Statens utbildningsersättningar utvidgas till specialiseringsutbildning inom socialt arbete
Universiteten kan i fortsättningen ansöka om ersättningar för ordnande av specialiseringsutbildning inom socialt arbete. Den ändring av socialvårdslagen som gäller detta träder i kraft den 1 april 2019. Lagen tillämpas i fråga om ersättning av utbildningskostnaderna för socialarbetare som får yrkes- eller specialkompetens efter den 1 januari 2019.
Utbildningen för specialsocialarbetare ordnas gemensamt av universitetens enheter för socialt arbete och ingår i det rikstäckande nätverket för universitetsutbildning inom det sociala arbetet Sosnets verksamhet. Varje universitet som ger utbildning i socialt arbete ska kalenderårsvis meddela social- och hälsovårdsministeriet antalet studerande som genomgått specialiseringsutbildning i socialt arbete. Ersättningen för specialiseringsutbildningen baserar sig på antalet genomförda utbildningar och på den ersättning som bestämts för utbildningen i fråga.
Regionförvaltningsverken betalar ut statlig ersättning på basis av ansökan. Närmare bestämmelser om ersättningsbeloppet, grunderna för utbetalning av ersättning och de övriga förfarandena vid sökande och betalning av ersättning utfärdas genom förordning av social- och hälsovårdsministeriet.
Specialiseringsutbildningarna är i regel avgiftsbelagda. Riksdagen har förutsatt att regeringen ser till att de ersättningar som betalas för utbildningen är ändamålsenliga och studieavgifterna skäliga för att säkerställa tillgången till och kompetensen hos yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården.
Det är meningen att det ska ordnas två specialiseringsutbildningar om året och att 20–30 studerande ska tas in till respektive specialiseringsområde.
Ytterligare information
Juha Luomala, socialråd, tfn 0295 163 492