Sänkning av justeringsgränsen för förskott på statsandel för grundläggande utkomststöd och uppdaterad blankett för statsandelsutredning
Finansieringsunderlaget för utkomststödet ändrades vid ingången av 2006. Förslagen till ändring av lagen om utkomststöd ingick i regeringens proposition med förslag till ändring av lagen om offentlig arbetskraftsservice och vissa lagar som har samband med den (RP 164/2005), vilken föredragits av arbetsministeriet. Social- och hälsovårdsministeriet har utfärdat anvisningar för hur statsandelutredningen görs genom kommuninfo 19/2005 och kommuninfo 6/2006, som kan läsas på ministeriets webbplats stm-dev.navigo.fi / Pressmeddelanden / Kommuninfo.
En ändring av 5 b § 4 mom. i lagen om utkomststöd (L 1202/2007) som gäller justering av förskotten på statsandel för grundläggande utkomststöd trädde i kraft vid ingången av 2008.
Anmälan om justering av förskott och statsandelsutredningen görs på en blankett som kan skrivas ut på webbsida www.suomi.fi. Blanketten har reviderats till vissa delar och den har uppdaterats i fråga om länsstyrelsernas kontaktinformation.
2. Ändring av 5 b § 4 mom. i lagen om utkomststöd som gäller justering av förskotten på statsandelI 5 b § 4 mom. i lagen om utkomststöd föreskrivs om länsstyrelsens förfarande vid justering av förskotten på det grundläggande utkomststödet. Momentet har ändrats så att länsstyrelsen ska justera förskotten för tiden oktober–december på basis av kommunens utredning, om uppskattningen av kostnaderna för det grundläggande utkomststödet under finansåret avviker med minst fem procent (5 %) från de kostnader som använts vid beräkningen av förskott enligt 5 b § 2 mom. Justeringen kan innebära att förskottsbeloppet ökas, sänks eller att förskottet helt slopas. Förskotten justeras från ingången av oktober så att det årliga sammanlagda beloppet av förskotten motsvarar 50 procent av de uppskattade kostnaderna för det grundläggande utkomststödet under finansåret. Avsikten är att en sänkning av justeringsgränsen från 10 procent till 5 procent kommer att vara till nytta i synnerhet för de kommuner som får mer förskott för resten av året.
Lagen om ändring av lagen om utkomststöd (1202/2007) trädde i kraft 1.1.2008.
3. Förfarandet vid justering av förskotten på statsandel för grundläggande utkomststödTill kommunen betalas statsandel för finansiering av det grundläggande utkomststöd som avses i 7 § i lagen om utkomststöd. Beloppet av statsandelen uppgår till 50 procent av kommunens kostnader för det grundläggande utkomststödet (5 a § i lagen om utkomststöd).
För justering av förskotten ska kommunen varje år senast den 31 augusti lämna länsstyrelsen uppgifter om de kostnader som det grundläggande utkomststödet gett upphov till fram till utgången av juni under finansåret samt en uppskattning av de kostnader som det grundläggande utkomststödet ger upphov till under tiden juli–d ecember (5 b § i lagen om utkomststöd).
Anmälan om justering av förskotten lämnas till länsstyrelsen. Den blankett på vilken anmälan görs kan skrivas ut på webbsida www.suomi.fi med sökordet "statsandelsutredning". Anmälan ska undertecknas av behörig tjänsteinnehavare. Till anmälan ska fogas ett utdrag ur bokföringen som har undertecknats och försetts med uppgifter om undertecknarens tjänsteställning samt namnförtydligande. Med tanke på justering av förskotten för resten av året ska anmälan också inkludera motivering för de utgifter som det grundläggande utkomststödet föranleder under tiden 1.7–3 1.12.
