En självrisk på 45 euro för vuxna i systemet medläkemedelsersättning
Läkemedelsersättningarna kommer i fortsättningen att utbetalas först när kostnaderna för patientens receptbelagda läkemedel överstiger 45 euro per kalenderår. Utgångsbeloppet för självrisken gäller inte personer under 18 år. Grundersättningen för läkemedel skulle samtidigt höjas från nuvarande 35 till 40 procent.
Att självrisken tas i bruk betyder att små och sporadiska läkemedelskostnader i fortsättningen inte skulle ersättas, utan läkemedelsersättningarna skulle styras speciellt till personer som betalar mycket för sina läkemedel. Höjningen av grundersättningen skulle mildra effekten av betalningen av fullt pris för dem vars läkemedelsinköp överstiger självrisken, men stannar under det årliga självrisktaket (läkemedelstaket). Också betalningen av det fulla priset skulle räknas med i läkemedelstaket.
För hälften av dem som använder läkemedel innebär förändringen att de betalar fullt pris högst 10 euro per år i läkemedelskostnader (ökning eller minskning). För ca 40 procent skulle läkemedelskostnaderna öka med 10-30 euro om året. Som högst skulle läkemedelskostnaderna öka med ett belopp som motsvarar utgångsbeloppet för självrisken, dvs. 45 euro om året.
Regeringen har förbundit sig vid att spara 26 miljoner euro om året i läkemedelsersättningskostnader. Att betalningen av det fulla priset tas i bruk täcker en del av det här inbesparingsmålet. Dessutom skulle prissättningen av läkemedlen och apotekens prisrådgivning ändras. Apoteken skulle ha en klarare skyldighet att informera kunderna om det förmånligaste receptbelagda läkemedlet. Dessa åtgärder skulle öka konkurrensen på läkemedelsmarknaden och de lägre priserna skulle gynna också patienterna.
Arbetsgruppen för läkemedelsersättningar föreslog i fjol att betalningen av det fulla priset tas i bruk. Den social- och hälsovårdspolitiska ministergruppen drog i februari upp linjerna för reformen av läkemedelsersättningarna. Därefter beslöt regeringen i rambudgeten om tilläggsbesparingar på 26 miljoner euro, som skulle förverkligas i samband med läkemedelsersättningsreformen.
Regeringen gav en proposition till riksdagen om ärendet torsdagen den 4 december. Lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2016.
Ytterligare information
konsultativ tjänsteman Kirsi Päivänsalo, tfn 02951 63195, [email protected]