Minister Hyssälä om rökning i restauranger
Lagförslaget som förbjuder rökning i restauranger kommer att behandlas i snabb ordning. Det här är något som såväl näringsidkarna inom branschen som arbetstagarorganisationerna har önskat. Det är även viktigt att följa med vilka verkningar ändringarna har i fråga om exponeringen för tobaksrök och mera allmänt på rökning, restauranglivet och restaurangnäringen, sade omsorgsminister Liisa Hyssälä då arbetsgruppen som berett en revidering av tobakslagen överlämnade sitt lagförslag tisdagen den 21 juni i Helsingfors.
Arbetsgruppen har också planerat en övergångsperiod på två år för de näringsidkare som redan genomfört de byggnads- och ventilationstekniska ändringar som gällande tobakslag förutsätter, konstaterade minister Hyssälä.
Den föreslagna lagen påminner om Sveriges gällande lag och följer den utveckling som tycks vara rådande för tillfället. Arbetsgruppens förslag innebär att restaurangpersonalen inte längre exponeras för tobaksrök under arbetstid. Efter att lagen har trätt i kraft borde det också vara helt klar vilken del av restaurangen som är rökfri och i vilken del rökning är tillåten, sade minister Hyssälä.