Särskilt stöd för invandrare
Lagen om särskilt stöd för invandrare (1192/2002) träder i kraft från början av oktober i år. Lagen kompletteras av en förordning given 5.3.2003 (194/2003).
Det särskilda stödet för invandrare är ett nytt ekonomiskt stöd som tryggar en försörjning i nivå med full folkpension under ålderdomen och vid arbetsoförmå-ga för sådana i Finland bosatta invandrare som annars skulle vara i fortlöpande behov av utkomststöd. Till sin karaktär är det särskilda stödet ett behovsprövat socialt understöd. Folkpensionsanstalten sköter verkställigheten av stödet.
Det särskilda stödet betalas av statsmedel. För stödtagaren är stödet en skattefri förmån. Avsikten är att de invandrare som nu får utkomststöd och som uppfyller förutsättningarna för erhållande av särskilt stöd i stället får särskilt stöd från bör-jan av oktober 2003. Minskningen av kommunernas utgifter för utkomststödet har dragits av från statsandelarna för social- och hälsovården. Som en följd av reformen får uppskattningsvis 3 700 äldre och arbetsoförmögna invandrare sär-skilt stöd av Folkpensionsanstalten i stället för kommunalt utkomststöd. Den största gruppen som berörs av reformen är ingermanländska återflyttare.
Förutsättningar för att få särskilt stödEn förutsättning för att få särskilt stöd är att personen fyllt 65 år eller är arbets-oförmögen. Dessutom förutsätts att sökanden varit bosatt i Finland i minst fem år utan avbrott omedelbart innan det särskilda stödet börjar och är i behov av ekonomiskt stöd. Finskt medborgarskap förutsätts inte. Arbetsoförmåga definie-ras på samma sätt som för folkpension och ett läkarintyg behövs för att påvisa arbetsoförmågan.
Belopp och betalning av särskilt stödEtt fullt särskilt stöd motsvarar full folkpension, dvs. för en ensamstående per-son 493,45 euro/månad i den första och 472,93 euro/månad i den andra kom-mungruppen år 2003. Är den som får särskilt stöd gift eller lever i samboförhål-lande uppgår det fulla särskilda stödet år 2003 till 434,17 euro/månad i den för-sta och 416,69 euro/månade i den andra kommungruppen. På grund av behovs-prövningen minskar beloppet då övriga inkomster stiger. Det lägsta beloppet är 11,15 euro/månad.
På beloppet inverkar förutom sökandens inkomster även makens inkomster till den del de överstiger det fulla beloppet av särskilt stöd till den som är gift. In-komsterna beaktas till nettobelopp. Vid fastställande av stödets belopp beaktas dessutom sökandens och makens egendom till den del egendomen överstiger ett visst belopp. Egendomen beaktas på samma sätt som vid bostadsbidrag för pen-sionstagare.
Stödtagaren kan tillfälligt vistas utomlands sammanlagt högst 90 dagar utan att detta påverkar utbetalningen av stödet. Om stödtagaren permanent flyttar från Finland upphör betalningen. Det särskilda stödet justeras en gång om året (årsjustering). Om stödtagarens förhållanden ändras före nästa årsjustering, kan stö-det justeras från ingången av den månad som följer efter förändringen (mellan-justering).
Stödtagaren kan också få andra förmåner som Folkpensionsanstalten betalar, t.ex. bostadsbidrag eller vårdbidrag för pensionstagare. Eftersom det särskilda stödet till sitt belopp är större än utkomststödets grunddel, omfattas en mottaga-re av särskilt stöd i regel inte längre av utkomststödet beviljat av kommunen. Mottagande av särskilt stöd är dock inget hinder för att få utkomststöd ifall för-utsättningarna för att få utkomststöd föreligger.
Särskilt stöd betalas den 22 varje månad eller föregående bankdag. De första stöden betalas således 22.10.2003.
Åtgärder för kommunens socialväsendeSocial- och hälsovårdsministeriet uppmanar anställda vid kommunernas social-byråer att informera de klienter som uppfyller förutsättningarna för erhållande av särskilt stöd om den här nya stödformen och att vid behov hjälpa dessa klien-ter med ansökningarna. Ansökningsblanketter för stödet samt ifyllnadsanvis-ningar fås från och med juli 2003 från Folkpensionsanstalten. Då finns också blanketten på Folkpensionsanstaltens webbplats (www.kela.fi). Från Folkpen-sionsanstalten fås också en broschyr om särskilt stöd för invandrare avsedd för klienter. Det är skäl för kommuner med ett stort antal invandrare som uppfyller förutsättningarna för erhållande av särskilt stöd att bereda klienternas övergång till mottagare av särskilt stöd tillsammans med Folkpensionsanstaltens lokalby-rå.
Ytterligare informationYtterligare information ges av jurist Eeva Kangasniemi, tfn (09) 160 741 32 och konsultativ tjänsteman Pekka Viljanen, tfn (09) 160 744 89. Ytterligare informa-tion fås också från Folkpensionsanstalten.
Bilagor
Lag om särskilt stöd för invandrare (1192/2002) (Bilaga 1)
Statsrådets förordning om särskilt stöd för invandrare (194/2003) (Bilaga 2)
Sändlista
Socialnämnderna och motsvarande organ
Forsknings- och utvecklingscentralen för social- och hälsovården
Länsstyrelserna och deras regionala serviceenheter
Riksdagens justitieombudsman
Socialattachéerna (Stockholm och S:t Petersburg)
Arbetsministeriet / politikavdelningen och verkställande avdelningen
Minoritetsombudsmannen
Kompetenscentrumen inom det sociala området
Högsta förvaltningsdomstolen
Förvaltningsdomstolarna
Folkpensionsanstalten
Finlands Kommunförbund
Centralförbundet för socialskydd och hälsa
Centralförbundet för de gamlas väl
Fackorganisationen för högutbildade inom socialbranschen Talentia
Inkerikeskus ry
Inkeriläiset ja karjalaiset heimoveteraanit ry
Inkerinsuomalaisten paluumuuttajien yhdistys ry
Suomen Inkeri-Liitto ry
Suomen ulkomaalaisyhdistys ry