4. Fastställande av statsandelenFör fastställande av den slutliga statsandelen för kostnaderna för det grundläggande utkomststödet ska kommunen senast den 30 april under det år som följer efter finansåret tillställa länsstyrelsen en utredning om de faktiska kostnaderna för det grundläggande utkomststödet (statsandelsutredning). Kostnaderna uppges till det belopp de uppgår till minskade med de poster som hänför sig till det grundläggande utkomststödet och som flutit in vid återkrav av utkomststödet under finansåret. Från utgifterna för det grundläggande utkomststödet minskas även de ersättningar för det grundläggande utkomststödet till en klient som återkrävts av en annan kommun. En sådan situation kan uppstå till exempel i barnskyddssituationer där kommunen har placerat ett barn i en annan kommun. De belopp som återkrävts ska inriktas på det grundläggande utkomststödet och det kompletterande utkomststödet i samma proportion som dessa har betalats till klienter.
Statsandelsutredningen lämnas till länsstyrelsen. Den blankett på vilken utredningen görs kan skrivas ut på webbsida www.suomi.fi med sökordet "statsandelsutredning". Utredningen ska undertecknas av behörig tjänsteinnehavare. Till statsandelsutredningen ska fogas ett utdrag ur bokföringen, som har undertecknats och försetts med uppgifter om undertecknarens tjänsteställning samt namnförtydligande.
Länsstyrelsen fattar på basis av kommunens statsandelsutredning beslut om den slutliga statsandelen för kostnaderna för det grundläggande utkomststödet senast inom tre månader efter det att utredningen lämnades.
Vid lämnandet av en statsandelsutredning ska man inte hänföra till kostnaderna för det grundläggande utkomststödet den andel av mervärdesskatt som kommunen är berättigad att få som återbäring enligt 130 § i mervärdesskattelagen. Till kostnaderna för det grundläggande utkomststödet hänförs inte heller sådant utkomststöd som staten med stöd av lagen om främjande av invandrares integration samt mottagande av asylsökande (493/1999) ska ersätta fullt ut. Kommunerna ersätts från statens medel fullt ut för det utkomststöd som betalas till flyktingar och vissa andra invandrare samt asylsökande för en period av tre år (se statstrådets beslut om ersättning för kostnader för flyktingar och vissa andra invandrare samt för arrangemang vid mottagande av asylsökande, 512/1999, 4 och 9 §).
I samband med att kommunen gör en statsandelsutredning ska kommunen specificera de utgifter för utkomststödet som hänför sig till det grundläggande utkomststödet, det kompletterande utkomststödet, det förebyggande utkomststödet och arbetsverksamhet i rehabiliterande syfte samt de intäkter som hänför sig till det grundläggande utkomststödet och det kompletterande utkomststödet.
5. Betalning av slutpost och återkrav av statsandelenSlutposten av statsandelen till kommunen ska betalas senast inom en månad efter det att den slutliga statsandelen har fastställts. Om betalningen av slutposten fördröjs, ska en årlig dröjsmålsränta betalas enligt den räntesats som avses i 4 § 1 mom. i räntelagen (633/1982).
Kommunens överskjutande statsandel återkrävs i regel genom att det dras av från förskott som senare betalas ut till kommunen. Om det överskjutande beloppet av statsandelen är avsevärt, kan länsstyrelsen dock fatta beslut genom vilket den förpliktar kommunen att återbetala det överskjutande beloppet. Om det belopp som ska återbetalas inte betalas senast på den förfallodag som länsstyrelsen bestämt, ska en årlig dröjsmålsränta betalas enligt den räntesats som avses i 4 § 1 mom. i räntelagen.
Om den slutliga statsandelen avviker mindre än 10 euro från beloppet av den statsandel som betalats som förskott, utbetalas eller återkrävs inte skillnaden.
Ytterligare uppgifter
Ytterligare uppgifter ges av regeringssekreterare Pirjo Kainulainen, tfn (09) 1607 4205 och konsultativa tjänstemannen Aune Turpeinen, tfn (09) 1607 3241.
BILAGOR
Lagen om ändring av lagen om utkomststöd (1202/2007)
Blanketter på finska och svenska för anmälan om justering av förskotten och för statsandelsutredning