Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Reumapotilaiden jatkohoito varmistetaan

Social- och hälsovårdsministeriet
30.3.2010 12.13
Tiedote -

Reumasäätiön sairaalassa hoidossa olleet potilaat saavat jatkohoitopaikan ja laadukasta hoitoa myös jatkossa. Sosiaali- ja terveysministeriön, Kelan, Valviran ja yliopistosairaaloiden sekä Reumasäätiön omistaman sairaalan edustajat neuvottelivat reumasairaiden jatkohoidon järjestämisestä tiistaina 30. maaliskuuta.

Potilaiden hoitovastuun siirto on käynnissä. Sosiaali- ja terveysministeriön johtamissa neuvotteluissa haettiin yhteistä ratkaisua siihen, miten reumapotilaiden kokonaishoito varmistetaan jatkossa Reumasäätiön sairaalan lopettamisen jälkeen. Reumasäätiön sairaala keskittyy seuraavan kahden viikon ajan potilaiden jatkohoidon varmistamiseen. 

Reumasäätiön sairaalan potilaiden erikoissairaanhoidon järjestämisen vastuu siirtyy sairaanhoitopiireille ja tarvittaessa yliopistollisiin sairaaloihin.  Yliopistosairaaloiden ja sairaanhoitopiirien edustajat ovat sitoutuneita ja valmistautuneita Reumasäätiön sairaalasta siirtyvien reumapotilaiden hoitamiseen - niin lasten kuin aikuistenkin.

Sujuvuutta ja luotettavuutta jatkohoidon järjestämiseen

Reumasäätiön sairaala on kirjeitse yhteydessä nykyisin hoidossa oleviin tai hoitoa odottaviin potilaisiin hoidon jatkumisesta uudessa hoitoyksikössä.  Kaikkien potilaiden jatkohoitojen osalta lähtee lähete omaan sairaanhoitopiiriin. Sosiaali- ja terveysministeriö edellyttää, että Reumasäätiön sairaalaan ja sairaanhoitopiireihin järjestetään neuvontapalveluja, jotka auttavat tarvittaessa potilaan ja omaisten hoitoon liittyvissä kyselyissä.

Lapsipotilaiden jatkohoidon järjestämiseen tarvitaan erityisjärjestelyjä. Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin muodostetaan tilapäinen koordinaatioyksikkö, joka tukee sairaanhoitopiirejä alle 16-vuotiaiden potilaiden jatkohoidon järjestämisessä. Yksikön tarkoitus on varmistaa, että kaikki lapsipotilaat tulevat hoidetuiksi. Poikkeusjärjestely on voimassa toukokuun loppuun asti.

Kela selvittää, informoi ja järjestää omien kuntoutusasiakkaidensa jatkokuntoutuksen.  Kela myös lähettää omille kuntoutusasiakkailleen kirjeen jatkokuntoutuksesta. Kuntoutusasioissa saa neuvoja myös Kelan palvelunumerosta 020 692 205.

Valvira ja aluehallintovirastot valvovat potilaiden hoidon toteutumista.  

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan asetusmuutosta reumasairauksien hoidon valtakunnallisesta keskittämisestä.

Lisätietoja

lääkintöneuvos Timo Keistinen, STM, p. 050 571 4015
johtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki, STM, p. 050 3310314
johtaja Tarja Holi, Valvira, p. 0400 838713
kehittämispäällikkö Tuula Ahlgren, Kela, p. 020 634 11
kuntoutuspäällikkö Tiina Huusko, Kela, p. 040 522 0412
vt. johtava ylilääkäri, Markku Kauppi, p. 050 3286583Muualla palvelussamme

Reumasairaalan toiminnan päättyminen ja potilaiden jatkohoito

Tillbaka till toppen