Minister Mönkäre om jämställdhetsbarometern
Nästan alla finländare (över 90 procent av kvinnorna och nästan 90 procent av männen) anser att arbetsmarknadsorganisationerna borde vara aktivare då det gäller att avlägsna de ogrundade skillnaderna i mäns och kvinnors löner, sade social- och hälsovårdsminister Sinikka Mönkäre, som också ansvarar för jämställdhetsfrågor, då Jämställdhetsbarometern 2004 offentliggjordes den 11 november. Attityderna är alltså de rätta och nu riktar sig blickarna på de inkomstpolitiska förhandlingarna
I de inkomstpolitiska förhandlingarna har man i flera år främjat lika lön med särskilda jämställdhetspotter. Också under den här förhandlingsrundan måste jämställdheten främjas och löneskillnaderna mellan könen minskas oberoende av avtalsmodell, konstaterade minister Mönkäre.
Skillnaderna i kvinnors och mäns löner är en viktig jämställdhetsfråga. De finländska kvinnorna förvärvsarbetar nästan i lika stor utsträckning som männen. För kvinnan är en euro fortfarande bara 80 cent. Löneskillnaderna är alltså ett faktum. Det här beror på att branscherna och yrkena är indelade i kvinnodominerade och mansdominerade branscher samt på branschernas olika lönebetalningsförmåga och olika uppskattning av kvinnors och mäns arbete. För att avlägsna löneskillnaderna behövsdet lagstiftning och åtgärder av arbetsmarknadsorganisationerna. Arbetsmarknadernas segregation enligt kön måste också upphävas.
Regeringen har som mål att främja lika lön. I augusti offentliggjordes en utredning av utredningsperson Tuulikki Petäjäniemi där man kartlagt förutsättningarna för att bygga upp regeringens likalönsprogram i samråd med arbetsmarknadsparterna. En arbetsgrupp på trepartsbasis skall tillsättas för att bereda programmet. Även revideringen av jämställdhetslagen, som är under behandling i riksdagen, främjar lika lön, sade minister Mönkäre.