Vården för gravida kvinnor med missbruksproblem måste säkerställas
Gravida kvinnor ska få en lagstiftad subjektiv rätt till tillgång till en omedelbar bedömning av vårdbehovet och till missbrukarvård enligt bedömningen. Det bör vara enkelt att uppsöka vård och ändamålsenliga missbrukartjänster ska erbjudas redan innan en graviditet. Vård oberoende av den gravida kvinnans vilja får inte ersätta otillräcklig missbrukarvårdsservice men detta alternativ ska användas då alla andra medel har uttömts. Det föreslår en arbetsgrupp som överlämnade sin rapport till omsorgsminister Paula Risikko måndagen den 2 februari.
Enligt arbetsgruppen bör man i Finland utreda möjligheten att bereda bestämmelser om vård oberoende av vilja enligt dansk och norsk modell. Den gravida kvinnan kunde själv förbinda sig till att ta emot en vårdplats genom att skriva under ett vårdavtal. Avtalet skulle vara i kraft under en på förhand bestämd tid även om personen skulle ändra åsikt. Enligt arbetsgruppen bör man också lagstifta om en möjlighet till vård oberoende av vilja på grund av hälsorisk för barnet.
Enligt den nuvarande lagstiftningen kan en person tas in för vård för fem dygn på grund av hälsorisk. Arbetsgruppen vill att denna period förlängs till 30 dagar och att fortsatt vård möjliggörs till slutet av graviditeten. Syftet med vård oberoende av vilja är att få den gravida kvinnan att förbinda sig vid ett frivilligt rusmedelsprogram som sträcker sig till slutet av graviditeten.
Den allmänna medvetenheten om rusmedelsskador ska ökas
Arbetsgruppen betonar vikten av att förebygga rusmedelsproblem och öka den allmänna medvetenheten om rusmedel. I grundskolan och vid utbildningen på andra stadiet bör man ge mer information om hurdana skador alkohol och droger kan orsaka. Arbetsgruppen vill också att alkoholförpackningarna förses med varningstexter om hur skadlig alkoholen är för fostret. I mån av möjlighet bör man vid hälsovårdscentralerna föra alkoholbruk och tobaksrökning på tal med alla kvinnor i fertil ålder och med deras partner.
Alkoholpolitiska val har en inverkan på hur mycket problem det förkommer i landet. Enligt arbetsgruppen bör förslagen stödas genom att förstärka den allmänna alkoholpolitiken, bevara Alkos detaljmonopol och höja alkoholskatten så att alkoholkonsumtionen igen minskar.
Rådgivningsbyråerna spelar en viktig roll
Rusmedel bör föras på tal med alla klienter vid rådgivningsbyråerna i ett så tidigt skede som möjligt. Även partnerns alkoholbruk bör kartläggas. Det hembesök som görs under graviditeten eller efter födseln bör göras när partnern är hemma eftersom det då är möjligt att bekanta sig noggrannare med familjesituationen. Rådgivningsbyråerna bör aktivt stöda mödrar som använder rusmedel att avstå från rusmedlen. Detta kan till exempel göras genom att ordna extra besök till rådgivningen, erbjuda hembesök, uppmuntra till att föra en dryckesdagbok och tillsammans med familjen göra upp en målinriktad plan, vars förverkligande uppföljs.
Hälsovården, socialservicetjänsten för bostadslösa, socialjouren och polisen bör uppmuntra gravida kvinnor som är rusmedelsmissbrukare att söka hjälp vid en rådgivningsbyrå där de får moderskapsunderstöd och vård. Specialkunskapen bör koncentreras till universitetssjukhusen eller centralsjukhusen men en del av kontrollerna kunde också göras vid rådgivningsbyråerna. Då man vid moderskapspolikliniken konstaterar att modern är i behov av missbrukarvård som ordnas av socialväsendet eller av ett förstahem som är specialiserat på rusmedelsproblem bör betalningsförbindelsen beviljas på basis av läkarens remiss.
Arbetsgruppens förslag finns att läsa på social- och hälsovårdsministeriets webbplats (sammandrag på svenska): www.stm.fi/julkaisut
För mer information: direktör Kari Paaso, tfn (09) 160 74018