Behörighet och uppgifter för socialarbetare inom barnskyddet
I 13 § i barnskyddslagen bestäms om de yrkesmässiga villkor som den som arbetar i barnskyddsprocessen ska uppfylla. Även enskilda bestämmelser definierar vilken åtgärd en person med organisatorisk status får vidta. Av den socialarbetare som ansvarar för barnets angelägenheter krävs behörighet som socialarbetare enligt 3 § i lagen om behörighetsvillkoren för yrkesutbildad personal inom socialvården (272/2005), nedan behörighetslag.
Definitionen på behörighet för socialarbetare påverkas även av behörighetslagens övergångsbestämmelser för socialarbetare och studerande, allmänna övergångsbestämmelser samt bestämmelsen om tillfällig avvikelse från behörighetsvillkoren.
Enligt 12 § i behörighetslagen är det möjligt att tillfälligt avvika från behörighetsvillkoren, om det för en uppgift som yrkesutbildad personal inom socialvården inte är möjligt att få en person med föreskriven behörighet. Då kan för uppgiften för högst ett år anställas en person som på grundval av fullgjorda studier har tillräckliga förutsättningar att sköta uppgiften. Tillfällig avvikelse från behörighetsvillkoren är inte möjlig om det är fråga om en socialarbetare enligt 13 § 2 mom. i barnskyddslagen som använder beslutanderätt i frågor som gäller brådskande placering och begränsning av kontakterna.
Den nya barnskyddslagen som träder i kraft vid ingången av år 2008 förutsätter i en majoritet av kommunerna en förändring av arbetsfördelningen för personer som arbetar inom barnskyddet. Framskridandet av kommun- och servicestrukturreformen erbjuder möjlighet att trygga tillgången till socialarbetare och nödvändig specialsakkunskap inom barnskydd som fungerar med ett brett befolkningsunderlag.
Barnskyddslagen har definierat uppgifter som förutsätter behörighet som socialarbetare i enlighet med 3 § i behörighetslagen. I kommunerna arbetar dock för närvarande personer som inte uppfyller behörighetsvillkoren som socialarbetare. Personerna kan ha långvarig arbetserfarenhet av barnskyddsarbete och de är ofta även mycket engagerade i sitt arbete. Kommunerna borde också söka metoder för att socialarbetare som arbetar utan behörighet ska kunna skaffa sig behörighet. Sådana metoder är till exempel separat magisterutbildning, undervisning i socialt arbete vid öppna högskolan som universiteten erbjuder samt samanskaffning av utbildning från universitet tillsammans med arbetsförvaltningen.
Som bilaga ingår ett stycke om behörighet och uppgifter för socialarbetare som kommer att ingå i handboken för barnskyddet ( www.lastensuojelunkasikirja.fi ).
Ytterligare informationYtterligare information ges av konsultativa tjänstemannen Pirjo Sarvimäki, tfn 09–160 73136 och regeringsrådet Riitta Kuusisto, tfn 09–160 74360