Ministeri Hyssälä: Paras -hanke tuo muutoksia sosiaalihuollon rakenteeseen
Peruspalveluministeri Liisa Hyssälän mukaan kunta- ja palvelurakennehankkeessa jatketaan sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista siitä, mihin kansallisessa terveyshankkeessa ja sosiaalialan kehittämishankkeessa on jääty. Niissä on ollut ainakin kolme perustavaa teemaa: väestön terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen ja terveyserojen kaventaminen, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon sekä perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon yhteistyön välisten raja-aitojen madaltaminen sekä osaamisen ja hyvien käytäntöjen sekä toimivien ja tehokkaiden prosessien edistäminen. Hyssälä puhui kuntien luottamushenkilöjohdolle sisäasiainministeriön seminaarissa Helsingissä 6. lokakuuta.
Hyssälä muistutti, että perusterveydenhuollon palvelujen järjestäminen vähintään 20 000 asukkaan väestöpohjalle oli suosituksena jo terveysprojektissa, mutta nyt väestöpohjatavoite on velvoittava ja ulottuu myös sosiaalihuoltoon. Kunnilla on laaja mahdollisuus harkita itse, mitkä ovat sellaisia sosiaalihuollon tehtäviä, joissa tarvitaan hyvin tiivistä sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyötä laajemmalla väestöpohjalla. Keskeisintä yhteistyöaluetta ovat vanhusten palvelut, päihdepalvelut, mielenterveystyö sekä lasten ja nuorten hyvinvoinnin turvaaminen, ministeri sanoi.
Kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa muutokset tulevat olemaan suurimpia sosiaalihuollossa, koska siellä laajempaa väestöpohjaa edellyttäviä palveluja koskeva kattava palvelurakenne puuttuu kokonaan kehitysvammahuoltoa lukuun ottamatta. Sosiaalihuollossa on yhä enemmän erityisosaamista vaativia tehtäviä esimerkiksi lastensuojelussa, vammaispalveluissa, vanhustenhuollossa ja päihdepalveluissa. Hyssälän mukaan uudistus parantaa oleellisesti niitä tukevien erityispalveluiden järjestämismahdollisuuksia. Pääpaino sosiaalihuollossa on kuitenkin jatkossakin lähipalveluissa. Puitelaki mahdollistaa myös palvelujen porrastamisen, jos maakunnissa ja alueilla löytyy siihen tahtoa.
Kuntayhtymätason uudistuksen eli nykyisten sairaanhoitopiirien ei ole tarkoitus jäädä vain kahden sektorin hallinnolliseksi yhteen liittämiseksi, Hyssälä muistutti. Tältäkin osin uudistus on jatkoa aiemmalle kehittämistyölle. Puitelaki mahdollistaa sosiaali- ja terveyspiirien eteenpäin viemisen ja uusien suunnittelun.
Hyssälä painotti sitä, että nyt on vauhditettava liian hitaasti edennyttä palvelujen päällekkäisyyden purkua sosiaali- ja terveydenhuollossa. Uudistuksella voidaan tarjota paremmat mahdollisuudet saumattomien palveluketjujen ja tehokkaiden hoitoprosessien kehittämiseen. Myös piiritasolla uudistuksessa nostetaan esille terveyden ja toimintakyvyn edistäminen määrittelemällä se pakollisen kuntayhtymän yhdeksi tehtäväksi.