Social- och hälsovårdsministeriet föreslår ändringar i fråga om arkiveringen av patientuppgifter
Social- och hälsovårdsministeriet föreslår ändringar gällande Riksarkivets arkivering av patientuppgifter inom hälso- och sjukvården. Enligt förslaget ska Riksarkivet få fatta de beslut om arkivering som avses i arkivlagen. I nuläget baserar sig arkiveringen på gallring enligt födelsedatum, vilket betyder att endast uppgifterna om kunder med ett visst födelsedatum arkiveras. Metoden tillgodoser dock inte forskningsbehoven och beaktar inte heller till exempel de tekniska möjligheterna för vid behandling av stora mängder informationsmaterial.
Enligt förslaget ska arkiveringen av patientuppgifterna inom den offentliga hälso- och sjukvården omfatta en så stor del av befolkningen som möjligt. Arkivmaterialet ska innehålla alla sådana patientuppgifter som ska förvaras minst 12 år efter patientens död, med undantag för genetiska uppgifter. Enligt lagstiftningen är det förbjudet att arkivera genetiska uppgifter.
Analogt material ska fortfarande arkiveras genom gallring enligt födelsedatum. Om man skulle utvidga arkiveringen till att gälla analogiskt material skulle kostnaderna stiga betydligt, och därför föreslås det inga ändringar när det gäller detta. Med analogiskt material avser man allt sådant material som inte är i digital form. Det kan till exempel vara pappersjournaler och fotografier.
Digitalt bildmaterial inom den offentliga hälso- och sjukvården ska enligt förslaget arkiveras tillsvidare, men avsikten är att bereda ett separat förslag om detta senare. Också i fråga om arkiveringen av socialvårdens klientuppgifter ska det beredas ett separat förslag.
Förslaget gäller inte privata tjänstetillhandahållares patientuppgifter. Enligt den gällande arkivlagen får Riksarkivet bestämma endast om arkiveringen av offentliga aktörers patientuppgifter.
Utkastet till propositionen var på remiss 29.2–30.4.2024. Remissvar lämnades in av sammanlagt 36 aktörer.
Propositionen och bakgrundsmaterialet kan läsas på ministeriets webbplats.
Mer information
Anna Sandberg, specialsakkunnig, tfn 0295 163 702, [email protected]