Perustoimeentulotuen valtionosuuden ennakon tarkistusrajan alentaminen ja päivitetty lomake valtionosuusselvityksen tekemistä varten
Toimeentulotuen rahoituspohja muuttui vuoden 2006 alusta lukien. Toimeentulotuesta annetun lain muutosehdotukset sisältyivät työministeriön esittelemään hallituksen esitykseen laiksi julkisesta työvoimapalvelusta annetun lain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 164/2005). Sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut valtionosuusselvityksen tekemistä kuntatiedotteilla 19/2005 ja 6/2006, jotka ovat luettavissa sosiaali- ja terveysministeriön internet-sivuilla stm-dev.navigo.fi / Tiedotteet / Kuntatiedotteet.
Vuoden 2008 alusta tuli voimaan toimeentulotukilain 5 b § 4 momentin muutos (L 1202/ 2007) koskien perustoimeentulotuen valtionosuuden ennakoiden tarkistamista.
Ennakkojen tarkistamista koskeva ilmoitus ja valtionosuusselvitys tehdään lomakkeelle, joka on tulostettavissa internet-sivuilta www.suomi.fi. Lomakkeeseen on tehty muutamia tarkennuksia ja se on päivitetty lääninhallitusten yhteystietojen osalta.
2. Toimeentulotukilain 5 b §:n 4 momentin muutos koskien valtionosuuden ennakkojen tarkistamistaToimeentulotukilain 5 b §:n 4 momentissa säädetään lääninhallituksen menettelystä perustoimeentulotuen ennakkojen tarkistamisessa. Momentti on muutettu niin, että lääninhallitus tarkistaa kunnan antaman selvityksen perusteella loka-joulukuun ennakkoja, jos arvio varainhoitovuoden perustoimeentulotuen kustannuksista poikkeaa vähintään viisi prosenttia (5 %) 5 b §:n 2 momentin mukaisten ennakkojen laskennassa käytetyistä kustannuksista. Tarkistaminen voi merkitä, että ennakon määrää lisätään, alennetaan tai ennakko poistetaan kokonaan. Ennakkoja tarkistetaan lokakuun alusta lukien siten, että ennakoiden vuotuinen yhteismäärä vastaa 50:tä prosenttia varainhoitovuoden arvioiduista perustoimeentulotuen kustannuksista. Tarkoituksena on, että tarkistusrajan alentaminen 10 prosentista viiteen prosenttiin hyödyttää erityisesti niitä kuntia, jotka tulevat saamaan lisää ennakkoa loppuvuodeksi.
Laki toimeentulotuesta annetun (1202/2007) lain muuttamisesta on tullut voimaan 1.1.2008.
3. Menettely perustoimeentulotuen valtionosuuden ennakoiden tarkistamisessaKunnalle suoritetaan valtionosuutta toimeentulotuesta annetun lain 7 §:ssä tarkoitetun perustoimeentulotuen rahoittamiseen. Valtionosuuden määrä on 50 prosenttia kunnan perustoimeentulotuen kustannuksista (toimeentulotukilain 5 a §).
Ennakkojen tarkistamista varten kunnan on vuosittain viimeistään elokuun 31 päivänä annettava lääninhallitukselle tiedot varainhoitovuoden kesäkuun loppuun mennessä aiheutuneista perustoimeentulotuen kustannuksista, sekä arvio heinä - joulukuussa aiheutuvista perustoimeentulotuen kustannuksista (toimeentulotukilain 5 b §).
Ennakkojen tarkistamista koskeva ilmoitus toimitetaan lääninhallitukseen. Lomake, jolla ilmoitus tehdään, on tulostettavissa sivulta www.suomi.fi hakusanalla "valtionosuusselvitys". Ilmoituksen on oltava toimivaltaisen viranhaltijan allekirjoittama. Ilmoitukseen tulee liittää kirjanpito-ote, joka on allekirjoitettu ja johon on liitetty allekirjoittajan virka-asemaa koskevat tiedot sekä nimenselvennys. Loppuvuoden ennakkojen tarkistamista varten on ilmoitukseen liitettävä myös perustelut 1.7 – 31.12. aiheutuvista perustoimeentulotukimenoista.
