Minister Hyssälä om tillgången till vård
I mars 2005 träder bestämmelserna om de längsta väntetiderna för icke-brådskande vård i kraft. Det är inte fråga om någon revolution inom hälso- och sjukvården, utan om att rätta till sådant som det redan länge varit känt att behöver rättas till. Oberoende av var en medborgare bor skall han eller hon kunna lita på att få vård på så gott som samma grunder som andra som bor på annat håll. Medborgaren skall också kunna lita på att den vård som erbjuds är effektiv, sade omsorgsminister Liisa Hyssälä då hon talade vid konsensusmötet om tillgång till icke-brådskande vård i Esbo tisdagen den 16 november.
Minister Hyssälä konstaterade att kriterierna för icke-brådskande vård gäller särskilt sådana vårdåtgärder som utförs ofta eller där väntetiderna är långa. Avsikten är inte att stifta någon ny lagstiftning som skulle förbinda läkarna eller tandläkarna på ett nytt sätt till vårdbesluten. De enhetliga vårdkriterierna kan frångås i enskilda fall och det är skäl att frångå dem om patientens helhetssituation eller andra orsaker så kräver. Sjukvårdsdistrikten är dock skyldiga att se till att rekommendationerna iakttas på befolkningsnivå, sade minister Hyssälä.
Sjukvårdsdistrikten och hälsovårdscentralerna förbereder sig för fullt inför nästa års förändringar. Vårdköerna förkortas, telefontjänst ordnas och arbetsfördelningen mellan läkare och sjukskötare utvecklas. De flesta sjukvårdsdistrikten har reserverat 1-5 procent extra i nästa års budget, men när vårdköerna väl har avtalad längd och de enhetliga vårdkriterierna har tagits i bruk borde detta inte längre föranleda några tilläggskostnader. Tvärtom borde totalkostnaderna för samhället minska då kostnaderna för sjukledighet minskar, sade Hyssälä.