Ministeri Mönkäre: Piiriuudistuksesta tehoa työsuojeluvalvontaan
Työsuojelun taso on Suomessa noussut valtavasti kolmenkymmenen viime vuoden aikana. Ei ole kaukana aika, jolloin joka päivä sattui yksi kuolemaan johtanut työtapaturma. Nyt niitä ei satu edes joka viikko. Tämä saa uskomaan vieläkin parempaan. "Jospa vielä meidän työssä ollessamme saamme painetuksi tapaturmien määrän niin alas, että suruviestiä työpaikoilta ei tule edes joka kuukausi. Päämääränä on tietysti nolla tapaturmaa - jokainen työtapaturma on liikaa", totesi ministeri Sinikka Mönkäre avatessaan työsuojelupiirien 30-vuotisseminaarin Säätytalolla tänään.
Isommista yksiköistä tehoa valvontaan
Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee ehdotusta, jonka toteuttaminen tehostaa työsuojelupiirien resurssien käyttöä ja toimintaa. Ehdotuksen mukaan Lapin ja Oulun, Kuopion ja Pohjois-Karjalan sekä Kymen ja Mikkelin työsuojelupiirit yhdistettäisiin.
Uudistusta on valmisteltu kolmikantaisesti. Työmarkkinajärjestöt ja viranomaiset ovat yhtä mieltä siitä, että toiminnan tehostaminen edellyttää pienimpien työsuojelupiirien voimavarojen yhdistämistä. Mahdollisuudet monipuoliseen valvontaan ovat henkilöstömäärältään pienissä työsuojelupiireissä heikot, suuremmissa yksiköissä tarkastajien erityisosaaminen saadaan nykyistä paremmin käyttöön. Samalla voidaan kehittää myös sivutoimipisteverkostoa siten, että työsuojeluvalvonta säilyy maamme kaikissa osissa. Lisäksi hallinnollisten tehtävien vähentyessä voidaan resursseja siirtää työpaikkavalvontaan.
"Tärkeää on myös työsuojelupiirien ja työterveyslaitoksen yhteistyön kehittäminen ja tiivistäminen. Tehokkainta se on silloin kun työsuojelutoimisto ja aluetyöterveyslaitos sijaitsevat samalla paikkakunnalla. Nyt valmisteltujen muutosten jälkeen vain kaksi työsuojelutoimistoa olisi paikkakunnalla, joissa ei ole aluetyöterveyslaitosta", ministeri Mönkäre kertoo.
Mönkäreen mukaan työsuojelupiirien ja työsuojeluhallituksen perustaminen kolmekymmentä vuotta sitten oli merkittävä lisäpanostus työsuojeluvalvontaan. Nyt työelämä on muuttunut rajusti ja työsuojeluhallinto on joutunut uusien haasteiden eteen. Vaikka fyysiset työolot ovat parantuneet ja monien työntekijöiden työn sisällöt ovat muuttuneet myönteisesti, niin työkyvyttömyyseläkkeitä haetaan edelleen paljon. Työssä kärsitään kiireestä, stressistä, pätkätyösuhteista ja tehdään palkattomia ylitöitä. On suuri haaste, miten valvonnan avulla voidaan vaikuttaa työpaikkojen kehittymiseen muuttuvassa työelämässä.