Arbetet mot sexuella trakasserier kräver långsiktiga och mångsidiga åtgärder
Ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist och forsknings- och kulturministern Petri Honkonen kallade till ett rundabordsmöte onsdagen den 26 oktober för att diskutera förebyggandet av sexuella trakasserier inom kulturområdet.
Över tjugo aktörer inom organisations- och utbildningssektorn för filmbranschen och scenkonsten samlades för att diskutera förebyggandet av sexuella trakasserier. Mötet är en del av den diskussionsserie om regeringens jämställdhetsprogram som inleddes hösten 2021. Målet är att uppmuntra aktörer inom olika branscher att arbeta långsiktigt och systematiskt för att få slut på trakasserier.
Deltagarna i rundabordsmötet delade med sig av exempel på fungerande praxis för att förebygga sexuella trakasserier. Dessutom kartlade man vilka konkreta åtgärder det redan vidtagits i organisationer och läroanstalter inom kultursektorn samt vilka slags åtgärder som behövs i framtiden för att effektivt få slut på sexuella trakasserier på kulturområdet. Sexuella trakasserier har identifierats och rapporterats särskilt inom de konstområden där man arbetar i grupper och stora ensembler. Därför fokuserade diskussionen särskilt på filmbranschen och scenkonsten.
Ledningen har en nyckelroll när det gäller att förebygga och ingripa i trakasserier
Diskussionen om sexuella trakasserier och annat osakligt bemötande har pågått länge inom kultursektorn, särskilt sedan Me too-rörelsen startade hösten 2017. Sexuella trakasserier drabbar båda könen, men kvinnor och personer som hör till olika minoritetsgrupper löper betydligt större risk att utsättas för trakasserier. I synnerhet de fall som har fått stor uppmärksamhet inom filmbranschen och i offentligheten har öppnat dörrarna för en bredare diskussion, och branschen har själv reagerat starkt med olika anvisningar och utredningar.
”Arbetet för att främja jämlikhet, likabehandling och en trygg verksamhetsmiljö bör pågå kontinuerligt och utvecklas, och vi måste förbinda oss till detta på alla nivåer. Ledningen och ledningskulturen har en viktig roll när det gäller att skapa en trygg arbetsmiljö. Ansvaret kan inte ligga på den enskilda arbetstagaren. Ministeriet kan ge vägledning, väcka diskussioner och styra, t.ex. genom att skärpa understödskriterierna, men förändringen måste börja från aktörerna och kulturfältet själva", säger minister Petri Honkonen.
Inom kulturområdet har det utarbetats olika utredningar och anvisningar för att ingripa i sexuella trakasserier. I oktober 2022 publicerar undervisnings- och kulturministeriet en vidare utredning till juris doktor Jaana Paatenojas utredning från 2018 om trakasserier och annat osakligt bemötande i film- och teaterbranschen.
”Tröskeln för att anmäla trakasserier måste sänkas både inom organisationer och olika branscher. Det behövs ytterligare diskussioner och en ökad medvetenhet på arbetsplatserna och i samhället i stort om vad som utgör sexuella trakasserier och osakligt bemötande. Det behövs också tydliga förfaranden för att anmäla och hantera trakasserier. Organisationsledningen ansvarar för att föregå med gott exempel när det gäller vikten av att motverka sexuella trakasserier”, säger minister Thomas Blomqvist.
Lagstiftningen stärks, men det finns mycket kvar att göra för att förändra attityderna
Lagstiftningsgrunden för sexuella trakasserier och sexuellt ofredande blir starkare i och med reformen av lagstiftningen om sexualbrott, som träder i kraft i början av 2023. I reformen definieras bland annat våldtäkt utifrån avsaknad av samtycke.
”Jämställdhetslagen och arbetarskyddslagen förpliktar arbetsgivaren att ingripa i trakasserier. I jämställdhetslagen finns en relativt omfattande definition av sexuella trakasserier. Reformen av sexualbrottslagstiftningen innebär dessutom att sexuellt antastande framöver omfattar även sådana gärningar som inte inbegriper beröring. Därmed kan allt fler fall av sexuella trakasserier behandlas som ett brott”, betonar minister Thomas Blomqvist.
Enbart lagstiftning räcker dock inte till för att förhindra sexuella trakasserier. Det behövs också en ökad medvetenhet och kunskap inom organisationer och bland medborgare. Organisationerna och läroanstalterna bör utarbeta tydliga förfaranden för att ingripa i trakasserier.
”Vi främjar ett öppet samtalsklimat med låg tröskel och en verksamhetskultur som bygger på respekt för alla. Det kräver mod att lyfta fram missförhållanden, men vi måste uppmuntra människor att göra det för att få slut på trakasserierna”, betonar minister Petri Honkonen.
Atypiska anställningsförhållanden och avvikande maktförhållanden inom kultursektorn är en riskfaktor för osakligt bemötande. Både verksamhetskulturen och de små kretsarna inom kulturområdet har bidragit till svårigheten att ta upp trakasserier, även om det har utarbetats nya anvisningar och verksamhetsregler för sektorn.
Av diskussionerna framgick att det är fråga om en omfattande helhet som baserar sig både på strukturerna och verksamhetskulturen inom sektorn. Därför behövs det även på kulturområdet en långsiktig utveckling av verksamheten och diskussionskulturen. Till detta arbete hör också att stärka kultursektorns goda sidor.
Rundabordsmötet den 26 oktober 2022 om förebyggande av sexuella trakasserier inom kulturområdet avslutar den diskussionsserie om undanröjande av sexuella trakasserier inom olika samhällssektorer som inleddes hösten 2021.
#STOPseksuaalinenhäirintä #seksuaalinenhäirintä
- Sexuella trakasserier måste förebyggas på alla nivåer inom idrotten (17.8.2022)
- Oron för sexuella trakasserier inom räddningsbranschen bör tas på allvar (17.12.2021)
- Att få ett slut på de sexuella trakasserierna är en gemensam angelägenhet (28.9.2021)
Ytterligare information
Laura Ollila, specialmedarbetare till ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist, [email protected], tfn 0295 150 186
Antti Varis, specialmedarbetare till forsknings- och kulturminister Petri Honkonen, [email protected], tfn 0295 330 195
Päivi Yli-Pietilä, konsultativ tjänsteman, social- och hälsovårdsministeriet, [email protected], tfn 0295 163 228
Mari Karikoski, kulturråd, undervisnings- och kulturministeriet, [email protected], tfn 0295 330 209