Minister Mönkäre om familjeledighetsreformer
Den ojämna fördelningen av kostnaderna för familjeledigheterna leder till ojämställdhet i arbetslivet, sänker kvinnornas löner och håller mödrarna för länge borta från arbetslivet. Barnen är också pappornas barn, även om vi ofta omedvetet förväntar oss att mödrarna tar ansvar för föräldraskapet genom att ta ut en lång föräldraledighet, sade social- och hälsovårdsminister Sinikka Mönkäre då hon tog emot rapporten om kostnaderna för familjeledigheter den 20 september i Helsingfors.
Bäst förverkligas jämställdheten om arbetsgivaren vid anställning av personal skulle anse att pappor och mammor är jämlika med tanke på föräldraskapet. Så här är det dock inte och därför är utredningsmannens förslag om justering av rådgivningsbyråernas uppgifter, mera flexibel lagstiftning och möjlighet för föräldrar som bor i skilda hushåll att jämlikt utnyttja föräldraledigheterna välkomna.
I den offentliga debatten har det förekommit oklarheter i samband med utjämningen av kostnaderna för föräldraledigheterna. Man har ansett att kostnaderna borde fördelas mellan arbetsgivarna som om arbetsgivarna kunde betala de obligatoriska försäkringsavgifterna på olika sätt beroende på om personalen består av kvinnor eller män. En sådan modell är byråkratisk och svår att genomföra.
Det bästa sättet att främja jämställdheten är att utvidga och höja alla sådana ersättningar som arbetsgivaren får för arbetstagare som håller föräldraledighet. Moderskapsledighet med lön borde utsträckas även till de branscher som inte hittills betalat lön under ledigheten. Familjens utkomst blir också bättre då mammorna blir mera jämställda på arbetsmarknaden. Förslaget om ersättning under tiden för vård av sjukt barn är också mycket viktigt.
En särskild föräldraförsäkring skulle skapa klarhet i hela systemet med kostnader för föräldraledigheter. Arbetsgivares sjukförsäkringsavgift skulle stiga med 0,29 procentenheter. Samtidigt skulle ersättningen till arbetsgivare utvidgas och höjas.