Hoppa till innehåll
Media

Tarkennuksia takuueläkkeen määräytymiseen

social- och hälsovårdsministeriet
Julkaisuajankohta 29.9.2011 10.53
Tiedote -

Takuueläkkeen määrän laskemiseen esitetään muutoksia. Jatkossa takuueläkkeeseen ei enää tehtäisi varhennusvähennystä, jos henkilö siirtyy vanhuuseläkkeelle työttömyyspäivärahan lisäpäiviltä.

Jos henkilö jää vanhuuseläkkeelle alle 65-vuotiaana ja hakee myös takuueläkettä, takuueläkettä vähennetään 0,4 prosenttia jokaiselta 65 ikävuotta edeltävältä kuukaudelta. Vastaavaa varhennusvähennystä ei tehdä työttömyyseläkeläisen takuueläkkeeseen. Työttömyyseläkkeeseen on mahdollisuus 60 vuotta täyttäneellä pitkäaikaistyöttömällä. 

Työttömyyseläkejärjestelmä on vähitellen poistumassa ja se korvataan työttömyyspäivärahan lisäpäivillä (ns. työttömyysputki). Jotta vanha ja uusi järjestelmä kohtelisivat hakijoita tasapuolisesti, varhennusvähennystä ei jatkossa tehtäisi lisäpäiviltä vanhuuseläkkeelle siirtyvän henkilön takuueläkkeeseen. Pitkäaikaistyötön voisi siten saada takuueläkkeen vähentämättömänä riippumatta siitä, saako hän työttömyyseläkettä vai siirtykö 62 vuotta täytettyään työttömyyspäivärahan lisäpäiviltä vanhuuseläkkeelle.

Lisäksi esitetään, että Kela voisi jatkossa maksaa eläkkeensaajan asumistuen suoraan vuokranantajalle. Tämä edellyttäisi joko vuokralaisen antamaa valtuutusta tai sitä, että vuokralainen on toistuvasti jättänyt vuokransa maksamatta. Tarkoitus on estää maksamattomista vuokrista johtuvia vuokrasuhteiden purkamisia. Vastaava menettely on jo käytössä yleisessä asumistuessa.

Hallitus päätti lakiesityksen sisällöstä torstaina 29. syyskuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus antaa esitys eduskunnalle perjantaina. Esitys liittyy valtion vuoden 2012 talousarvioon ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä. Lakimuutokset tulisivat voimaan 1. tammikuuta 2012. Asumistuen maksamista koskeva muutos tulisi kuitenkin voimaan 1. marraskuuta 2012.

Lisätietoa

neuvotteleva virkamies Juha Rossi, p. 09 160 73866, [email protected]Muualla palvelussamme

Eläketurva
Asumistuki
Työttömyysturva

Tillbaka till toppen