Nationell beredskapsplan för att förebygga återkomsten av polio 2012-2014
Finland har sedan början av 2000-talet haft en nationell beredskapsplan för att förebygga återkomsten av polio. WHO har bett sina medlemsländer att uppdatera sina beredskapsplaner, vilket Finland nu har gjort för tidsperioden 2012-2014. Planen (1) beskriver uppföljnings- och bekämpningsåtgärder för polio under normala förhållanden och (2) innehåller anvisningar för fortsatta åtgärder, om man i Finland skulle ställa en diagnos på en poliopatient eller upptäcka ett virulent poliovirus. Den publiceras på finska och svenska på Institutet för hälsa och välfärds webbplats
Nationell beredskapsplan för polio 2012-2014 (THL)
Polioövervakningen i Finland sker genom att följa (1) uppkomsten av eventuella kliniska poliofall inom hälso- och sjukvården och (2) eventuell spridning av viruset inom befolkningen genom bl.a. undersökningar av avloppsvatten. Vaksamhet inom hälso- och sjukvården är viktigt vid identifiering av en poliopatient. Social- och hälsovårdsministeriet uppmanar också enheter inom hälso- och sjukvården och hälsoövervakningen (miljö- och hälsoskyddet) att i tillämpliga delar integrera den nationella plan som nu ska publiceras i sin verksamhet och sina anvisningar.
Även om risken för en polioepidemi är ytterst liten i Finland, är den inte obetydlig så länge som polio förekommer någonstans i världen. För att minimera risken är det viktigt att också i fortsättningen upprätthålla ett täckande och effektivt nationellt vaccineringsprogram som liknar det nuvarande. Oavsett vaccineringsprogrammet finns det flera tusen personer i Finland som saknar skydd mot polio som motsvarar det skydd man får med vaccinationerna. Till exempel bör man aktivt oavsett ålder uppmuntra invandrare att se efter sitt vaccinationsskydd i enlighet med de möjligheter som det finländska hälso- och sjukvårdssystemet erbjuder.
Övervakning och bekämpning av polio i Finland under normala förhållandenDet globala programmet för att utrota polio, som koordinerats av WHO, har varit tämligen framgångsrikt. Trots detta har årligen 1 000-2 000 människor insjuknat i polio även efter det ursprungliga tidsmålet år 2000, närmast i länder i Asien och Afrika. Det sista akuta poliofallet i Finland konstaterades år 1985.
Nationella poliolaboratoriet vid Institutet för hälsa och välfärd följer eventuell spridning av poliovirus året runt genom att söka efter virus i prover från avloppsvatten, som samlats in i olika städer. En regelbunden uppföljning täcker cirka 20 % av Finlands befolkning.
Risken för omfattande polioepidemier i Finland är närmast obefintlig så länge som vaccinationstäckningen bland småbarn kvarstår på nuvarande höga nivå. Det är dock viktigt att hälso- och sjukvårdens omedelbara beredskap för att upptäcka det första poliofallet och bekräfta diagnosen redan är god. På det sättet kan man efter upptäckten av ett eventuellt poliofall utan dröjsmål vidta åtgärder genom vilka man försöker förhindra uppkomst och spridning av en epidemi.
Ytterligare informationÖverläkare Anni Virolainen-Julkunen, tfn 0295 163 324, [email protected].
Överläkare Markku Kuusi, tfn 029 524 8935, [email protected].