Rätt av flyktingars och asylsökandes familjemedlemmar till screening av infektionssjukdomar
Social- och hälsovårdsministeriet har 15.12.2009 reviderat anvisningen om screening av infektionssjukdomar hos flyktingar och asylsökande (SHM:s publikationer 2009:21). Anvisningen trädde i kraft i februari 2010.
I anvisningen definieras målgrupperna som följer
personer som är berättigade till internationellt skydd personer som i asylförfarandet beviljats kontinuerligt uppehållstillstånd av individuella mänskliga orsaker eller tillfälligt uppehållstillstånd på grund av hinder för avlägsnande ur landet eller uteslutande personer som beviljats tillfälligt uppehållstillstånd på basis av annan humanitär invandring personer som får tillfälligt skydd familjemedlemmar av de ovannämnda som senare fått uppehållstillstånd på grund av familjeband.I fråga om familjemedlemmar som senare anlänt till Finland har det kommit fram situationer där de inte har erbjudits screening av infektionssjukdomar enligt anvisningen. Därför har bl.a. upptäckandet av smittsamma tuberkulosfall fördröjts. Av denna anledning fäster social- och hälsovårdsministeriet kommunernas uppmärksamhet vid det att även familjemedlemmar som senare anlänt till Finland har rätt till screening av infektionssjukdomar. Kommunernas kostnader för screening ersätts enligt lagen om främjande av invandrares integration samt mottagande av asylsökande (493/1999). Screeningarna ersätts inte separat utan de ingår i de kalkylerade kostnader som ersätts till kommunerna.
Vi ber kommunerna att sörja för att de personer som i kommunen svarar för invandrarfrågor informerar om screening anknytningspersonen och/eller personer som har rätt till screening och personligen ger dem blanketten "information till personer som har rätt till screening". Förutom sakägarna (en familjemedlem som anländer till Finland och en anknytningsperson som redan fått uppehållstillstånd) skickar Migrationsverket beslut om uppehållstillstånd på grund av familjeband även till Finlands Röda Kors om den deltar i ordnandet av familjemedlemmens färd till Finland. Beslutet skickas för kännedom också till en ELY-central enligt anknytningspersonens hemkommun samt till socialmyndigheten eller hälsovårdsmyndigheten om de har begärts ett i 63 § i utlänningslagen avsett utlåtande för avgörandet av ett ärende om uppehållstillstånd. I framtiden bifogar Migrationsverket den blankett som är avsett för personer som har rätt till screening vid det beslut som ges till den som ansöker om uppehållstillstånd.
Personen ska också handledas och bistås i att beställa tid vid hälsocentralen för hälsoundersökningen. På samma sätt ska man se till att de personer som vid hälsocentralerna svarar för smittsamma sjukdomar är medvetna om anvisningen.
För mer informationÖverläkare Anni Virolainen-Julkunen, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 09 160 74030, [email protected]
Regeringssekreterare Liisa Katajamäki, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 09 160 73854, [email protected]
Överläkare Markku Kuusi, Institutet för hälsa och välfärd, tfn 020 610 8935, [email protected]
Forskningsprofessor Petri Ruutu, Institutet för hälsa och välfärd, tfn 020 610 8670, [email protected]