Minister Hyssälä om våld
Trygghet är en grundläggande rättigheter för envar och en förutsättning för välbefinnandet. Våld bryter ner den här tryggheten. Därför måsta men ingripa i våldshandlingar och på så sätt minska det mänskliga lidandet - och till och med rädda människoliv, konstaterade omsorgsminister Liisa Hyssälä då hon talade vid det våldsseminarium som ordnades den 7 oktober i Vanda.
Social- och hälsovårdsministeriet har startat ett handlingsprogram för att förebygga våld i närrelationer och inom familjen. Enligt Världshälsoorganisationen WHO:s rapport placerar sig Finland i toppen bland Europas rika länder i fråga om våld som dödsorsak. Våldet förväntas ännu öka i takt med att alkoholkonsumtionen ökar.
År 2002 fick polisen kännedom om 3 158 fall av familjevåld. Av offren var 2 507 kvinnor och 651 män. Alla fall kommer dock inte till myndigheternas kännedom. Med bland annat olika slags undersökningar och förfrågningar har man försökt kartlägga de fall av familjevåld som inte upptäcks. Även barnen tvingas åse eller själv uppleva våld. Några exakta uppgifter om antalet barn och unga som råkat ut för våld finns inte att tillgå. De skyddshem som upprätthålls av Förbundet för mödra- och skyddshem uppsöktes år 2003 av 2 426 personer, varav 1 281 var barn.
Välfungerande välfärdstjänster är en förutsättning för att man skall lyckas minska våldet. Det är viktigt att arbetet för att förebygga våld sker över förvaltningsgränserna. Vi behöver även i fortsättningen en stark insats av alla aktörer, såväl från den offentliga som från den tredje sektorn. Endast genom samarbete kan vi minska våldet, sade minister Hyssälä.
Ur såväl offrets som förövarens synvinkel har det nuvarande servicesystemet många brister. Serviceutbudet är slumpmässigt och det förekommer regionala skillnader i fråga om tillgången på tjänster. Social- och hälsovårdsministeriets handlingsprogram för att förebygga våld i närrelationer och inom familjen 2004-2007 siktar på att utveckla servicesystemet och de förebyggande åtgärderna. Programmet lyfter särskilt fram situationen för barn och unga i familjer där våld ofta förekommer. Utvecklande av social- och hälsovårdspersonalens yrkesmässiga kompetens är ett av handlingsprogrammets centrala mål. Med handlingsprogrammet vill man också förbättra möjligheterna för våldsoffren att få krishjälp samt komma på metoder för att hjälpa våldsamma personer.