Att identifiera könsmångfald är av största vikt för att förverkliga jämställdhet och likabehandling
Pridemånaden når sin kulmen i den pågående Prideveckan. Att förstå och acceptera könsmångfalden är viktigt för att främja hållbar välfärd. Social- och hälsovårdsministeriet arbetar på många olika sätt för att gynna jämställdheten och mångfalden i samhället.
Prideveckan till ära är det ett bra tillfälle att stanna upp och fundera kring jämställdhet och likabehandling. Social- och hälsovårdsministeriets vision är ett samhälle med god sammanhållning och hållbar välfärd. Målet med vårt arbete är att trygga människors funktionsförmåga, försörjning och tjänster. Det väsentliga i detta arbete är att minska ojämlikheten och främja likabehandling och jämställdhet. Nästan allt arbete vid social- och hälsovårdsministeriet relaterar till dessa mål.
Vid social- och hälsovårdsministeriet, liksom vid andra ministerier, främjas jämställdhet och likabehandling utifrån de planer som utarbetats för dessa ändamål. De uppfyller lagstiftningens krav på att myndigheterna ska främja jämställdhet och likabehandling på ett målinriktat sätt samt ändra ministeriernas arbetssätt i syfte att stödja jämställdhet och likabehandling. Dessutom samarbetar vi inom statsrådet bland annat i nätverket för regnbågssamarbete och i nätverket för jämställdhets- och likabehandlingsarbetsgrupper.
I social- och hälsovårdsministeriets nuvarande operativa jämställdhets- och likabehandlingsplan strävar vi i synnerhet efter att förbättra personalens kompetens i fråga om jämställdhet och likabehandling samt att inkludera dessa aspekter i all verksamhet vid ministeriet. Dessutom utvecklar vi kommunikation och (arbets)lokaler som främjar jämställdhet och likabehandling. Med dessa medel ser vi till att jämställdhet och likabehandling är ett genomgående tema i allt arbete vid ministeriet.
Genom lagändringar stärks könsminoriteternas ställning
Utöver den långsiktiga utvecklingen måste vi reagera på samhälleliga förändringar och aktuella utmaningar avseende jämställdhet och likabehandling. Translagen som trädde i kraft den 3 april 2023 är ett bra exempel på detta. Den nya lagen om könsfastställelse (translagen) stärker individens självbestämmanderätt, personliga integritet, icke-diskriminering och rätt till privatliv på det sätt som internationella människorättskonventioner och grundlagen förutsätter.
I translagen åtskiljs fastställandet av juridisk könstillhörighet från medicinska undersökningar och behandlingar och en medicinsk utredning eller diagnos är inte längre en förutsättning för fastställandet av könstillhörighet. Också det tidigare kravet på avsaknad av fortplantningsförmåga har slopats. I och med den nya lagen kan det under vissa förutsättningar fastställas att en person har en annan könstillhörighet på basis av personens ansökan. Det kön som fastställts ska betraktas som personens kön vid tillämpning av annan lagstiftning, om inte något annat föreskrivs. Syftet med bestämmelsen är att säkerställa att personen blir behandlad enligt sin könsidentitet.
Könsidentitet bör beaktas särskilt inom social- och hälsovårdstjänsterna
Även strukturreformen inom social- och hälsovården och lagstiftningen om ordnande av social- och hälsovård betonar likabehandling av klienter och patienter. Detta gäller såväl rätten till tjänster som klient- och patientmöten utgående från individuella behov. Alla har rätt till att få de social- och hälsovårdstjänster som de behöver utan diskriminering. Tjänsterna ska ordnas och klienterna och patienterna bemötas på ett sådant sätt att deras människovärde inte kränks och deras övertygelse och integritet respekteras.
När en person söker sig till social- och hälsovården ska personen bemötas på ett sätt som respekterar personens könsidentitet. I samband med lagen om könsfastställelse säkerställdes genom lagändringar att en person får medicinskt motiverade tjänster oberoende av fastställande av könstillhörighet.
De nya välfärdsområdena har också bättre möjligheter än tidigare att förnya sina verksamhetsmodeller och personalens kompetens för att beakta och verkligen främja de språkliga, kulturella och individuella rättigheterna.
Att främja likabehandling förutsätter kompetens på olika nivåer inom social- och hälsovårdssystemet. Det är mycket viktigt att stödja social- och hälsovårdspersonalens kompetens och utvecklingen av organisationernas arbetssätt. Detta stöd kan tillhandahållas till exempel genom fortbildning. Social- och hälsovårdsministeriet kommer att ta hänsyn till detta i styrningen av välfärdsområdena och i sin författningsgrund.
Enligt den nya lagstiftningen har välfärdsområdena och alla producenter av social- och hälsovårdstjänster en ökad skyldighet att genom egenkontroll säkerställa tillgången till, kvaliteten på och säkerheten hos sina tjänster samt likabehandlingen av patienter och klienter både strukturellt och enskilt.
Vid styrningen av egenkontrollen är det viktigt att säkerställa att man inom organisationernas verksamhet kan förebygga och avhjälpa eventuella brister bland annat genom att skapa praxis för att främja faktisk jämlikhet, men också för att systematisk kunna upptäckta eventuella missförhållanden och skapa transparens i denna verksamhet. Klienternas och patienternas delaktighet och beaktandet av deras åsikter är en central del av genomförandet av egenkontrollen.
Ett välmående samhälle behöver och betjänar alla
Många könsrelaterade fördomar och stereotyper och diskriminering på grund av kön hör fortfarande till vardagen för alltför många, vilket har en negativ inverkan på många människors liv och välbefinnande. Genom att acceptera och lära oss att identifiera könsmångfalden främjar vi jämställdheten och de mänskliga rättigheterna. Förverkligandet av jämställdhet och likabehandling betjänar i slutändan hela samhället.
Veli-Mikko Niemi
kanslichef