Hälsoråd och vaccineringar för resenärer en del av folkhälsoarbetet vid hälsocentralerna
Finländarna gör cirka 3 miljoner övernattningsresor per år till utlandet. Nio av tio finländare passerar vår riksgräns årligen. Tre fjärdedelar av resorna är fritidsresor och endast en fjärdedel arbetsresor. En halv miljon resor per år riktar sig utanför Europa och Nordamerika. Speciellt i den tropiska zonen möter resenären ett vitt spektrum av infektioner, en betydande del av vilka kan förebyggas. Allvarliga infektionssjukdomar som resenären kan möta och som kan förebyggas är malaria, polio, sexuellt överförbara sjukdomar, leverinflammationerna hepatit A och B, fästingburen hjärninflammation, hjärnhinneinflammation, virala hjärnfebrar och hemorragiska febrar, gula febern och tyfoidfeber. En del av dessa sjukdomar kan sprida sig i hemlandet och orsaka epidemier. Mässling, påssjuka och röda hund lyckades vi utrota från vårt land i mitten av 1990-talet, men sjukdomarna förekommer fortfarande mycket inte bara i utvecklingsländer utan också i europeiska länder dit finländarna ofta reser. Till exempel i Ukraina blev över 40 000 personer sjuka i en mässlingsepidemi, som spred sig dels också till grannländerna. I senaste åren har mässlingsepidemier förekommit bl.a. i Schweiz, Österrike, Tyskland, England, Spanien, Italien, Frankrike och Danmark. I Förenta Staterna har det förekommit epidemier som är förknippade med resor i Europa. Även i Finland konstaterades år 2008 fem fall av mässling som hade utländskt ursprung.
Hälsoråd och vaccineringar i den rådande situationenSakkunniga hälsotjänster för resenärer innefattar råd om hälsofaror och infektioner i landet i fråga och om hur dessa kan förebyggas genom vaccineringar, läkemedel (speciellt malaria), kondomer och genom att undvika beteende som utsätter för fara. Sparåtgärder har medfött att flera hälsocentraler har skurit eller lagt ned sina tjänster i fråga om hälsoråd och vaccineringar för resenärer. Detta har hänt trots att resenären själv betalar för vaccin som inte omfattas av det allmänna vaccinationsprogrammet. Arbetsgivaren är skyldig att sköta om förebyggande hälsoråd och vaccineringar samt kosta på dessa när det gäller risker under arbetsresor. En del av företagshälsovården sköts vid hälsocentralerna, men i och med nedskärningar i fråga om hälsoråd och vaccineringar för resenärer börjar den relevanta sakkunnigheten försvinna från hälsocentralerna. Därtill finns det i landet privata aktörer som erbjuder sakkunniga hälsotjänster för resenärer, men tjänsterna är ojämnt fördelade i landet vilket medför att medborgarna i olika kommuner är i ojämlik ställning när det gäller tillgång till och kostnader för tjänster.
Effekterna på folkhälsanDen här utvecklingen är problematiskt både från medborgarens och från folkhälsans synvinkel. En allvarlig varningssignal är att ett tiotal människor har sökt vård efter hemkomsten på grund av farlig malaria som orsakats av Plasmodium falciparum, i regel därför att de hade fel malariaprofylax eller inte alls någon profylax. En del har behövt intensivvård och hos dessa har sjukdomen varit livshotande. Att resehälsan försummas leder inte bara till att resenären blir sjuk utan det har också en växande betydelse för folkhälsan och samhället Sexuellt överförbara sjukdomar samt tarmkatarrer i samband med resor kan orsaka lokala epidemier. Nuförtiden skaffas en tredjedel av nya HIV-fall i Finland utomlands. Ansvaret för vård av smittsamma sjukdomar som man fått under resan ligger hos den kommunala hälso- och sjukvården och sådan vård är i flera fall mycket dyrt.
