Modellen för specialistläkarutbildningen inom företagshälsovården fungerar
Specialistläkarutbildning inom företagshälsovården genomförs i många avseenden mycket progressivt. Detta framgår av en nationell bedömning av utbildningen.
Utbildningens styrkor anses vara bland annat det goda samarbetet mellan enheterna, specialitetens egna pedagogiska utbildning samt utvecklingen av det virtuella universitet inom företagshälsovård.
I bedömningen föreslog man som utvecklingsobjekt bland annat en tydligare inlärningsfilosofi, mål som bättre beskriver sakkunskap och yrkeskompetens, mångsidigare bedömnings- och responspraxis avseende inlärningen, fortsatt systematisering av den pedagogiska utbildningen av utbildande läkare samt en mera interaktiv webbaserad undervisning.
Ett annat föremål för utveckling är att genomförandet av utbildningen bör göras smidigare och effektivare. Intresset för specialiteten borde väckas redan under grundstudierna. Dessutom borde man uppmuntra till studier som grundar sig på forskning både inom utbildningen och vid utvecklingen av den.
Förändringar i arbetslivet, reformen av specialistläkarutbildningen och finansieringens kontinuitet skapar utmaningar för utbildningen.
Den nationella bedömningen av specialistläkarutbildningen inom företagshälsovård gjordes på beställning av de universitet som ordnar utbildningen 2014. Som externa bedömare verkade professor Kati Hakkarainen vid Tammerfors universitet och docent Eeva Pyörälä vid Helsingfors universitet. Syftet med den utvecklande bedömningen var att identifiera utbildningens styrkor, goda praxis och utvecklingsobjekt.
I Finland ordnas specialistläkarutbildningen inom företagshälsovård vid Helsingfors, Östra Finlands, Uleåborgs, Tammersfors och Åbo universitet. Utbildningen sker i samarbete med Arbetshälsoinstitutet och cirka 250 avtalsbaserade utbildningsställen i den privata och offentliga sektorn.
Företagshälsovården spelar en central roll inom upprätthållandet av den arbetsföra befolkningens arbetsförmåga. Den gör det möjligt att främja arbetsförmåga och hälsa, förebygga sjukdomar och att man kan fortsätta vara i arbetslivet trots sjukdomar.
Man bör också i framtiden genom tillräcklig resursallokering och nationell koordinering säkerställa specialistläkarutbildningen inom företagshälsovårdens höga kvalitet och dess förmåga att utvecklas i takt med samhället.
medicinalråd Kristiina Mukala, SHM, tfn 02951 63325, [email protected]
överinspektör Marja-Leena Hiltunen, SHM, tfn 02951 63332, [email protected]
professor i arbetshälsovård Kimmo Räsänen, Östra Finlands universitet, tfn 040 770 0606, [email protected]
professor inom arbetshälsovård Leena Ala-Mursula, Uleåborgs universitet, tfn 040 672 4189, [email protected]
professor inom arbetshälsovård Kari Reijula, Helsingfors universitet, p. 050 311 2461, [email protected]
På vår webbplats
Työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksen arviointi kaudelta 2009-2013 (STM:n raportteja ja muistioita 2015:11)
Företagshälsovård