Hoppa till innehåll
Media

Minister Guzenina-Richardson: Finland kunde lära sig av lyckade svenska exempel på bemötande av äldre

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 24.1.2012 11.31
Pressmeddelande -

"Rättigheterna och bemötandet av äldre väcker diskussion i både Finland och Sverige. Båda länderna har problem men också lyckade exempel", berättar minister Guzenina-Richardson.

Omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson träffar Sveriges barn- och äldreminister Maria Larsson i Stockholm onsdagen den 25 januari 2012. Hon besöker också i Mälarhemmet i Västerås där 50 finskspråkiga äldre personer får vård på sitt eget språk. I Mälarhemmets lokaler finns också ett kulturcentrum för Mälardalens finska föreningar.

"Det bor över 60 000 finskfödda personer i Sverige som redan firat sin 65-årsdag. Över 10 000 har redan fyllt 80 år. Det finns endast 250 finskspråkiga vårdplatser i Sverige. Här finns det mycket att förbättra för Sverige."

Syftet med resan var att gå igenom Carema-fallet som på senaste tiden väckt mycket debatt i Sverige och höra om sådana goda erfarenheter som vi i Finland kan lära oss av. Enligt Guzenina-Richardson finns det också skillnader i den finska och svenska äldredebatten.

"Hos oss i Finland anses äldre personer ofta som ett problem och ett mål för åtgärder. I den svenska debatten betraktas äldre personer mer som fullvärdiga och välaktade medborgare som har rättigheter och åsikter. De äldres ställning handlar inte bara om lagar och budgetbeslut utan också om heder och respekt. I det här kan vi lära ossav våra grannar."

Andra teman under besöket var erfarenheter av missbrukarvård och socialt stöd till familjer.

"Jag är intresserad i den svenska modellen för vård av rattfyllerister. I Sverige förpliktas rattfylleristerna att ta emot hjälp. I Finland genomför några regioner ett försök där det ges möjlighet att diskutera om saken genast efter att man blivit fast för rattfylleri men det har varit frivilligt och inte populärt. Det harmar mig att det i Finland används ordet "tvångsvård" när det diskuteras om den svenska modellen. Ordet är starkt och väcker felaktiga uppfattningar. Beträffande detta har jag kallat samman de finska ansvarsministrarna för att överväga hur vi snabbt kan utveckla vår vårdhänvisning för rattfyllerister."

För mer information:

specialmedarbetare Martta October, tfn +358 44 034 0343Tillbaka till toppen