SHM:s arbetsgrupp: 18 års åldersgräns för penningspel
Förebyggande av skadeverkningar penningspelpolitikens primära mål
Social- och hälsovårdsministeriets (SHM) arbetsgrupp föreslår att en enhetlig 18 års åldersgräns för alla penningspel skrivs in i lotterilagen. Arbetsgruppen vill också att ett identifieringssystem tas i bruk i alla penningspel för att övervaka åldersgränsen och reglera spelandet. Enligt arbetsgruppen bör reklam som baserar sig på föreställningar förbjudas. Dessutom måste de lagliga spelbolagens ställning tryggas i förhållande till det olagliga utbudet genom effektiva sanktioner. Sanktionerna kunde bland annat bestå av åtgärdsförbud eller vite. Genom att grunda ett register för varulotterier, bingospel och gissningstävlingar i samband med det register som skall övervaka penninginsamlingar kunde övervakningen av spelverksamheten effektiveras.
Arbetsgruppen poängterar att förebyggande av de sociala och ekonomiska olägenheterna samt hälsoskadorna bör lyftas upp som penningpolitikens primära mål. Det förebyggande arbetet måste intensifieras med såväl förändringar i lagstiftningen som med praktiska åtgärder.
Koordinationsgruppen, vars uppgift är att utveckla förebyggandet av och vården för penningspelsproblem, överlämnade sin rapport till kanslichef Kari Välimäki i dag onsdagen den 16 januari. Arbetsgruppen tillsattes av social- och hälsovårdsministeriet i april 2006 och dess arbete hänför sig till det förebyggande arbete som SHM utför med stöd av lotterilagen. Arbetsgruppens syfte var att bereda förslag om hur penningspelandets skadeverkningar ur social- och hälsovårdens synvinkel kan stävjas så effektivt som möjligt. Arbetsgruppen redde också ut hurdana social- och hälsovårdstjänster som kan erbjudas till personer med spelproblem.
Representanter från inrikesministeriet, jord- och skogsbruksministeriet, undervisningsministeriet, Stakes och Socca (det finska kompetenscentret inom det sociala området i huvudstadsregionen) deltog i arbetsgruppens arbete. Inrikesministeriets arbetsgrupp som bereder förändringar i lotterilagen tar arbetsgruppens förslag i beaktande.
Strängare kontroll av penningspel på nätet?
På onsdagen publicerades också en utredning om hur penningspel på distans kunde regleras. Utredningen beställdes av SHM, publicerades av Stakes och gjordes av professorn i rättsekonomi Kalle Määttä. Enligt Määttä kan skadeverkningar förorsakade av penningspel inte förebyggas på ett effektivt sätt om det på den finländska spelmarknaden samtidigt finns sådana bolag som erbjuder spel lagligt och sådana som bryter mot lagen. Det krävs ett effektivt ingripande i det olagliga spelutbudet, till exempel genom att bryta datakommunikationskontakter och betalningsförmedling som hänför sig till spel utomlands. Penningspel på internet samt tv-spel och övriga mediaspel är exempel på penningspel som spelas på distans. I utredningen uppmanas också att stadgan om rättshandlingens ogiltighet skall övervägas. Enligt stadgan skulle en person som har förlorat pengar i ett olagligt spel kunna kräva att hans eller hennes insats återlämnas.
För mer information: direktör Kari Paaso, ordförande för koordinationsgruppen, tfn (09) 160 74018, konsultativ tjänsteman Kari Haavisto, tfn (09) 160 74177, regeringssekreterare Ismo Tuominen, tfn (09) 160 73787 (förfrågningar angående professor Määttäs rapport)