Hoppa till innehåll
Media

Sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisvastuusta sopu

social- och hälsovårdsministeriet
Julkaisuajankohta 14.11.2014 15.55
Tiedote -

Huom! Korjaus 15.11.:  tiedotteessa lukee HUS-erva -alue, kun siinä pitäisi lukea HYKS-erva -alue.

Perustuslain mukaan kunnan tehtävistä on säädettävä lailla. Siksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain parlamentaarinen ohjausryhmä on tänään päättänyt tuottamisvastuun määritelmästä. Yksittäinen kunta ei voi määritelmän mukaan toimia tuottamisvastuullisena toimijana, jotta palvelut saadaan integroitua kokonaisvaltaisesti.

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirretään uudistuksessa viidelle sosiaali- ja terveysalueelle. Tuottamisvastuu voi olla lakiluonnoksen aikaisemmasta versiosta poiketen vain kuntayhtymällä tai sen sijasta tuottamisvastuualueen vastuukunnalla, jos alueen kunnat niin yksimielisesti sopivat. Sote-alueet päättävät tuottamisvastuussa olevat kuntayhtymät ja niiden tehtävät.

Parlamentaarinen ohjausryhmä päätti tuottamisvastuullisten kuntayhtymien enimmäismäärästä. Jokaisen tuottamisvastuussa olevan kuntayhtymän on vastattava ehkäisevistä, korjaavista ja hoitavista sekä kuntouttavista ja muista sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palveluista yhtenäisenä kokonaisuutena. Tämän mukaisesti tuottamisvastuullisia kuntayhtymiä voi olla enintään seuraavasti:

OYS-erva-alueelle muodostuvalle sote-alueelle enintään viisi tuottamisvastuullista kuntayhtymää. KYS-erva-alueelle muodostuvalle sote-alueelle enintäänneljä tuottamisvastuullista kuntayhtymää.  TaYS- erva-alueelle muodostuvalle sote-alueelle enintään neljä tuottamisvastuullista kuntayhtymää.  TyKS- erva-alueelle muodostuvalle sote-alueelle enintään kolme tuottamisvastuullista kuntayhtymää. HUS- erva-alueelle muodostuvalle sote-alueelle enintään kolme tuottamisvastuullista kuntayhtymää.

Alueilla voidaan päättää, että tuottamisvastuullisia kuntayhtymiä on edellä mainittua vähemmän.

Lausunnoilla olleesta lakiluonnoksesta on lisäksi poistettu mahdollisuus niin sanottujen teemallisten kuntayhtymien muodostamiseen.

Parlamentaarisen ohjausryhmän työ jatkuu ensi viikolla.

Lisätietoja:

peruspalveluministeri Susanna Huovinen, p. 02951 63108
ylijohtaja Kirsi Varhila, p. 02951 63338Muualla palvelussamme

Sote-uudistus

Susanna Huovinen
Tillbaka till toppen