Anordnande av psykosocialt stöd och tjänster med anledning av naturkatastrofen i Sydost-Asien
Naturkatastrofen i Asien berörde finländarna på många sätt. De som drabbats av katastrofen har fått de akuta vård- och stödtjänster som de har behövt i detta inledande skede. Framöver kan många av dem bearbeta krisen med hjälp av sitt eget stödnät, men i många fall kan behovet av hjälp och stöd yppa sig först senare.
Kommunernas social- och hälsovårdsenheter måste därför förvissa sig om att alla personer som är i behov av stöd kan räkna med hjälp.
För att främja räddningsinsatserna efter katastrofen i Asien och för att säkerställa en välfungerande räddnings- och biståndsverksamhet har social- och hälsovårdsministeriet sammanställt uppgifter om de personer som evakuerats från katastrofområdet, de som försvunnit i samband med katastrofen samt de som omkommit. Förteckningen över nämnda personer grundar sig på social- och hälsovårdsministeriets lagstadgade uppgifter, de förpliktelser som följer av räddningslagen, personuppgiftslagen och ett beslut av statsrådet 30.12.2004. Med hjälp av det register som ministeriet sammanställt kan de vidare åtgärder som räddnings- och biståndsinsatserna förutsätter möjliggöras, verkställas och följas upp. I registret har lagrats endast sådana personuppgifter som är absolut nödvändiga med tanke på dess syfte. Kommunerna har rätt att erhålla uppgifter ur registret för att kunna hjälpa i kommunen bosatta katastrofoffer och deras anhöriga, i synnerhet när det gäller psykosocial vård och andra behövliga social- och hälsovårdstjänster. Tack vare uppgifterna har kommunerna även möjlighet att informera om de tjänster som står till förfogande. Uppgifterna får användas endast för ovan nämnda syften och i samförstånd med olycksoffren.
Uppgifterna kommer i mån av möjlighet att tillställas kommunens social- och hälsovårdsväsen vecka 3/2005 för att utnyttjas på ovan anfört sätt.
I samband med nu aktuella hjälpåtgärder avses med offer:
barn och ungdomar som blivit föräldralösa
personer som skadat sig eller invalidiserats på katastrofområdet
de närmast anhöriga till dem som försvunnit, skadat sig och invalidiserats samt andra närstående personer
personer som befunnit sig på de katastrofdrabbade områdena och som därför är i behov av vård och rehabilitering.
I den inledande fasen skall kommunerna avtala om psykosociala tjänster med alla aktörer inklusive folkpensionsanstalten och frivilligorganisationer. Kommunen bör åtminstone via tidningsannonser offentligt informera om de psykosociala tjänster som offren kan erbjudas.
För de personer som blivit evakuerade är det skäl att reservera åtminstone två veckor tid att kontakta kommunens centrala servicefunktion och berätta om de är i behov av hjälp. Medlemmarna i social- och hälsovårdsministeriets sakkunniggrupp för psykosocialt stöd och tjänster har inte ansett det vara ändamålsenligt att kommunen redan i det skedet personligen kontaktar drabbade personer (t.ex. per brev eller telefon). Om personerna emellertid inte har hört av sig inom utsatt tid, skall kommunen försöka etablera kontakt (genom exempelvis ett personligt sammanträffande eller ett telefonsamtal) för att utreda ett eventuellt behov av service. Det sätt på vilket personerna kontaktas måste avgöras i samråd mellan myndigheterna. De berörda personerna har självfallet möjlighet att meddela att de i detta sammanhang inte är i behov av de tjänster social- och hälsovården tillhandahåller.
När berörda personer kontaktas eller när dessa tar kontakt på eget initiativ skall behovet av tjänster utredas genom en helhetsbedömning samt individuellt i samarbete och samförstånd med respektive person.
Social- och hälsovårdsministeriet och dess sakkunniggrupp för psykosocialt stöd och tjänster i samband med katastrofer följer med hur servicebehovet nu utvecklas och hur väl servicesystemet förmår tillfredsställa behovet. Närmare anvisningar om tjänsterna kommer att ges senare.
Exempel på användbara källor och länkar vid krishanteringen:
Folkhälsoinstitutet: www.ktl.fi
Finlands Röda Kors: www.redcross.fi/
Föreningen för Mental Hälsa i Finland: www.mielenterveysseura.fi
Kyrkostyrelsen/ kyrkans central för fostran och ungdomsarbete: www.evl.fi
Rädda Barnen: www.pela.fi
Stakes: www.stakes.fi
Närmare upplysningar tillhandahåller
Medicinalrådet Sakari Lankinen, tfn (09) 160 74131
DISTRIBUTION
Kommunerna
Kommunernas socialförvaltning
Hälsovårdscentralerna
Sjukvårdsdistrikten
FÖR KÄNNEDOM
Social- och hälsovårdsminister Sinikka Mönkäre
Statssekreterare Terttu Savolainen
Specialmedarbetare Marja Tallavaara
Specialmedarbetare Janne Metsämäki
Kanslichef Markku Lehto
Rättsskyddscentralen för hälsovården
Stakes
Folkhälsoinstitutet
Institutet för arbetshygien
Länsstyrelserna
Folkpensionsanstalten
Finlands Kommunförbund
Social- och hälsovårdsministeriets (SHM) sakkunniggrupp för psykosocialt stöd och tjänster
SHM/Administrativa avdelningen
SHM/Familje- och socialavdelningen
SHM/Hälsoavdelningen
SHM/Ekonomi- och planeringsavdelningen
SHM/Arbetarskyddsavdelningen
SHM/Försäkringsavdelningen
SHM/Informationen
SHM/Registratorskontoret
SHM/Projektregistret