Farsdagsmedaljer

Republikens president, stormästare för Finlands Vita Ros' och Finlands Lejons ordnar Alexander Stubb har beslutat att papporna i Finland ska belönas med ett statligt utmärkelsetecken från och med år 2025.  Utmärkelsetecknen ska delas ut på farsdagen den andra söndagen i november. Utmärkelsetecknet är en medalj av I klass med guldkors av Finlands Vita Ros orden (FVR M I gk). 

Förslag om mottagare av farsdagens utmärkelsetecken kan sändas till regionförvaltningsverket i kandidatens hemkommun. De som vill skicka in ett förslag ska använda ordensförslagsblanketten och social- och hälsovårdsministeriets bilageblankett. Regionförvaltningsverken informerar på sin webbplats när man kan skicka in förslag. 

Regionförvaltningsverken gör en framställan om mottagarna av utmärkelsetecknet och sänder tre exemplar av den och bilagorna till social- och hälsovårdsministeriet senast den 30 april. 

Grunderna för förlänandet av utmärkelsetecknet 

Grunderna för förlänande av utmärkelsetecknet är att personerna har utmärkt sig som fostrare och ansvarsfulla och engagerade föräldrar för barn eller unga, att de bidrar till en god vardag för dem och att de också i större utsträckning bär solidariskt ansvar genom omsorg och omtanke om sina medmänniskor.  Också andra förtjänster än sådana som hänför sig till rollen som förälder kan beaktas.  

Den nedre åldersgränsen för att förlänas är 40 år. Strävan är att de pappor som belönas ska representera olika familjetyper och familjeformer som till exempel ensamförsörjare, men också olika befolkningsgrupper som till exempel romer, samer och personer med invandrarbakgrund. Regionförvaltningsverken ska i sin framställan också beakta den svenskspråkiga befolkningens andel. Kandidaterna ska också jämlikt representera pappor av olika åldrar. Antalet barn är inte någon avgörande grund för att förlänas utmärkelsetecknet.

Det är inte bara biologiska pappor som kan föreslås få utmärkelsetecknet, utan också adoptivpappor och pappor i fosterfamiljer och stödfamiljer. Dessutom beaktas på en mer allmän nivå också det samhälleliga fostringsansvaret som till exempel deltagande i barnskydds- och familjeorganisationer, ungdoms- och idrottsorganisationer, skolnämnder och föräldraföreningar. Om någon annan än den biologiska pappan föreslås bli förlänad utmärkelsetecknet, är det bra att bifoga ett brev där en person som känner familjen bra och/eller ett barn i familjen ger sitt bifall till förslaget. 

Yrkespersoner som arbetar med fostran förlänas utmärkelsetecken huvudsakligen på självständighetsdagen. När regionförvaltningsverken behandlar förslagen ska de beakta att de som arbetar inom familjevården ska ingå i den framställan om utmärkelsetecken som gäller självständighetsdagen. 

Utmärkelsetecknen ska delas ut under den farsdagsfest som ordnas i Helsingfors. Festen arrangeras av Befolkningsförbundet den andra söndagen i november. 

Principerna för förslagen

Finlands Vita Ros och Finlands Lejons ordnar har begärt att social- och hälsovårdsministeriet ska sörja för att följande principer iakttas vid framställan av förslag om farsdagens utmärkelsetecken: 

  • Minst hälften av de förslag som ordnarna tar emot kommer från kommuner, föreningar, stiftelser eller motsvarande sammanslutningar. 
  • Högst hälften av förslagen kan vara sådana som sänts in av pappornas egna barn. Till dessa förslag ska dock bifogas minst två pålitliga och av varandra oberoende brev med bifall från sådana föreningar eller stiftelser eller motsvarande organisationer som känner familjen bra (till exempel en skola eller församling). Av brevet ska framgå att det gäller farsdagens utmärkelsetecken. 
  • Förslag från andra privatpersoner såsom släktingar eller vänner kan inte godkännas.

Social- och hälsovårdsministeriet bereder på basis av regionförvaltningsverkens förslag ett ordensförslag till ordnarna. 

Förslagsblanketter

Regionförvaltningsverken informerar om tidsfristerna för inlämnande av förslag och om förfarandena för utmärkelsetecken. 

De som vill skicka in ett förslag ska använda ordensförslagsblanketten och social- och hälsovårdsministeriets bilageblankett. Blanketterna och anvisningarna finns på webbplatsen (www.suomi.fi), och de kan också beställas från regionförvaltningsverket. De förslagsblanketter som sänds per post till regionförvaltningsverket ska vara tvåsidiga.  

Regionförvaltningsverket kan om det behövs för förslagen begära utlåtanden också av till exempel kommunens socialmyndigheter eller andra organisationer. 

Innan förslagen sänds till social- och hälsovårdsministeriet ska regionförvaltningsverken kontakta ordenskansliet för att få information om eventuella tidigare utmärkelsetecken som kandidaterna har.  

Mer information

Ordnar: [email protected] 
Social- och hälsovårdsministeriet: [email protected] 

Mer information

Annastiina Siekkeli, personalsekreterare 
social- och hälsovårdsministeriet, Personal- och förvaltningsenheten / HEHA Telefon:0295163213   E-postadress:


Eevi Tynkkynen, assistent 
social- och hälsovårdsministeriet, Personal- och förvaltningsenheten / HEHA Telefon:0295163135   E-postadress:


Arita Kaario, äldre regeringssekreterare 
social- och hälsovårdsministeriet, Personal- och förvaltningsenheten / HEHA Telefon:0295163522   E-postadress: