Verkon rahapelit rajussa kasvussa
Verkossa tarjottavien rahapelin määrä on kasvanut maassamme rajusti. Vuoden alusta Veikkaus ja Raha-automaattiyhdistys ovat saaneet väljemmät oikeudet rahapelien tarjontaan verkossa. Verkkopelaamismahdollisuuksien kasvu lisää myös pelaamiseen liittyviä haittoja. Juuri valmistunut Verkkopelaamisen muodonmuutos -raportti valottaa digitaalisen rahapelitarjonnan kehitystä. Verkkopelaamisen muutoksia ja haasteita pohdittiin seminaarissa Tampereella 26. maaliskuuta 2010.
Rahapelien ja digitaalisten viihdepelien raja on muuttunut hämärämmäksi. Verkossa lähes mistä tahansa viihdepelistä voi tehdä rahapelin, jossa pelataan rahapanoksilla toisia vastaan. Tuoreen verkkopeliraportin mukaan myös rahapanoksilla pelattavat taitopelit yleistyvät verkossa. Taitopelisivut kiinnostavat myös sellaisia pelaajia, jotka eivät välttämättä pelaa perinteisiä rahapelejä, kuten bingoa, lottoa tai kasinopelejä. Toistaiseksi taitopelisivustojen pelejä pelataan pienillä panoksilla, joista ei aiheudu suurta taloudellista tappiota.
Taitopeleihin liittyy uudenlaisia sosiaalisen vuorovaikutuksen muotoja, jotka puuttuvat perinteisemmistä rahapeleistä. Toisiaan vastaan pelaaminen synnyttää pelaamisen ympärille yhteisöjä ja ihmissuhteita - tuttuja vastaan ei välttämättä haluta pelata rahasta. Pelaajat kokevatkin rahapanoksella pelaamisen hyväksyttävämmäksi tuntematonta pelaajaa vastaan. Uudenlaisiin rahapelaamisen muotoihin kytkeytyvät sosiaaliset puolet voivat myös suojata pelihaitoilta: liialliseen pelaamiseen on helpompi puuttua, kun pelaajat tuntevat toisensa. Toisaalta sosiaalinen paine voi lisätä taitopelisivustoilla kulutettua aikaa.
Valmisteilla oleva arpajaislaki velvoittaa sosiaali- ja terveysministeriön seurannan ja tutkimuksen lisäksi ehkäisemään rahapelihaittoja ja kehittämään hoitoa. Arpajaislaki nostaa kaikkien rahapelien ikärajan 18 vuoteen - myös verkossa. Eduskunta käsittelee lakia keväällä 2010.
Rahapelihaittojen käytännön tehtävät - tutkimus ja kehittämistyö - on keskitetty Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL). THL kehittää ongelmapelaajien ja heidän läheistensä palveluja ja hoitojärjestelmää ja tuottaa tietoa rahapelaamisesta ja niihin liittyvistä haitoista sekä vahvistaa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön osaamista rahapelihaittojen ehkäisyssä. Sosiaali- ja terveysministeriö käyttää arviolta kaksi miljoonaa euroa rahapelihaittojen ehkäisyyn vuonna 2010.
neuvotteleva virkamies Kari Haavisto, STM, p. 160 74177
kehittämispäällikkö Saini Mustalampi, THL, p. 020 610 7188
tutkija Jani Kinnunen, Tampereen yliopisto, Informaatiotutkimuksen ja interaktiiviseen median laitos, p. 050 428 0895
Muualla palvelussamme Muualla verkossa Jani Kinnunen. Verkkorahapelaamisen muodonmuutos. (THL:n raportit 12/2010)
Yötä päivää verkossa - pelaamisen muodonmuutoksesta ja haitoista -seminaari 26.3.2010