Regeringens proposition med förslag till lagändringar som gäller Kanta-läkemedelslistan på remiss
Kanta-läkemedelslistan är en uppdaterad förteckning över de läkemedel som en patient använder. Avsikten är att en sådan nationell läkemedelslista ska realiseras stegvis före 2030. Införandet av läkemedelslistan möjliggör aktuella uppgifter om en patients läkemedelsbehandling, vilket bidrar till en framgångsrik läkemedelsbehandling och förbättrar patientsäkerheten. Lagutkastet är på remiss till och med den 14.4.2022.
Enligt regeringsprogrammet för statsminister Sanna Marins regering ska läkemedelsförsörjningen reformeras på ett långsiktigt sätt i enlighet med färdplanen i social- och hälsovårdsministeriets rapport (2019:5). De lagändringar som Kanta-läkemedelslistan förutsätter har beretts som tjänsteuppdrag som ett led i utvecklingen av informationshanteringen och de digitala verktygen inom läkemedelsbehandling.
Utkastet till regeringsproposition har beretts i två faser. I den första fasen bereddes ett utkast till regeringens proposition med förslag till lag om behandling av kunduppgifter inom social- och hälsovården och till vissa lagar som har samband med den. Propositionsutkastet har varit på remiss och remisstiden gick ut den 18 mars 2022.
I det propositionsutkast som nu sänds på remiss ingår också ändringar som gäller Kanta-läkemedelslistan. Ändringarna påverkar lagen om elektroniska recept och förslaget till lag om behandling av kunduppgifter inom social- och hälsovården. Genom ändringarna blir det möjligt att skapa en läkemedelslista över läkemedel som har förskrivits till en patient inom den öppna hälso- och sjukvården. Senare genomförs lagändringar som gör det möjligt att använda läkemedelslistan inom socialvården och som ger patienten möjlighet att lägga till egenvårdsläkemedel på läkemedelslistan. Läkemedelslistan kommer senare att utvidgas till att omfatta förutom läkemedel inom den öppna hälso- och sjukvården också bland annat läkemedel som använts i samband med vård på avdelning.
Recept ska definieras som journalhandlingar och läkemedelslistan ska göras upp utifrån uppgifter som lagrats i receptcentret
Lagstiftningen om recept är för närvarande åtskild från den övriga lagstiftningen om journalhandlingar. Recept förs in i patientdatasystemet och lagras i receptcentret, medan andra uppgifter om läkemedelsbehandling förs in i patientdataarkivet. Detta innebär att olika datalager kan ha olika uppgifter om de läkemedel som patienten använder, vilket äventyrar tillförlitliga och enhetliga läkemedelsuppgifter vid läkemedelsbehandling.
I fortsättningen ska uppgifter om en patients recept endast lagras i receptcentret, och recept ska definieras som journalhandlingar. Av de receptuppgifter som lagrats i receptcentret kan det sammanställas en uppdaterad och heltäckande lista över de läkemedel som patienten använder. Listan ska se lika ut för alla som deltar i patientens läkemedelsbehandling, och den ska upprätthållas genom anteckningar i recept. I fortsättningen ska läkemedelsförskrivaren till att börja med söka fram Mina Kanta-läkemedelslistan för att kontrollera huruvida läkemedelsuppgifterna är aktuella, uppdatera dem och skriva ut ett nytt recept.
I propositionen föreslås dessutom bland annat en begränsad rätt för sjukskötare att ändra doseringsanvisningen för recept som lagrats i receptcentret och ändringar i patientens förbudsrätt. För närvarande uppdateras sjukskötarnas anteckningar inte i receptcentret, vilket innebär att patientdataarkivet och receptcentret kan innehålla motstridiga dosuppgifter.
Ytterligare information
Tiina Satti, jurist, [email protected] (lagändringar som gäller läkemedelslistan)
Anna Kärkkäinen, specialsakkunnig, [email protected] (lagändringar som gäller läkemedelslistan)
Ari Jansen, specialsakkunnig, [email protected] (lagändringar som gäller läkemedelslistan)
Joni Komulainen, regeringsråd, [email protected] (regeringspropositionen i sin helhet)