Hoppa till innehåll
Media

Två fall av den nya influensan A(H1N1) har konstaterats i Finland

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 12.5.2009 7.00
Pressmeddelande -

SHM, THL och HNS informerar  

De första laboratoriebekräftade fallen av influensa A(H1N1) har konstaterats i Finland. Det är fråga om två unga vuxna personer som bor i huvudstadsregionen och som har återvänt från Mexiko med samma flyg. Patienterna vårdas hemma och mår bra. Hälsovårdsmyndigheterna har varit i kontakt med patienternas närmaste krets och arbetet för att förebygga eventuella smittor fortsätter.

Personer som har åkt med samma flyg (KL 1161) den 6 maj klockan 18.15-21.45 från Amsterdam till Helsingfors uppmanas ta kontakt med den egna hälsovårdscentralen per telefon, i fall de har feber och symptom på luftvägsinfektion inom en vecka efter flygdagen.

Det var väntat att fall av influensa A(H1N1) skulle förekomma även i Finland eftersom viruset har spritt sig i stor utsträckning runt om i världen. Beredskapen för situationen i Finland är ändå god och det finns ingen orsak till oro.

Vid social- och hälsovårdsministeriet har man redan tidigare varit i kontakt med olika förvaltningsområden för att säkerställa samarbetet och det förebyggande arbetet. Samarbetet koordineras via beredskapschefsmötet som också ger anvisningar om åtgärder.

För mer information

Överdirektör Juhani Eskola, THL, tfn 020 610 6006
Direktör Tapani Melkas, SHM, tfn (09) 160 73886
Avdelningsöverläkare Asko Järvinen, HNS, tfn 050 427 0330På vår webbplats

Beredskap inför influensan

På andra webbplatser Svininfluensa - officiellt informationspaket (THL)
Tillbaka till toppen