Samarbete mellan folkpensionsanstalten och den offentliga hälso- och sjukvården när det gäller ordnande av medicinsk rehabilitering för gravt handikappade KI 17/2005
Ny lag om FPA:s rehabilitering
Lagstiftningen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningförmåner reviderades i början av oktober 2005. Bestämmelserna i lagen om rehabilitering som ordnas av folkpensionsanstalten och lagen om rehabiliteringspenning har samlats i den nya lagen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningförmåner (566/2005).
Med stöd av den nya lagen ordnar FPA fortfarande yrkesinriktad rehabilitering, medicinsk rehabilitering för gravt handikappade, rehabilitering enligt prövning samt betalar rehabiliteringspenning under den tid rehabiliteringsåtgärderna pågår. Den nya lagen motsvarar i sina huvudsakliga riktlinjer tidigare lagstiftning, men har till vissa delar preciserats. Ändringar har bl.a. gjorts i bestämmelserna om medicinsk rehabilitering för gravt handikappade personer. FPA ordnar fortfarande för gravt handikappade som uppfyller lagens förutsättningar (9 § i lagen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningförmåner) och är under 65 år annan medicinsk rehabilitering än den som hänför sig direkt till sjukvård och som behövs för att trygga och förbättra deras arbets- eller funktionsförmåga. FPA:s rehabilitering ordnas dock inte för personer som är i offentlig slutenvård. Medicinsk rehabilitering som ordnas av FPA är perioder av rehabilitering och anpassningsträning på rehabiliteringsinrättning eller i öppenvård (10 § i lagen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningförmåner). I samband med revideringen gjordes inga ändringar när det gäller vilka som är berättigade till rehabilitering eller i grunderna för beviljande av rehabilitering.
RehabiliteringsplanRehabiliteringen av en gravt handikappad person baserar sig såsom hittills på en skriftlig rehabiliteringsplan. Nytt är att lagen förutsätter att rehabiliteringsplanen uppgörs i den verksamhetsenhet inom den offentliga hälso- och sjukvården som svarar för vård av rehabiliteringsklienten. Den för vården ansvariga enheten är den offentliga hälso- och sjukvårdsenhet som har ansvaret för att ordna vård och rehabilitering av gravt handikappade (9 § i lagen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningförmåner). Nytt är även att behovet av att en anhörig eller annan närstående person deltar i fortsättningen alltid skall motiveras i rehabiliteringsplanen.
Rehabiliteringsplanen görs av läkare eller läkare och ett multiprofessionellt team. I upprättandet av rehabiliteringsplanen deltar enligt lagen även rehabiliteringsklienten eller en anhörig eller annan närstående person. Planen utarbetas för minst ett år och högst tre år i taget.
Vid utarbetande av rehabiliteringsplanen beaktas den respons och de rekommendationer som erhållits från tidigare rehabiliteringsperioder eller andra serviceproducenter, men planen utarbetas enligt bedömning av den offentliga hälso- och sjukvårdsenhet som svarar för vården. Planen kan inte utarbetas av den som samtidigt fungerar som serviceproducent av den planerade rehabiliteringen.
I lagen har som nytt även inskrivits en förutsättning om att rehabilitering som ordnas av FPA skall vara förenlig med god rehabiliteringspraxis. Med god rehabiliteringspraxis avses den rehabiliteringspraxis som allmänt har godkänts och som följs i FPA:s och den offentliga hälso- och sjukvårdens rehabilitering. Rehabiliteringen skall betraktas som allmänt godkänd på basis av en etablerad rehabiliteringspraxis som är erfarenhetsmässigt motiverad eller på basis av vetenskaplig data om påverkan. Patientsäkerheten är alltid också en del av god rehabiliteringspraxis. Vid en definition av god rehabiliteringspraxis kan FPA vid behov be om sakkunnigutlåtanden, till exempel av en rehabiliteringssakkunnig inom offentlig hälso- och sjukvård. Bland andra står Centralsjukhusens enheter för rehabiliteringsundersökningar till förfogande för primärhälsovården, övriga hälsovårdsenheter samt FPA:s byråer.
FPA, social- och hälsovårdsministeriet och Finlands Kommunförbund har tillsammans utarbetat en blankett för en medicinsk rehabiliteringsplan för gravt handikappade (KU 207 som bilaga). Den nya blanketten tas i bruk från och med den 1.1.2006 och rekommenderas för användning vid de rehabiliteringsplaner för gravt handikappade som uppgörs för FPA. Avsikten är, att den nya blanketten ersätter tidigare använda blanketter. Blanketten finns i elektronisk form på finska och svenska på webbplatsen Terveysportti på adressen www.terveysportti.fi under "Kelan lomakkeet". Till blanketten kan vid behov bifogas rehabiliteringsklientens epikris och andra kompletterande sjukjournaluppgifter.
Rehabiliteringsplanen sänds som pappersversion direkt till FPA:s kontor. Rehabiliteringsplanen sänds till FPA avgiftsfritt. Av rehabiliteringsplanen sänds även en kopia till rehabiliteringsklienten.
Rehabilitering av en gravt handikappad person som har fyllt 65 årFPA:s lagstadgade skyldighet att ordna rehabilitering för en gravt handikappad person upphör när personen fyller 65 år. Det ankommer den kommunala hälso- och sjukvården att ordna medicinsk rehabilitering till den del denna inte skall ordnas av FPA. Medicinsk rehabilitering skall ordnas på basis av 14 § 3 mom. i folkhälsolagen (605/1991) och 1 § 2 mom. i lagen om specialiserad sjukvård (606/1991) samt förordningen om medicinsk rehabilitering (1015/1991). Till denna del har ansvarsfördelningen mellan FPA och den kommunala hälso- och sjukvården inte ändrats till följd av FPA:s nya rehabiliteringslag.