4. Valtionosuuden vahvistaminenPerustoimeentulotuen kustannuksiin suoritettavan lopullisen valtionosuuden määrittämiseksi kunnan on toimitettava lääninhallitukselle selvitys perustoimeentulotuen toteutuneista kustannuksista viimeistään varainhoitovuotta seuraavan vuoden huhtikuun 30 päivänä (valtionosuusselvitys). Kustannukset ilmoitetaan sen suuruisina kuin ne ovat perustoimeentulotukeen kohdistuvilla, varainhoitovuonna toimeentulotuen takaisinperinnässä kertyneillä erillä vähennettynä. Perustoimeentulotuen menoista vähennetään myös toiselta kunnalta perityt, asiakkaalle maksettujen perustoimeentulotukimenojen korvaukset. Tällainen tilanne voi syntyä esimerkiksi lastensuojelutilanteissa, joissa kunta on sijoittanut lapsen toiseen kuntaan. Takaisinperityt erät tulee kohdentaa perustoimeentulotukeen ja täydentävään toimeentulotukeen samassa suhteessa kuin näitä on asiakkaille maksettu.
Valtionosuusselvitys toimitetaan lääninhallitukseen. Lomake, jolla selvitys tehdään, on tulostettavissa sivulta www.suomi.fi hakusanalla "valtionosuusselvitys". Selvityksen on oltava toimivaltaisen viranhaltijan allekirjoittama. Valtionosuusselvitykseen tulee liittää kirjanpito-ote, joka on allekirjoitettu ja johon on liitetty allekirjoittajan virka-asemaa koskevat tiedot sekä nimenselvennys.
Lääninhallitus tekee kunnan antaman valtionosuusselvityksen perusteella päätöksen perustoimeentulotuen kustannuksiin suoritettavasta lopullisesta valtionosuudesta viimeistään kolmen kuukauden kuluttua selvityksen saapumisesta.
Valtionosuusselvitystä annettaessa perustoimeentulotuen kustannuksiin ei sisällytetä arvonlisäveron osuutta, joka kunnalla on oikeus saada arvonlisäverolain 130 §:n mukaan palautuksena. Perustoimeentulotuen kustannuksiin ei sisällytetä myöskään maahanmuuttajien kotouttamisesta ja turvapaikanhakijoiden vastaanotosta annetun lain (493/1999) nojalla valtion kokonaan korvattavaa toimeentulotukea. Pakolaisille ja eräille muille maahanmuuttajille sekä turvapaikanhakijoille maksettava toimeentulotuki korvataan kunnille kokonaan valtion varoista kolmen vuoden ajalta (ks. VNp pakolaisista ja eräistä muista maahanmuuttajista sekä turvapaikanhakijoiden vastaanoton järjestämisestä aiheutuvien kustannusten korvaamisesta, 512/1999, 4 ja 9 §).
Valtionosuusselvityksen tekemisen yhteydessä kuntaa pyydetään erittelemään perustoimeentulotukeen, täydentävään toimeentulotukeen, ehkäisevään toimeentulotukeen sekä kuntouttavaan työtoimintaan kohdistuneet toimeentulotukimenot sekä perustoimeentulotukeen ja täydentävään toimeentulotukeen kohdistuneet tulot.
5. Loppuerän suorittaminen ja valtionosuuden takaisinperintäKunnalle suoritettava valtionosuuden loppuerä maksetaan viimeistään kuukauden kuluttua lopullisen valtionosuuden vahvistamisesta. Loppuerän maksun viivästyessä sille on maksettava vuotuista viivästyskorkoa korkolain (633/1982) 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan.
Kunnan liikaa saama valtionosuus peritään takaisin pääsääntöisesti siten, että se vähennetään kunnalle myöhemmin maksettavasta ennakosta. Kuitenkin, jos liikaa saadun valtionosuuden määrä on huomattava, lääninhallitus voi tehdä päätöksen, jolla se velvoittaa kunnan palauttamaan liikaa saadun määrän. Jos palautettavaa määrää ei makseta viimeistään lääninhallituksen asettamana eräpäivänä, sille on maksettava vuotuista viivästyskorkoa korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan.
Jos lopullinen valtionosuus poikkeaa vähemmän kuin 10 euroa ennakkoina maksetun valtionosuuden määrästä, erotusta ei makseta eikä peritä takaisin.
Lisätiedot
Lisätietoja antavat hallitussihteeri Pirjo Kainulainen, puh. (09) 1607 4205 ja neuvotteleva virkamies Aune Turpeinen, puh. (09) 1607 3241.
LIITTEET
Laki toimeentulotuesta annetun lain muuttamisesta (1202/2007)
Suomen- ja ruotsinkieliset lomakkeet ennakkojen tarkistamista koskevan ilmoituksen ja valtionosuusselvityksen tekemistä varten