Minister Mönkäre i Luxemburg om rökning i restauranger
Tobaksrökning i restauranger har reglerats med tobakslagen som reviderades år 2000, men trots det exponeras restaurangpersonalen fortfarande för tobaksrök. Finland var i tiderna ett föregångarland i fråga om att förbjuda tobaksrökning på arbetsplatserna. Nu har flera EU-länder gått förbi oss, sade social- och hälsovårdsminister Sinikka Mönkäre då hon talade vid konferensen Smoke Free Europe 2005 i Luxemburg den 2 juni.
Att installera rökfria utrymmen utan mellanväggar har inte varit någon effektiv metod. Ventilationstekniska lösningar är inte tillräckliga för att hindra tobaksrök från att sprida sig från utrymmen där rökning tillåts till rökfria utrymmen. En uppföljning har visat att restaurangpersonalen fortfarande exponeras för tobaksrök. Exponeringen är särskilt stor vid bardiskarna. Ett totalförbud mot rökning har visat sig vara det enda effektiva sättet att hindra restaurangpersonalen från att exponeras för tobaksrök, konstaterade minister Mönkäre.
I Finland ingick begränsningar av tobaksrökning i offentliga utrymmen för första gången i tobakslagen år 1997. Lagen reviderades på 1990-talet då undersökningar allt starkare påvisade ett samband mellan tobaksrök och flera allvarliga sjukdomar. Efter en offentlig debatt och med arbetsmarknadsparternas stöd infördes i tobakslagen år 1995 ett förbud mot rökning på arbetsplatserna.
I praktiken är alla arbetsplatser med undantag av restaurangerna i dag rökfria i Finland. Inom arbetarskyddet har Sverige, Norge och Irland nu gått förbi Finland i fråga om förbud mot rökning i restauranger.