minska våldet mot kvinnor genom att allmänt främja jämställdhet.
Vad borde man då göra?
Man måste gå på djupet med de grundorsaker som bidrar till att upprätthålla ojämställdheten och våldskulturen. Sådana stereotypier som gäller könen upprätthålls antingen medvetet eller omedvetet i alla samhällen på något sätt. Även i Finland. Hårdhet, styrka och kontroll anses fortfarande vara manliga egenskaper. Det talas också om att fenomenet går i arv över generationer. Tyvärr har vissa former av våld också ansetts allmänt acceptabla, till exempel aga i hemmet blev förbjudet genom lag först år 1970.
Men det handlar inte bara om strukturer och kulturer som upprätthåller stereotypier, utan också om den enskilda individen. Samtidigt som vi utvecklar stödtjänsterna för våldsoffren och straffar gär-ningsmännen måste vi också satsa på att hjälpa och stödja våldsutövarna - och se till att de söker och får hjälp. Det viktigaste är att det finns möjligheter att ingripa i och förebygga olika former av våldsamt beteende i ett så tidigt skede som möjligt. Här gör många mansorganisationer ett viktigt arbete.
I dag firar vi den internationella kvinnodagen. Just nu pågår också det 67:e mötet för FN:s kvinno-kommission i New York. Mötets huvudtema är teknologi och innovation, och det våld på nätet som är aktuellt i detta sammanhang. Våldet på nätet är en utmaning eftersom det krävs nya sätt att minska våldet och hjälpa våldsoffren. I det här arbetet behövs alla - beslutsfattarna, civilsamhällesorganisationerna, forskarna och de företag som erbjuder digitala tjänster. Vi behöver ett långsiktigt och effektivt samarbete.
Våldet mot kvinnor är ett stort problem. Och problemet kan granskas ur många olika synvinklar. Åtgärder mot våldet mot kvinnor vidtas på många fronter - genom de nationella program och lagar som syftar till att minska våldet och på olika internationella arenor. Också vi män måste vara med och påverka hur framtiden ser ut. Männen har en viktig roll när det gäller att skapa ett mera jämställt samhälle.
Thomas Blomqvist
Minister för nordiskt samarbete och jämställdhet