Sänkt socialskyddsavgift förbättrade inte sysselsättningen
Försöket med att slopa socialskyddsavgiften för arbetsgivare i norra Lappland och skärgårdskommunerna gav inte flera arbetsplatser. Däremot steg lönerna cirka 2 procent snabbare i försöksområdet än i jämförelseområdet. Till följd av att lönerna stiger är det endast cirka hälften av den sänkta arbetsgivaravgiften som leder till sänkning av arbetskraftskostnaderna. Forskarna Ossi Korkeamäki och Roope Uusitalo har på uppdrag av fem ministerier utrett hur slopandet av arbetsgivares socialskyddsavgift inverkat på sysselsättningen. Rapporten Sysselsättningseffekterna av försöket med sänkt socialskyddsavgift offentliggjordes torsdagen den 9 juni i Helsingfors.
Arbetsgivares socialskyddsavgift slopades på försök under tre år för tjugo företag i norra Lappland och skärgårdskommunerna. Med försöket ville man utreda effekterna av den sänkta arbetsgivaravgiften på sysselsättningen och sysselsättningsförutsättningarna. Under försöket sjönk arbetsgivaravgifterna för försöksområdets företag med 3-6 procentenheter.
Effekterna av den sänkta arbetsgivaravgiften på sysselsättningen och lönenivån utvärderades genom att jämföra förändringar i sysselsättningen i försöksområdet och i ett jämförelseområde som är så likt försöksområdet som möjligt. Försökets inverkan på sysselsättningen utvärderades genom att jämföra sysselsättnings- och löneutvecklingen inom försöks- och jämförelseområdet från det att försöket inleddes till slutet av år 2004.
Social- och hälsovårdsministeriet finansierade försöket tillsammans med finansministeriet, inrikesministeriet, handels- och industriministeriet och arbetsministeriet.
Ytterligare information:
forskare Ossi Korkeamäki, Statens ekonomiska forskningscentral, [email protected]
forskare Roope Uusitalo, Löntagarnas forskningsinstitut, [email protected]
biträdande avdelningschef Matti Toiviainen, utvärderingsgruppens ordförande, SHM,
tfn 09-160 741 91