Ministeri Risikko: Perhekeskus tuo palvelut perheiden lähelle
"Perhekeskus tekee perheiden palveluista paremmin lähestyttäviä. Perhekeskuksen asiantuntijaverkosto auttaa havaitsemaan lasten ja perheiden ongelmia sekä tarjoamaan apua mahdollisimman varhain. Perhekeskus on lähipalvelua, jonka perhe kohtaa arjen haasteissa ensimmäiseksi", painotti peruspalveluministeri Paula Risikko torstaina 6. toukokuuta Pohjoismaisessa perhekeskuskonferenssissa Espoossa.
"Perhekeskukset voivat olla hyvin monenlaisia. Suomesta löytyy esimerkkejä perhekeskuksista, joissa perheiden palvelut on koottu saman katon alle. Perhekeskuksen palvelut voivat sijaita myös eri toimipisteissä, jotka toimivat kiinteässä yhteistyössä keskenään. Monet kunnat ovat järjestäneet perhekeskuspalveluja myös seudullisena yhteistyönä", ministeri Risikko kuvaili. "Perhekeskukset tarjoavat uudenlaisia kohtaamisen, auttamisen ja ymmärtämisen kenttiä. Ne mahdollistavat myös eri alojen ja ammattilaisten yhteistyön", hän jatkoi.
Ministerin mukaan perhekeskustoiminnan lähtökohtana ovat Suomessa perheiden tarpeet. "Paikalliset peruspalvelut, hallintokuntarajat ylittävä yhteistyö ja jatkuva vuorovaikutus paikallisten toimijoiden kanssa korostuvat perhekeskusten toiminnan järjestämisessä", ministeri sanoi. "Ennalta ehkäisevä työ toteutuu parhaiten paikallisena, konkreettisena toimintana. Palvelujen joustava tarjonta on lasten hyvinvoinnin kannalta tärkeää", hän sanoi.
"Olennainen osa suomalaista perhekeskustoimintaa ovat perheiden kohtaamispaikat ja toiminnalliset tapahtumat. Neuvoloihin, leikkipuistoihin, kouluihin ja perhekahviloihin on jo perustettu vanhempainryhmiä, joissa voi saada tukea arkeen. Ryhmät ovat luoneet mahdollisuuksia perheiden omalle toiminnalle ja elvyttäneet yhteisöllisyyttä", ministeri arvioi.
Ministeri Risikon mukaan perheiden hyvinvointia edistetään maassamme monella tavalla. "Lapsiperheiden palvelujen kokoaminen perhekeskuksiksi on kirjattu hallitusohjelmaamme. Palvelut on järjestettävä perheiden kannalta mielekkäällä tavalla, saumattomina kokonaisuuksina", ministeri sanoi. "Perhekeskusmalli sisältyy myös kahteen politiikkaohjelmaan - Terveyden edistämisen politiikkaohjelmaan ja Lasten, nuorten ja perheiden politiikkaohjelmaan. Niissä korostetaan perheiden voimavarojen vahvistamista ja toimivaa vanhemmuutta. Myös kansallinen sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisohjelma Kaste nostaa perheiden palvelut keskiöön", ministeri hahmotteli.
"Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin turvaamiseksi tarvitaan jatkuvasti uusia työkäytäntöjä ja toimintamalleja. Arkisen vanhemmuuden vahvistaminen ja perheiden hyvinvoinnin turvaaminen edellyttää uudenlaisia lähestymistapoja. Kun lapsiperheiden palvelut ovat rakentuneet toiminnalliseksi kokonaisuudeksi, se luo perheille uusia tapoja vaikuttaa palveluihinsa", ministeri Risikko korosti.
Lisätietojakehittämispäällikkö Riitta Viitala, p. + 358 50 5599171