Råd från WHO och FolkhälsoinstitutetVärldshälsoorganisationen (WHO) ger årligen rekommendationer för förebyggande av infektioner hos resenärer. Folkhälsoinstitutet tillämpar dem till finska behov och ger dem ut i sin handbok om hälsoråd för resenärer (Matkailijan terveysopas) som finns tillgänglig på finska på Folkhälsoinstitutets webbsidor (www.ktl.fi) och som en tillämpningsversion på webbtjänsten Terveysportti (www.terveysportti.fi). Från den sektion av Terveysportti som handlar om resemedicin kan man skriva ut landsspecifik information till klienten. Folkhälsoinstitutet ger råd till den yrkesutbildade personalen inom hälso- och sjukvården och samarbetar tätt även med resebyråer. Folkhälsoinstitutet har emellertid inte möjligheter att ge medborgare personlig service i fråga om hälsoråd inför resan. Handboken Matkailijan terveysopas är tillgänglig till alla utan avgift. Den innehåller bl.a. lättanvända landsspecifika råd.
Den legislativa grunden för resehälsovård vid hälsocentralernaHälsoråd och vaccineringar för resenärer hör till hälsocentralernas verksamhetsområde som en del av folkhälsoarbete och förebyggande av smittsamma sjukdomar. Enligt lagen om smittsamma sjukdomar ska kommunen inom sitt område organisera bekämpningen av smittsamma sjukdomar som en del av folkhälsoarbetet. Enligt folkhälsolagen ska kommunen sörja för hälsorådgivning och hälsoundersökningar för kommunens invånare. Hälsorådgivningen gäller inte endast risker som förekommer inom Finlands gränser. I lagen om smittsamma sjukdomar finns det också närmare bestämmelser om att kommunen ska anordna allmänna frivilliga vaccineringar och hälsoundersökningar för förebyggande av smittsamma sjukdomar. I tillägg till lagen, föreskrivs det i förordningen om smittsamma sjukdomar att det kommunala organ som ansvarar för bekämpningen av smittsamma sjukdomar samt den ansvariga läkare vid hälsocentralen som lyder under det nämnda organet och ansvarar för smittsamma sjukdomar ska inom hälsocentralens verksamhetsområde sörja för bekämpandet av smittsamma sjukdomar: information om smittsamma sjukdomar, hälsofostran och hälsorådgivning samt de uppgifter som särskilt har bestämts eller föreskrivits för bekämpningen av smittsamma sjukdomar.
Hälsocentralen kan välja på vilket sätt den ordnar hälsoråd till resenärer och den bekämpning av smittsamma sjukdomar som hänför sig till resande. En möjlighet är att delegera en betydande del av uppgifter som gäller hälsoråd till resenärer till utbildade hälsovårdare, vilket möjliggör att läkarnas tid, som ställvis är knapp, kan utnyttjas på det mest effektiva sättet. Utbildning om resehälsa ordnas i samband med nationella utbildningar om smittsamma sjukdomar.
Vaccineringar vid hälsocentralernaEftersom det har varit oklart om vaccineringar är avgiftsbelagda och om det åligger hälso- och sjukvården att ordna vaccineringar har Finlands kommunförbund förklarat saken i sitt brev 23/08/2008. De vaccineringar som omfattas av det allmänna vaccinationsprogrammet i Finland ordnas avgiftsfritt för alla medborgare. Detta gäller även revaccineringar av vaccineringar som omfattas av det allmänna vaccinationsprogrammet, såsom revaccinering mot polio och MPR-vaccinering, även om man behöver dem på grund av resande utanför Finlands gränser. Om en person som behöver andra vaccineringar för resor utanför Finlands gränser ska han eller hon anskaffa vaccineringen själv på apotek. Om man behöver besöka läkare för att få en läkemedelsordination kan en hälsocentralsavgift uppbäras för besöket. På samma sätt om vaccineringen görs av en läkare kan en hälsocentralsavgift uppbäras för detta. Kostnader för hälsorådgivning och vaccineringar kompenseras med de kostnader som undgås när resenärer inte blir sjuka.
Social- och hälsovårdsministeriet förutsätter att kommunerna beaktar de ovannämnda åliggandena i lagen om smittsamma sjukdomar och i folkhälsolagen i sin planering och verksamhet och uppföljer hur situationen utvecklas.
Avdelningschef, överdirektör Aino-Inkeri Hansson
Direktör Tapani Melkas