Socialjour i var tredje kommun
Brådskande socialvård behövs i flera olika livssituationer. Det kan till exempel vara fråga om ett barn som blivit utan omsorg, en ungdom med sina problem, en äldre vars funktionsförmåga plötsligt försämras eller en missbrukare. Social- och hälsovårdsministeriet har ställt som mål att alla kommuner har en socialjour senast år 2007.
För tillfället har 120 kommuner en ändamålsenligt ordnad socialjour. Dessutom har cirka 40 kommuner en jour för barnskyddssituationer. Dessa kommuner har klara arrangemang för hur man får kontakt med socialmyndigheterna utanför normal tjänstetid, dvs. under kvällar, nätter och veckoslut. Flera kommuner håller först nu på att bygga upp en egen socialjourmodell.
En ändamålsenligt ordnad socialjour som fungerar dygnet runt saknas ännu i flera kommuner. I dessa kommuner har man till exempel ordnat jouren genom att ge polisen ett telefonnummer för kontakt med socialmyndigheten. Telefonnumret till endast en samarbetsmyndighet garanterar dock inte en tillräcklig beredskap.
De ovan nämnda uppgifterna framgår av en kartläggning som social- och hälsovårdsministeriet gjort tillsammans med länsstyrelserna och där man utrett den riksomfattande situationen beträffande socialjour. Länsstyrelserna följer med situationen inom sina områden. Att ordna socialjour i hela landet är ett av de centrala målen för utvecklingsprojektet för det sociala området. Via projektet finansieras nya projekt som siktar på att utveckla socialjour.
Kommunernas samarbete är viktigt. Att ordna socialjour som ett samarbete mellan flera kommuner är ofta det bästa sättet för att på så sätt säkerställa ett tillräckligt stort befolkningsunderlag. Ett kontinuerligt utvecklingsarbete är också viktigt då det gäller att ordna brådskande socialservice. Social- och hälsovårdsministeriet kommer under år 2006 att ge ut en handbok om att utveckla socialjouren.
Uppgifter länsvis:
Marja Kaasalainen, länsstyrelsen i Södra Finlands län, tfn 020 051 640 29
Marjatta Aittolahti, länsstyrelsen i Västra Finlands län, Tammerfors, tfn 020 517 36 32
Anssi Lähde, länsstyrelsen i Västra Finlands län, Åbo, tfn 020 517 20 35
Lea Liukku, länsstyrelsen i Västra Finlands län, Vasa, tfn 020 517 60 94
Aimo Hirsiaho, länsstyrelsen i Västra Finlands län, Jyväskylä, tfn 020 517 42 45
Marita Uusitalo, länsstyrelsen i Östra Finlands län, tfn 020 517 87 06
Maija Pelkonen, länsstyrelsen i Uleåborgs län, tfn 020 517 87 06
Eine Heikkilä, länsstyrelsen i Lapplands län, tfn 020 517 77 24