I samband med riksdagsbehandlingen av FPA:s rehabiliteringslagstiftning konstaterade riksdagens social- och hälsovårdsutskott att det anser det viktigt att rehabiliteringen fortsätter i enlighet med det individuella behovet när ansvaret för att ordna rehabilitering flyttas från FPA till kommunen. Utskottet föreslog att man skulle utreda om man genom anvisningar och genom att förnya förfaringssätt kan minska antalet missförhållanden som uppstår när den ansvariga parten för rehabiliteringen ändras.
I samband med att lagen antogs förutsatte riksdagen därför att regeringen vidtar åtgärder för att utarbeta sådana entydiga anvisningar för förfaringssätten på basis av vilka en flexibel fortsättning av det individuella behovet av medicinsk rehabilitering för gravt handikappade som fyllt 65 år tryggas. Detta sker genom att följa det samarbete som bestämts i 54 § i lagen om rehabilitering som ordnas av folkpensionsanstalten samt i lagen om klientsamarbete inom rehabiliteringen. I 54 § i lagen om rehabilitering som ordnas av folkpensionsanstalten bestäms om FPA:s skyldighet att se till att den försäkrade informeras om rehabiliteringsmöjligheterna och han eller hon styrs efter behov till lämplig rehabilitering eller andra tjänster i samarbete med dem som ordnar dessa, om den försäkrade behöver sådan rehabilitering som inte skall ordnas av FPA.
Förfarandet när det gäller ordnande av medicinsk rehabilitering för gravt handikappade personer som har fyllt 65 årFöljande anvisningar för förfarande är avsedda för att trygga att rehabiliteringen av en gravt handikappad person fortsätter i enlighet med det individuella rehabiliteringsbehovet när skyldigheten för att ordna rehabilitering övergår från FPA till den kommunala hälso- och sjukvården. Anvisningarna beskriver och fastställer praxis som tidigare har konstaterats vara god.
När en person som fått medicinsk rehabilitering för gravt handikappade som ordnas och finansieras av FPA närmar sig 65 år sänder FPA vederbörande i anslutning till det sista beslutet om rehabilitering information om att Folkpensionsanstaltens skyldighet att ordna rehabilitering upphör. FPA kan ordna medicinsk rehabilitering för en gravt handikappad till och med utgången av den månad som personen fyller 65 år. Därefter övergår skyldigheten att ordna rehabilitering till vederbörandes hemkommun. Information om detta sänds även till den enhet inom den kommunala hälso- och sjukvården som svarar för vården.
Efter att FPA:s rehabiliteringsansvar har upphört skall den enhet som svarar för vården av en gravt handikappad person se till att ordna medicinsk rehabilitering såsom har föreskrivits hälso- och sjukvården i lagen om specialiserad sjukvård och folkhälsolagen. Hemkommunens skyldighet att ordna rehabilitering bör därför redan i god tid innan den handikappade personen fyller 65 år beaktas i den rehabiliteringsplan som den ansvariga enheten har utarbetat.
Rehabiliteringsplanen avseende rehabilitering som ankommer kommunen skall utarbetas tillsammans med rehabiliteringsklienten och vid behov med hans eller hennes nära anhöriga eller personer som vårdar honom eller henne. Vid utarbetande av planen beaktas den gravt handikappade personens livssituation och åldrande, behovet av individuell rehabilitering och andra stödtjänster samt tidigare ordnad rehabilitering. Planen kan fortfarande utarbetas för samma tidsperiod som tidigare, dvs. 1-3 år i taget. Som mall för planen kan man använda den tidigare blanketten avsedd för FPA, men en annan blankett som används inom enheten som svarar för vården kan vara mera lämpad för ändamålet. Den enhet som utarbetat planen svarar för genomförandet av denna.
Rehabiliteringen ordnas på initiativ av hälsovårdscentralen eller sjukhuset såsom avtalats mellan sjukvårdsdistriktet och hälsovårdscentralen, till exempel i planen för tjänster inom medicinsk rehabilitering som ingår i planen för anordnande av sjukvårdsdistriktets hälso- och sjukvårdstjänster. Rehabiliteringen kan ordnas som egen verksamhet, via avtal med annan kommunal enhet eller som köptjänst. För rehabiliteringen debiteras avgifter enligt klientavgiftslagen (734/1992) och –förordningen (912/1992).
Den lokala rehabiliteringssamarbetsgruppen eller den regionala rehabiliterings-samarbetskommissionen kan följa upp och säkerställa att förfaringssättet fungerar. FPA och den kommunala social- och hälsovården är representerade i dessa samarbetsorgan.
Ytterligare uppgifter:
regeringsrådet Anja Kairisalo, tfn (09) 160 74411, [email protected]
regeringssekreterare Virpi Korhonen, tfn (09) 160 73941, [email protected]
generalsekreterare Heidi Paatero, tfn (09) 160 74356, [email protected]
jurist Johanna Huovinen, tfn (09) 160 74340, [email protected]
Bilagor
Blanketten Rehabiliteringsplan för rehabilitering av gravt handikappade
Sändlista
Social- och hälsovårdsnämnder
Chefläkare vid hälsovårdscentraler
Sjukvårdsdistrikten
Cheföverläkare vid sjukvårdsdistrikten
Centralsjukhusens enheter för rehabiliteringsundersökningar
FPA
Finlands Kommunförbund
För kännedom
Länsstyrelserna
Rehabiliteringssamarbetsgrupper och rehabiliteringssamarbetskommissioner
Riksomfattande handikapprådet
Handikappforum rf
Social- och hälsoorganisationernas samarbetsförening SAF rf
Serviceproducenter